Hlavní obsah

Zhubnu a budu cvičit! Jak letos opravdu dodržet novoroční předsevzetí? Hlavní je nepřepálit start

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ono se to se sklenkou sektu v ruce hezky slibuje, že v novém roce budete cvičit, zhubnete, začnete víc odpočívat a kdoví co ještě. Jenže pak přijdou všední dny a kdeže všechna vaše předsevzetí nakonec jsou!

Článek

Předsevzetí k novému roku neodmyslitelně patří, mnozí z nás je ale pronášejí už s vědomím, že je nejspíš nedodrží. Přitom by stačilo nepřepálit začátek a víc si rozmyslet, co si přát a jak k vysněnému cíli dojít.

Nejčastější sliby? Hubnutí a pohyb

Po zhruba dvou týdnech hodování a ležení u pohádek má řada lidí tendenci zahájit nový rok slibem, že se budou víc hýbat a méně jíst. K tomu samozřejmě platí i odhodlání zhubnout. Trojlístek nejčastějších plánů doplňuje ještě odhodlání víc odpočívat.

Předsevzetí jsou většinou pronášena vážně a s cílem je dodržet, ale bohužel ne vždy to klapne… Důvodem selhání bývá, že od sebe chcete moc. Změny jsou příliš radikální a rychlé nebo chybí promyšlený plán. Jak to tedy udělat, abyste tentokrát uspěli?

Předsevzetí k prvnímu lednu?

Není nutné, abyste se změnami začali hned prvního, nebo naopak čekali na „až od…“. „Nemusíte se fixovat na první leden nebo na nějaký ‚zázračný‘ den, protože takový, který by vám sám o sobě zlepšil fyzičku či odlehčil jídelníček, neexistuje. Důležité je vaše rozhodnutí, že na sobě začnete pracovat – pak o tom přestaňte mluvit a začněte hned,“ říká Matěj Ptáček, trenér sítě fitness klubů Form Factory.

Foto: Carlos_Pascual, Shutterstock.com

Dáváte si novoroční předsevzetí? Tak pozor, abyste po sobě nechtěli mocFoto: Carlos_Pascual, Shutterstock.com

Stanovte si reálné cíle

Je hezké si předsevzít, že zhubnete dvacet kilo, a to ideálně do jara, ale lepší je si říct, že do konce ledna shodíte třeba tři kila. „Reálné cíle vám pomohou udržet se na cestě za výsledky, protože jsou mnohem snáze splnitelné, a nedojde tak ke zklamání, které je většinou důvodem, proč selžete a přestanete se snažit o cokoli,“ říká Martina Weisserová, hlavní výživová poradkyně KetoDiet.

Uvědomte si, za jak dlouhou dobu jste například přibrali oněch dvacet kilo, která chcete shodit – a pak si dejte adekvátní čas na to, abyste se jich zbavili.

Jak změnit jídelníček

Držet dietu pro mnohé znamená okamžitě proškrtat jídelníček a ořezat ho na nezbytné minimum. To ale nemáte šanci dlouho vydržet – brzy přijde hlad, chutě, stejně jako pocit únavy, špatná nálada. No prostě jste na nejlepší cestě ve slabší chvíli vyjíst lednici, zklamat sami sebe a veškerou snahu o hubnutí a zdravé stravování odložit na další leden.

Martina Weisserová radí, abyste najeli na pozvolnou změnu. Základní zásadou je nastavit si jídelníček podle svých preferencí, denních aktivit, cílů a také poslouchat, o co si řekne vaše tělo. Důležité je dostatečně pít, jíst bílkoviny, ale nevynechávat ani tuky – samozřejmě ty zdravé. Abyste netrpěli hlady, lze zmenšit porce a jíst častěji. A také neřešit stres nebo únavu přejídáním nebo konzumací sladkostí.

Foto: Oleksii Marusyk, Shutterstock.com

Změna jídelníčku by měla být postupná a taková, aby vás brzy nepřestala bavitFoto: Oleksii Marusyk, Shutterstock.com

Najděte si pohyb, který vás baví

Stejně jako odborníci nedoporučují hrnout se do extrému ve stravování, neměli byste to přehnat ani s pohybem. „Pohyb v jakékoliv podobě je zdravý a pomůže s hubnutím, ale je třeba si nastavit plán tak, aby byl reálně udržitelný,“ vysvětlujte fitness trenér Matěj Ptáček a dodává, že byste si měli najít takový pohyb, aby vás bavil. Pokud to není posilovna, pak to může být aerobik, jóga, box nebo třeba běh či chůze.

Nezapomínejte odpočívat!

Zdravě jíst a hýbat se je ale jen jedna miska vah. Na té druhé musí být odpočinek, regenerace a relaxace. I ty by měly mít ve vašem diáři pevně stanovený čas a neměli byste na ně zapomínat. Pro tělo i psychiku jsou stejně důležité jako práce a aktivní život.

Načítám