Hlavní obsah

Měsíc bez kapky alkoholu: vaše tělo vám poděkuje

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měsíc bez alkoholu? Není to jen výzva a zkouška toho, jak pevnou vůli máte. Je to něco, za co vám vaše tělo poděkuje. A skvělá zpráva je, že vy sami budete zlepšení pociťovat už po prvním týdnu! Co přesně se s vámi bude během toho jednoho měsíce dít?

Článek

Odborníci bijí na poplach – spotřeba alkoholu se s pandemií, se všemi těmi lockdowny a omezeními, nebezpečně zvýšila. Lidé nepili jen svátečně, v restauracích, s přáteli, ale i doma, v tichosti, nikým neviděni a velmi často sami. A to je nebezpečná kombinace, při níž nejen trpí tělo, ale hrozí vznik závislosti.

Jestli se v tom poznáváte, zastavte to, dokud je čas, a dopřejte tělu očistu tím, že vydržíte alespoň měsíc bez jediné kapky alkoholu. „Už po prvním týdnu si můžete všimnout pozitivních změn,“ tvrdí Harriet Bradley, lékařka a ředitelka společnosti Livi, digitálního poskytovatele zdravotní péče v Británii.

Možná se vám to zdá malicherné a nepodstatné, ale věřte, že vaše tělo bude jásat. Tohle se s ním totiž bude dít týden po týdnu.

Po prvním týdnu

Konzumace alkoholu narušuje spánkovou REM fázi, což je ta fáze, kdy sníme, srovnáváme si myšlenky předešlých dní a relaxujeme. Nespíme v ní hluboce, zjednodušeně řečeno, neodpočívá v ní ani tak tělo, jako mozek. Přichází několikrát za noc a měla by tvořit asi 20 až 25 procent z celkové doby spánku.

Pokud ale chodíte spát ovíněni, snadno se stane, že okamžitě upadnete do hlubokého spánku a REM fázi zcela vynecháte, případně se o značnou její část okradete. Výsledek je, že se pak ráno probouzíte unavení, bez energie, bez nálady, jakoby zmuchlaní (spíš psychicky než fyzicky, i když to jde často ruku v ruce). Dobrá zpráva ale je, že už po sedmi střízlivých dnech se schopnost těla upadat do REM fáze obnovuje. Takže už po jednom týdnu se můžete ráno cítit mnohem lépe.

Za takhle krátkou dobu ale dokáže vaše tělo ještě jednu báječnou věc. Zbaví se dehydratace, kterou vám pití alkoholu s největší pravděpodobností působí. Jen málokdo totiž s alkoholem pije i dostatečné množství vody, ale přitom ztrácíte zhruba čtyřikrát víc tekutin, než kolik jich doopravdy vypijete. Z toho vás pak bolí hlava, jste unavení, bez energie a může vám být i nevolno. I tohle se po týdnu změní, nejspíš si všimnete, že již nemusíte sahat po prášcích na migrénu, máte víc energie a obecně je vám prostě lépe.

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Možná máte pocit, že když si něco vypijete, lépe se vyspíte. Ve skutečnosti je to přesně naopakFoto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Po druhém týdnu

V tomto období se bude radovat především váš žaludek. Ten totiž kvůli alkoholu zvyšuje produkci žaludečních kyselin. To je důvod, proč vás pak pálí žáha, trápí vás nechutenství, nevolnosti a podobně. Navíc tyhle kyseliny oslabují schopnost žaludku bránit se nejrůznějším bakteriím, takže obecně hrozí různé trávicí obtíže.

Už po čtrnácti dnech se ale tvorba žaludečních kyselin vrací do normálu a vy byste si měli všimnout, že výše zmiňované obtíže se zmírňují, či dokonce zcela zmizely.

Po třetím týdnu

V tomto období se ulevuje vašim játrům, kterým samozřejmě alkohol neprospívá, to se obecně ví. Pravda, tohohle si nejspíš nevšimnete, ale věřte, že to tak je.

Čeho si ale nejspíš všimnete, a tipujeme, že vás to potěší, je úbytek váhy. Alkohol je totiž hodně kalorická legrace. Pouhé dvě deci bílého suchého vína představují asi 150 kcal, pokud holdujete sladkému vínu, je to dokonce 210 kcal. A pivo? Jeden půllitr dvanáctky obsahuje asi 221 kcal. Pro srovnání, tolik kalorií zhruba spálíte za hodinu pohodové chůze.

Ale nejde jen o ušetřené kalorie. Díky abstinenci nejspíš nemáte nutkání u popíjení zobat nejrůznější dobrůtky a vaše chuťové buňky jsou obecně klidnější. Když se pije, mívají totiž lidé chuť na nejrůznější kalorická zvěrstva. Když abstinujete, věřte, že si s větší chutí dáte k večeři třeba salát, protože vaše tělo už tolik netouží po smažáku.

Foto: ESB Professional, Shutterstock.com

Alkohol je kalorický. Přestaňte pít a kila půjdou dolůFoto: ESB Professional, Shutterstock.com

Po čtvrtém týdnu

Váš krevní tlak, který konzumace alkoholu zvyšuje, se nejspíš uklidnil. Poznáte to podle toho, že vám tolik nebuší srdce, nebolí vás hlava, nejste tak unavení. A co je nejdůležitější, snižujete tím riziko infarktu, srdečního selhání či mozkové příhody.

A ještě jedna dobrá zpráva, nejspíš jste si všimli, že se vám výrazně zlepšila pleť. „Zní to děsivě, ale já většinou poznám, jak to mají lidé s alkoholem jen při pouhém pohledu na jejich pleť,“ tvrdí Lou Sommereux ze společnosti Cosmex Clinic v Cambridge.

Akné, tmavé kruhy pod očima, popraskané žilky, různá začervenalá místa a obecně popelavá pleť bez života. To vše způsobuje alkohol. Ale po měsíci bez něj se to výrazně mění k lepšímu. Najednou je vaše pleť zářivější, jakoby mladší, kruhy pod očima jsou pryč, akné se zmírňuje. No, není to paráda, nepít?!

S konzumací alkoholu je to těžké. A bohužel během pandemie lidé více pijí alkohol. Jaký jste typ pijana?

Reklama

Načítám