Hlavní obsah

Styl a šarm Francouzek je nakažlivý a hlavně funguje. Kouzlo je v sebevědomí a ležérnosti

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzské polibky. Francouzská gastronomie. Chanel N°5. Rudá rtěnka a podmanivá sklenka šampaňského. Francie obohatila svět o mnohé krásy života a žít jako Pařížanka se stalo pojmem. Zní vám to jako klišé? Ale ono na tom opravdu něco je!

Článek

Když se řekne Francouzka, většině z nás se vybaví krásná a šaramantní žena, s vybraným stylem. Taková, která moc dobře ví, co chce, a také toho s ležérností sobě vlastní dosáhne. Catherine Deneuve, Mireille Mathieu, Sophie Marceau, Marion Cotillard, Juliette Binoche. Plejáda tváří, které jsou prototypem osobitých krásek, a celý svět obdivuje jejich osobitý styl a šarm. Ovšem žen, jež jsou, jak říkají Francouzi, très chic neboli velmi stylové, potkáte na ulicích Paříže i dalších měst stovky. Jak nedávno uvedla pro iROZHLAS.cz módní návrhářka Liběna Rochová, která v Paříži představila v rámci pařížské akce Paris Design Week Maison et Objet výstavu svých návrhů: „Francouzky mají obdivuhodný šmrnc. Pozorovali jsme třeba jednu ženu, která jela na kole a měla na sobě takové jednoduché šaty. To držení těla, ta samozřejmost…“ říká Rochová.

Lekce stylu podle Francouzek

Není to jen o lehkosti, s jakou Francouzky přistupují k módě, ale i o jejich spontánnosti, se kterou bez mrknutí okna zkombinují super drahý top se sakem z výprodeje, přidají na rty pár tahů sytě červené rtěnky a vypadá to skvěle. Se stejnou nenuceností přistupují i k životu. A když si dovolíte do sebe trochu francouzského kouzla nasát, v mnohém vás to přinejmenším obohatí či změní pohled na hodně věcí. V čem všem bychom se u nich mohli v tomto směru přiučit?

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Že v jednoduchosti je krása, nemusí ryzím Francouzkám nikdo připomínat. Aby to ale fungovalo, musí k tomu přidat i kapku originality a odvahy být jedinečnáFoto: Look Studio, Shutterstock.com

Lehkost bytí

Heslo „méně je více“ proniklo do všech aspektů francouzského způsobu života. Prolíná se do práce, vztahů i rodinného života. Nebrat si příliš věcí moc osobně, netlačit tolik na pilu, nechat ostatní vydechnout a nesnažit se, ať dělají vše, jak chci já. Život má být přece hlavně příjemný a hezký. To vše jsou návyky, které mnohé usnadňují. „Francouzi umí velmi dobře říkat ne,“ vysvětluje Hana Leroy, která žije v Paříži už více jak dvacet let. „S lehkostí, přirozeně a tak, že se vás to nijak nedotkne. To jsem se tu ze začátku musela dost učit,“ svěřuje se. „Ale také umí velmi dobře říkat ano, což vnáší do života rovnováhu a tolik potřebný klid,“ myslí si Hana. „Jasně, občas vám hned neodpoví na e-mail a třídenní víkend považují téměř za povinnost. Ale umí to vyvážit a hlavně se nestresovat kvůli zbytečnostem. Často se řídí heslem: když nejsem v kanceláři, nepracuju,“ doplňuje Hana Leroy.

Pevné návyky

Roztěkanost a nesoustředěnost možná někomu vyhovuje, ale většinu lidí zbytečně rozptyluje a vlastně i unavuje. Pokud chcete do svého života dostat více pohody, zkuste si vytvořit po francouzsku pevné návyky, ze kterých se neustupuje. Ranním croissantem a šálkem kávy v oblíbeném bistru počínaje, přes pravidelnou pauzu na oběd či skleničku s přáteli po práci. Dávat sám sebe a vlastní potěšení na první místo není v našich zeměpisných šířkách tak úplně zvykem, ovšem pro Francouze je to naprosto přirozené. Ostatně nejlépe to shrnula Coco Chanel, když řekla: „Žijete jenom jednou. Tak by to měla být zábava.“

Foto: Anna Tryhub, Shutterstock.com

Pravidelné chvilky s kamarádkou u vína či kávy jsou rituál… Koření života, které si žádná Francouzka nedá vzítFoto: Anna Tryhub, Shutterstock.com

Labužnictví

To, jak přistupujete k jídlu, se odráží i na tom, jak přistupujete k životu. Pravá Francouzka se nikdy nepřejídá, ale také si nic neodpírá. Dobře ví, že střídmost je ctnost, ale dobré jídlo miluje. Francouzská kuchyně je ostatně pojmem sama o sobě, ale není to jen o kvalitních surovinách a rafinovaných receptech. „Pro Francouze je jídlo posvátné v tom smyslu, že jej skutečně povýšili na důležitou součást jejich životů,“ říká Hana Leroy. Proto tak milují dlouhé obědy či večeře, kdy se sejde celá rodina u velkého stolu. „V mnoha rodinách už dnes samozřejmě tenhle zvyk ustoupil moderní době. Pořád je tu ale hodně zakořeněný. A popravdě, já už bych bez něj asi také nemohla být,“ přiznává Hana.

Načítám