Hlavní obsah

Mlsání k televizi pro dietářky! Co zobat, abyste nepřibraly?

Foto: Sia-James, Shutterstock.com

Foto: Sia-James, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Večerní pohodu si automaticky spojujete s oblíbeným seriálem, skleničkou vína a nějakým chutným zobáním? Seriál a víno bychom neměli to srdce vám odepřít. Pokud si ale chcete udržovat štíhlou linii, musíte zobat zdravě. Naštěstí máme tipy!

Článek

Smažené brambůrky můžou být sebevíc poctivé, ale nikdy se nesnesou s dietou. Stejně tak tyčinky, křupky a další konvenční večerní pochutiny. Oblíbeného zobání u televize se ale nemusíte vzdávat, ke skleničce vína budou skvěle chutnat i tyto dobroty.

Domácí zeleninové chipsy

Jsou zdravé, dietní a dokonce opravdu dobré! Zeleninové chipsy jsou jednou z nejlepších možností na mlsání k televizi. Navíc, příprava zabere jen pár minut, o zbytek se postará trouba. V závislosti na jejím výkonu pečete zeleninové chipsy na 160–170 °C  zhruba 15 až 20 minut. Správné načasování si napoprvé musíte vychytat. Určitě doporučujeme vyzkoušet tyto varianty:

  • Cuketové - Cuketu nakrájíte na tenká kolečka a potřete směsí z olivového oleje, prolisovaného česneku, soli, bazalky a rozmarýnu. Výborná je i varianta s parmezánem. V takovém případě olej a bylinky smíchejte ještě s vajíčkem. Kolečka cukety obalíte prvně ve směsi a poté v nastrouhaném parmezánu.
  • Z červené řepy - Červenou řepu oloupejte, nakrájejte na tenké plátky a potřete směsí olivového oleje, soli a bylinek. Výborná je například s provensálským kořením, které nechá vyniknout jejímu sladkému aroma.
  • Mrkvové - Mrkvové chipsy chutnají skvěle naslano i nasladko. Mrkev můžete nakrájet na kolečka nebo tenké proužky. Pro slanou variantu kousky potřete směsí olivového oleje spolu s chilli, uzenou paprikou, solí a pepřem. Pro sladkou zvolte kokosový olej a skořici.
  • Špenátové - Překvapivě chutné a křupavé jsou chipsy z baby špenátu. Lístky špenátu potřete olejem s prolisovaným česnekem, solí a oreganem.
  • Cirznová specialita - Postup je stejný jako u všech předešlých receptů. Kuličky cizrny (z plechovky) smíchejte s olejem a ostřejším kořením. Výborné je klasické chilli, uzená paprika, ale také indické kari nebo graham masala.
Foto: Viktory Panchenko, Shutterstock.com

Základem zdravých chipsů je nakrájená zelenina pečená v troubě, dále se improvizaci meze nekladouFoto: Viktory Panchenko, Shutterstock.com

Vynikající dipy nesmí chybět

Jako zobání můžete zvolit nejen zeleninu formou chipsů, ale i čestvé kousky. Výborný může být třeba pokrájený řapíkatý celer, cherry rajčátka, okurka, mrkev, kedlubna či třeba ředkvičky. Ať už sáhnete po čerstvé zelenině, nebo si uděláte pečené chipsy, vhod rozhodně přijdou chutné zeleninové dipy. Jaké si připravit?

  • Hummus - K čerstvé zelenině je vynikající cizrnový hummus. Základní recept je z plechovky cizrny, dvou lžic olivového oleje, lžíce citronové šťávy, dvou lžic tahini pasty a špetky soli. Všechny ingredience jen rozmixujete.
  • Koprový - Tenhle vynikající svěží dip vyrobíte z kelímku ricotty, hrsti čerstvého kopru, soli, pepře a šťávy z půlky limetky.
  • Hráškový - Rozmixujte plechovku hrášku, vaničku polotučného tvarohu, dvě lžíce olivového oleje, špetku soli a pepře.
  • Pikantní s kari - Smíchejte 300 g řeckého jogurtu, dvě lžičky dijonské hořčice, lžičku kari, nasekanou pažitku, sůl a pepř.
  • Jogurtový s mátou - Smíchejte 300 g řeckého jogurtu, stroužek prolisovaného česneku, šťávu z citronu, menší hrst nasekané máty, bílý pepř a špetku soli.
  • Arašídový - Nejen ke sladkým chipsům, ale také k čerstvému řapíkatému celeru nebo mrkvi je velice chutný arašídový dip. Jak na něj? Smíchejte 100 g arašídového másla s 200 g bílého jogurtu a lžičkou medu.
Foto: lidante, Shutterstock.com

Můžete chroupat zeleninu jen tak samotnou, ale labužníci ocení skvělé dipy, do kterých ji budou moci namáčetFoto: lidante, Shutterstock.com

Superzdravé jednohubky

Hummus nebo jiné výše uvedené dipy s hustší konzistencí (hráškový, arašídový) mohou skvěle posloužit i jako pomazánka na zdravé jednohubky. Pokud ale chcete opravdu dietně, pečivo si odpusťte. Překvapí vás jak výtečně chutnají tyto dipy i na plátcích okurky.

Zkusit můžete i sýrové cherry třešničky. Drobné cherry rajčátko napíchněte na párátko, za něj lístek bazalky a na závěr kuličku mozzarelly. Můžete lehce zakápnout olivovým olejem. Podobně to můžete udělat i s ředkvičkami a syrečky (jsou obzvláště dietní). Nebojte se přidat i špetku chilli.

Foto: Ivanna Grigorova, Shutterstock.com

Nejdietnější jednohubky jsou ty bez pečivaFoto: Ivanna Grigorova, Shutterstock.com

Máte nějaké vlastní tipy na zdravější zobání k televizi?

Reklama

Načítám