Hlavní obsah

Nejde vám držet Suchej únor? Jezte 5× denně, potřebujete udržovat cukrovou hladinku

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je za námi první týden měsíce bez alkoholu. Možná jste to ale nevydrželi, nebo vám dochází motivace a bojíte se, že brzy zase podlehnete touze po skleničce. Nemusí jít nutně o to, že byste měli problém s alkoholem nebo nízkou vůlí. Třeba jen děláte chybu ve stravování. Jak jíst, aby vás přešla chuť na alkohol?

Článek

Akci Suchej únor vymyslela v roce 2013 Liga otevřených mužů. Na první pohled se to může zdát jako snadná věc. Měsíc bez alkoholu nezvládne přece jen ten, kdo s ním má velký problém! Jenže pak stačí jeden těžký den v práci, hádka s partnerem nebo nevinné setkání s přáteli, kteří Suchej únor nedrží, a ani nevíte jak, už držíte skleničku v ruce. Alkohol je pro řadu lidí součást společenského života, lék na stres, rutina spojená s běžnými činnostmi. Třeba sklenka vína při vaření večeře, když s dětmi sedíte nad domácími úkoly, nebo když je večer konečně doma klid a vy si můžete ťuknout s partnerem.

Podle nutriční expertky se specializací na alkohol Brooke Scheller může být odolat nutkání napít se těžší, než se zdá. Možná to nevíte, ale správné stravování a pár jídelních tipů vám mohou hodně pomoci. Jídlo je totiž s alkoholem úzce spjaté a vaši abstinenci může výrazně podpořit, ale také zhatit.

Večerní pití

Kdy přichází největší pokušení? Jsou to chvíle pozdějšího odpoledne či brzkého večera. Prostě čas někde mezi čtvrtou a sedmou odpolední. Vrátíte se unavení z práce a máte potřebu se trochu uvolnit, udělat za pracovním stresem pomyslnou tečku. Nebo naopak víte, že vás ještě čeká druhá šichta, protože musíte s dětmi napsat úkoly a pak nachystat večeři, a potřebujete se trochu nakopnout, odměnit se za tyhle otravné povinnosti. „Opravdu ale vaše tělo touží po alkoholu? Není to spíš tak, že jste celý den moc nejedli, máte nízkou hladinu cukru v krvi a ve výsledku nemáte ani tak žízeň, ale spíš hlad?“ říká Brooke Scheller.

Pokud je tohle váš případ, pomohou následující opatření:

  • Jezte každé tři až čtyři hodiny, čímž budete udržovat hladinu cukru v těle v rovnováze.
  • Snídejte do hodiny od probuzení (nejenže vás to nastartuje, ale napomáhá to k udržování vyrovnané křivky cukru v těle).
  • Mezi třetí a pátou odpoledne si vždy dopřejte malou svačinku, čímž snížíte touhu se právě v kritický čas (vpodvečer) napít.
  • Poslední jídlo si dopřejte tři hodiny před spánkem, opět udržíte hladinu cukru ve správné míře, podpoříte tím produkci spánkových hormonů, budete lépe spát a další den budete vše (včetně abstinence) zvládat líp.
Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Měli byste si dát tak 5 porcí jídla za den, trochu to zažene chuť na alkoholFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Osamělí vs. sociální pijáci

Alkohol samozřejmě nezvedá jen hladinu cukru v krvi, ale uvolňuje a zvedá i náladu. Při jeho konzumaci se vyplavuje dopamin, hormon radosti, který se uvolňuje pokaždé, když si dopřáváte něco dobrého a příjemného. Ani na to nikoho nepotřebujete, klidně můžete popíjet doma o samotě.

Jenže když se o dopamin připravíte tím, že si odepřete podvečerní sklenku, musíte si ho zajistit jinde. Většina lidí má třeba chutě na něco sladkého, dortík, zmrzku, čokoládu, což ale samozřejmě vede k přibývání na váze. Zkuste zdravé mlsání - ovoce, ovocné smoothie a podobně.

Tohle pomůže i takzvaným společenským či sociálním pijákům, kteří mají alkohol spojený s nějakou společenskou událostí - pijí na večírcích, oslavách, když se sejdou s přáteli. Jít na akci už s dobrou náladou je rozhodně lepší než si ji tam rychle zvedat panákem tvrdého.

Tenhle typ se ale i tak bude muset při abstinenci vyzbrojit silnou vůlí, v hospodě máte alkohol nadosah, kdežto doma, když ho nekoupíte, není. Možná budete muset i nějakou tu společenskou událost vynechat, nebo ji z baru přesunout na bezpečnější místo, třeba do kavárny. A také platí jednoduché pravidlo – na žádnou akci nevyrážejte hladoví (jsme opět u hladiny cukru v krvi).

Abstinence detoxikuje organizmus

Pokud jste zvyklí během týdne popíjet, vzdát se na měsíc alkoholu je otázka výzvy, zkoušky sama sebe, vytrvalosti a pevné vůle. Ale je to i způsob očisty, díky níž se budete cítit líp.

Očistu můžete podpořit i správnými potravinami. Detoxikaci jater napomáhá například červená řepa, brokolice, květák, zelí, kapusta, zázvor a kurkuma. Lidé, kteří často konzumují alkohol, mají většinou problémy s mikroflórou. Prospěšné bakterie, které máme ve střevech, se jednoduše s alkoholem moc nekamarádí. Když už abstinujete, udělejte svým střevům ještě větší radost a naservírujte jim potraviny, které mikroflóře svědčí. Jsou to hlavně jablka, chřest, banány, česnek, cibule, oves, pórek, ale třeba i kysané zelí či kimchi a fermentované mléčné výrobky, jako jsou jogurty či kefíry.

Načítám