Hlavní obsah

Francouzská dieta: Vše, co můžete sníst, vás překvapí

Foto: Dudaeva, Shutterstock.com

Foto: Dudaeva, Shutterstock.com

Francouzská dieta je životní styl plný chuti a radosti ze života. Bonus navíc: udrží vás štíhlé a zdravé. Chcete být fit a v kondici? Jezte jako Francouzi.

Článek

Zapomeňte na všechny nízkosacharidové, nízkotučné a nízkokalorické diety. Vše, co začíná „nízko-“, zavání omezováním a krátkodobostí. Inspirujte se u Francouzů a přijměte za své jejich stravovací návyky. Uvidíte, že se v nich najdete a konečně pochopíte, jak si udržet skvělou postavu po celá léta. Co Francouzi dělají dobře a v čem byste si z nich měli vzít příklad?

Menší, zato kvalitnější porce

Malé porce kvalitních potravin méně často – tak lze stručně popsat francouzskou dietu. Francouzi jídlo milují a vychutnávají jej plnými sousty. Vybírají si to nejkvalitnější a také nejvýživnější. Takové pokrmy jsou zpravidla vysoce sytivé a mají nízký glykemický index.

Základem francouzské stravy jsou plnotučné sýry a jogurty, máslo, chléb, čerstvé ovoce a zelenina, malé porce masa – zejména rybího nebo kuřecího, červené víno a hořká čokoláda. Po takových pochoutkách vás nebude honit mlsná a budete mít energii na rozdávání, protože tělo dostane, co potřebuje. Dopřejte si výtečnou specialitu rillettes, vepřové výpečky na víně, anebo klasický lotrinský quiche.

„V tomto kontextu mluvíme také o takzvaném francouzském paradoxu – i přes častou konzumaci červeného vína a nasycených tuků trpí Francouzi relativně nízkým výskytem srdečních onemocnění,“ zmiňuje pražská biochemička Michaela Bebová.

Foto: Evgeny Karandaev, Shutterstock.com

Sýr a červené víno. Věci, které k francouzské stravě neodmyslitelně patříFoto: Evgeny Karandaev, Shutterstock.com

Vnímají jídlo jako prioritu

Jídlo je pro Francouze událost. Jsou jím přímo posedlí – velmi líbivě o tom píše třeba britský autor Peter Mayle (1939–2018) ve svých knížkách o Provenci. Z toho plyne, že si dávají na čas. Jedí pomalu, každé sousto několikrát rozžvýkají, dopřávají tělu čas na strávení pokladů, jimiž ho krmí. Díky tomu jsou dříve nasycení a nesnědí toho tolik.

„Hypotalamu trvá zhruba dvacet minut, než vyhodnotí signály z trávicí soustavy, že jste sytí. Pomalé stolování a důkladné žvýkání jsou prevencí přejídání. Lidé, kteří hltají, toho prokazatelně snědí více, než je opravdu nutné,“ potvrzuje Michaela Bebová. „Vše funguje, jak má, i díky pití dostatečného množství čisté vody v průběhu celého dne,“ dodává Petra Schäferová, koučka zdravého životního stylu ze společnosti Fitkouč.

Foto: Lopolo, Shutterstock.com

Pro Francouze je jídlo priorita. A událost. Vybírají si to nejlepší a tráví jej se svými nejbližšími. A nespěchajíFoto: Lopolo, Shutterstock.com

Vědí, kdy mají dost

Samozřejmě existuje dobré a špatné jídlo, nicméně nejvíc záleží na množství. Francouzi to vědí, a proto se nepřejídají. Jejich pokrm obvykle sestává z více chodů – musejí se tedy naučit si od každého uzobnout, aby byli schopni ochutnat další (Jednoduchá technika vás zbaví kil navíc: Jak na to?). Nemají z jídla strach, mají z něj radost. Mohou si dopřát ode všeho trochu, ukojí tělo i mysl, ale mají stále lehký žaludek. Nebojí se dát si tučný dezert, protože jim stačí jen jeden kousek a ne polovina pekáče (co třeba Čokoládová pěna jen ze 2 surovin?). Stejně jako oni si neodpírejte, co máte rádi, jen zkrátka přestaňte v nejlepším a naučte se poznat, kdy máte dost. Každý má nějakou záklopku. Cítíte-li ji, přestaňte jíst, i když vám moc chutná. Uvidíte, že si později poděkujete.

Foto: LDprod, Shutterstock.com

Od každého trochu, hlavně vydatně a výživně. A na konec nesmí chybět káva. Typická francouzská snídaněFoto: LDprod, Shutterstock.com

Stále v pohybu, ale chytře

Francouzi se nemoří v tělocvičně a nepočítají hektolitry potu, které z nich po náročném tréninku tečou. Místo toho se věnují pohybu, který milují a mohou ho provozovat kdykoliv během dne. Jezdí na kole, chodí pěšky, kde to jde, běhají (Hubnutí během i chůzí! Kdy už začínáte spalovat?). Zkuste se také zaměřit na pohyb jako na celek a neřešit jej pouze tím, že se zajdete třikrát týdně zničit do posilovny. Hýbejte se, jak to jde a kde to jde.

A jaké zkušenosti máte s francouzskou dietou vy?

Reklama