Hlavní obsah

Vánoce na splátky? Zásadní rada, kterou byste se měli řídit, pokud se chystáte půjčit na dárky

Foto: Ostanina Anna, Shutterstock.com

Foto: Ostanina Anna, Shutterstock.com

Reklama

Svátky si pokazit nenecháme, dopřejeme dětem dárky a sobě pořádnou hostinu. To je argument, proč si někteří lidé jsou ochotni půjčit peníze na Ježíška. Proč to není rozumné rozhodnutí?

Článek

Je těžké odolat reklamám a nabídkám obchodníků, kteří nabízejí možnost nákupů na splátky. Může se zdát tak pohodlné a snadné půjčit si pár tisíc a nakoupit to, co si kvůli stále se tenčícím rodinným financím odpíráte. Svátky jsou přece dobou hojnosti… Pozor ale, abyste si kvůli pár dnům, kdy budete mít pocit, že jste sobě a rodině udělali radost, neměli v budoucnu zásadní obtíže.

Nenechejte se nalákat

Nemáte peníze –⁠ nevadí, vezměte si půjčku, kupte si zboží na splátky nebo odložte platbu na pozdější dobu… Právě to můžete slyšet od obchodníků, ale i společností, které půjčky nabízejí. Jejich motivace je jasná, chtějí prodat a vydělat. Ale vy jste tím, kdo bude další měsíce splácet, musíte si tedy být jisti, že si tím nezaděláte na dlouhodobé problémy. Ty mohou skončit až exekucí. Na co tedy pozor?

Druhy půjček

Podle statistik ČNB z konce srpna měli Češi aktuální půjčky ve výši více než 2,1 bilionu korun. „Jednotlivé typy spotřebitelských úvěrů se liší maximální dobou splatnosti, výší částky, kterou si lze půjčit, možným způsobem využití peněz a také formou zajištění,“ vysvětluje Veronika Kráčmar Hegrová z Hypo na míru. Vždy je ale musíte splatit a vždy musíte počítat se sankcemi, pokud to neuděláte. Je tedy dobré si v klidu sednout a spočítat, jestli následující měsíce můžete ve svém rozpočtu najít právě tu částku, kterou bude představovat splátka. A taky si spočítat, kolik přeplatíte, takže kolik vás onen výhodný nákup bude ve finále celkově stát.

Druhy půjček

Možností, jak si něco koupit „na dluh“, máte několik:

Úvěr bankovní nebo nebankovní –⁠ půjčíte si peníze, které vám budou k dispozici. Měli byste dopředu vědět počet a výši splátek, výši úroků i to, zda je možné dluh předčasně splatit, ideálně bez sankcí. Vždy se zajímejte i o sankce či pokuty spojené s tím, když na splátku mít nebudete!

Mikropůjčka –⁠ bývá obvykle do výše deseti tisíc a se splatností do 30 dnů. Zásadní je úroková sazba a poplatky či sankce, pokud ji v termínu nesplatíte!

Kontokorent –⁠ banky nabízejí svým klientům možnost jít na běžném účtu do minusu –⁠ pokud vše v dohodnutém termínu splatíte, nestojí to nic navíc. Jestliže termín překročíte, může se z něj stát půjčka s vysokým úročením, takže na to pozor!

Nákup na splátky –⁠ mnoho lidí si myslí, že splátky posílá prodejci zboží, ale nikoli –⁠ smlouvu uzavíráte s poskytovatelem úvěru, tedy bankou či nebankovní splátkovou společností. Jde tedy o účelovou půjčku.

Odložení platby –⁠ i to je forma úvěru, kdy můžete zboží zaplatit třeba za 14 dní. „Lákavě jednoduché řešení však sobě skrývá riziko vysokých poplatků, pokud v termínu nezaplatíte,“ upozorňuje ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová.

Foto: tommaso79, Shutterstock.com

Půjčit si, abyste udělali radost spoustou dárků pod stromečkem? Není to zrovna dobrý nápad, protože sobě můžete nadělit velké problémyFoto: tommaso79, Shutterstock.com

Co si vždy dobře rozmyslet?

Než si půjčíte peníze jakkoli a na cokoli, měli byste uvážit, zda je opravdu potřebujete. Dárky, dovolená, víc jídla na Vánoce –⁠ to je přesně důvod, pro který byste si půjčovat neměli. Zásadní radou je půjčit si na něco, co „přežije“ déle, než je doba splácení ceny, kterou za to zaplatíte. Jestliže si letos půjčíte na dárky, pak je můžete splácet až do dalších svátků, takže za rok budete ještě ve větším problému.

Než si půjčíte, měli byste vědět, o kolik přeplatíte –⁠ nestačí na to znát výši úroků, ale tzv. RPSN, tedy celkové náklady, včetně poplatků za správu úvěrů a dalších, které zaplatíte za rok.

Můžete si to rozmyslet?

Podlehli jste a vzali si nějakou půjčku, o které si teď myslíte, že nebyla rozumná? Řešení existuje. „Spotřebitelé mají právo na odstoupení od smlouvy o spotřebitelském úvěru do 14 dnů od jejího uzavření. V této lhůtě tak můžete jednoduše od smlouvy odstoupit. A to bez uvedení důvodu a obav z jakékoliv sankce,“ připomíná Eduarda Hekšová.

Reklama

Načítám