Hlavní obsah

Neplaťte zbytečně víc! Jak ušetřit za opravu pračky, na kadeřníkovi či za telefon

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Stejně jako všechno, i služby zdražují. Pustit si domů řemeslníka je drahý špás a porucha pračky nebo lednice může udělat v rodinném rozpočtu velkou díru. Jak co nejvíc ušetřit?

Článek

Zdražování dolehlo na většinu domácností, proto se hodí veškeré rady na to, jak ušetřit za energie, při vytápění, za vodu nebo při nákupu potravin a vaření. Jak to ale udělat, aby vám neudělala vítr v peněžence oprava pračky, malování bytu nebo návštěva kadeřníka?

Jak ušetřit za opravu pračky

Co dělat, pokud se vám rozbije pračka nebo televize? Nejdřív zjistěte, jestli nejsou ještě v záruce, tedy nemáte nárok na opravu zdarma. Již při nákupu je totiž dobré zvážit, zda si záruční dobu neprodloužit, hlavně u dražších spotřebičů. „Mezi nejčastěji porouchané patří velká bílá technika, a to pračka (40 %), lednička (21 %) a myčka (16 %). Následuje televize (12 %) a sporák (9 %),“ říká Martin Pejsar z BNP Paribas Cardif.

Záruku si lze prodloužit často až na 7 let, během kterých bude servis nebo výměna spotřebiče zdarma. „U některých prodejců můžete navíc v případě bezeškodního průběhu dostat peníze za toto připojištění zpět, a to formou slevy při dalším nákupu,“ doplňuje Martin Knap, manažer služeb z Datartu.

Pokud ale uvažujete o prodloužené záruce nebo bezplatné servisu od výrobce, ohlídejte si, na co vše se vztahuje. „Ne vždy jsou pokryty všechny náklady. Někdy značka poskytne náhradní díl, ale zákazník platí práci nebo alespoň cestu servisu. Někdy je zapotřebí se registrovat na webových stránkách. Ideální je, pokud je bezplatný servis automaticky vyznačen na záručním listu a jsou hrazeny jak díly, tak doprava i práce technika,“ radí David Votýpka, technický ředitel českého zastoupení Lord.

Pokud spotřebič v záruce není, nezbývá než se obrátit na opraváře. S ním se můžete v rámci možné slevy domluvit třeba na neznačkových dílech, ale dejte na jeho doporučení. Někdy je dobré zvážit, zda není rozumnější koupit si nový kus.

Foto: BearFotos, Shutterstock.com

Opravu pračky můžete mít zadarmo, pokud využijete prodloužené zárukyFoto: BearFotos, Shutterstock.com

Jak ušetřit u kadeřníka

Služby kadeřníků nejsou z nejlevnějších, takže se hodí prodloužit interval, kdy se k nim objednáte. Barvení vlasů lze oddálit díky přelivu nebo barevnému spreji na odrosty. Když potřebujete jen zastřihnout konečky, můžete se svěřit i méně slovutnému a levnějšímu kadeřnictví. Nebo zajít tam, kde pracují učni – za zlomek ceny, ale pod odborným dohledem. Výhodné nabídky lze najít i na slevových portálech. Místo drahých regeneračních masek v kadeřnictví můžete využít ty domácí.

Jak ušetřit za telefon

Jistě i vám občas volá některý z operátorů, aby vám nabídl výhodnější tarif či balíček. Je lehké na to kývnout, než to ale uděláte, měli byste přesně vědět, kolik toho za měsíc provoláte, kolik napíšete sms a kolik dat vypotřebujete. Vyplatí se mít přehled. Zvlášť ve výhodných balíčcích se může schovat služba, kterou vlastně nevyužijete. Pozor dejte i na služby a smlouvy, které vás k operátorovi připoutají závazkem na dlouhou dobu dopředu.

Určitě se vyplatí i popřemýšlet o tom, zda skutečně potřebujete tolik telefonovat nebo psát zprávy, zda se to nedá vyřešit například chatovacími aplikacemi v rámci kterých můžete i volat. S operátory se také vyplatí vyjednávat, obzvlášť pokud vás třeba konkurence láká na výhodnější nabídku. Podrobnější tipy, jak ušetřit za telefonní služby, najdete zde.

Foto: ImYanis, Shutterstock.com

Opravdu máte ten nejvýhodnější tarif, neplatíte i to, co nepotřebujete?Foto: ImYanis, Shutterstock.com

Jak ušetřit za řemeslníky

Sehnat řemeslníka je takový zázrak, že licitovat o ceně se nikomu moc nechce. Přesto byste se na ní dopředu měli co nejpřesněji domluvit, u větších zakázek pak sepsat i smlouvu, kde bude cena specifikována. Musíte mít představu o celkových nákladech, včetně materiálu a dopravy, stejně i o termínu, kdy bude práce hotova, a to včetně toho, kdo, za co a do kdy bude platit. Totéž platí i u případného penále, pokud nebude práce v termínu hotová. Pozor na velké zálohy na materiál či práci v momentě, kdy řemeslník ještě nic neudělal, zvlášť pokud s ním nemáte vy nebo někdo z vašich blízkých zkušenost.

U prací, které nevyžadují vysokou specializaci, se můžete poptat po sousedech nebo v rodině, mnohdy to zvládne zručný a nadšený amatér. Využít lze i sociální sítě, kde kromě nabídek získáte rovnou i recenze od bývalých zákazníků. Na internetu najdete i weby, kde zadáte svou poptávku a cenovou nabídku. Pak si stačí vybrat z odpovědí.

Jak ušetřit v bance

Neodcházejí vám z účtu peníze zbytečně? Třeba za poplatky související s vedením účtu, za drahou půjčku nebo v souvislosti s hypotékou? Jednou za čas je dobré udělat si malou revizi a zjistit, zda by v jiné bance nenabízeli vedení účtu a potřebné služby zcela zdarma. Případně zda by vaše splátky úvěru nebo hypotéky nezmírnilo jejich refinancování, tedy převod jinam. Ve výsledku to může snížit měsíční výdaje i o tisíce. Naopak velmi nedoporučujeme, ani v rámci nutného šetření, rušit pojistky osob ani majetku!

Reklama

Načítám