Hlavní obsah

Příběh Dominiky (27): Rychlé úvěry ji dostaly na dno

Foto: Damir Khabirov, Shutterstock.com

Foto: Damir Khabirov, Shutterstock.com

Reklama

Uběhlo jen pár dní od jejích osmnáctých narozenin a Dominika (27) již podepisovala smlouvu ke svému prvnímu úvěru. Rychlá a snadná půjčka měla splatit dluhy na nájemném, které její maminka samoživitelka nezvládala platit.

Článek

Tehdy čerstvě plnoletá Dominika chtěla pomoct s dluhy své maminky na nájemném. Vyřešila to rychlou nebankovní půjčkou. „Maminka byla na mě a mé dva bratry úplně sama. I když měla dvě zaměstnání, na výdaje to nestačilo,“ vzpomíná mladá žena.

Nakonec nezůstalo jen u jedné. Kvůli půjčkám se už v tak mladém věku dostala do neúnosné finanční tísně, která vyústila v exekuce a hodně bezesných nocí.

Ďábel našeptávač 

První půjčka se jí po čase podařila splatit. Jenže poskytovatel neváhal a dal Dominice nabídku na navýšení úvěru. Vzhledem k tomu, že její životní situace byla v té době ještě obtížnější než předtím, nabídku přijala.

Tím však udělala další krok do kolotoče nevýhodných úvěrů, které ji dostaly až na pokraj sil. „Vytlouct klín klínem nevedlo nikam jinam než do ještě horších problémů,“ hodnotí teď zpětně své počínání Dominika.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Půjčky měly vyřešit problém, Dominiku však dostaly do ještě horší situaceFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Zdravotní potíže ji donutily půjčit si znovu

Chodila do školy, z brigád v pohostinství, kde pracovala jako servírka, platila školné, přispívala na nájem a nakonec se musela starat i o domácnost a své bratry, neboť maminka onemocněla.

Podlomené zdraví dokáže někdy dost nemilosrdně zamíchat životní karty, což Dominika poznala na vlastní kůži, když si utrhla meniskus. Nemohla pracovat a příjmy šly zase dolů. Dva roky poté ji srazila tramvaj. „Skoro rok jsem se učila znovu chodit,“ vzpomíná.

Na řadu přišla další půjčka a další nabídka navýšení, kterého mladá žena znovu využila k řešení ještě jiného zdravotního problému: „Měla jsem kompletně rozbité zuby. Tak, že jsem nemohla ani jíst. Bylo mi 23 a nechtěla jsem ve svém věku přijít o zuby a mít od pojišťovny hrazenou protézu. Peníze jsem proto vzala a zaplatila si zubní zákrok za 30 tisíc.“

Po malých krocích k velkému dluhu

Po desetitisícových částkách Dominika se dluh vyšplhal mezi 200 až 300 tisíc korun. „Kolik je to přesně zatím nevím, právě se pokouším o insolvenční řízení a výše všech pohledávek se teprve zpracovává,“ říká Dominika. Právě možnost insolvence ji však dalo novou naději do života. V Poradně při finanční tísni jí pomohli.

„Díky neskutečně empatické paní z poradny, která se mnou problém řeší, jsem získala víru, že to jednou bude zase v pořádku. Už lépe usínám a vstávám s nadějí a hlavně bez pocitu, že jsem špatný a naprosto zbytečný člověk,“ říká Dominika, které se snad skutečně blýská na lepší zítřky. Nedávno dostala skvělou pracovní nabídku, a posléze byla i povýšená. Teď jen doufá, že díky vyššímu příjmu se jí podaří dostat z finančních problémů definitivně ven a bude moct jet třeba na dovolenou.

Co na to odborník?

Zdá se, že paní Dominika dělala, co mohla a bylo by jednoduché kritizovat. „Mnoho věcí udělala dobře, jiné ne. Ale tak už to v životě bývá. Za co ji lze moc pochválit je to, že vyhledala odbornou pomoc ještě předtím, než se jí finance zcela rozpadly jak domeček z karet. Oddlužení neboli osobní bankrot je pro paní Dominiku bohužel jediným možným řešením. V insolvenční proceduře si lze zvyšovat příjem, a tím i zvyšovat nezabavitelnou částku, která jí každý měsíc zůstane. Moc paní Dominice přeju, aby si z nezabavitelné částky našetřila i na tu dovolenou, a přišla tak na jiné myšlenky,“ říká David Šmejkal z Poradny při finanční tísni, kterou spoluzaložila Česká spořitelna.

Máte i ve svém okolí někoho, kdo se potýká s podobnými problémy? Těžké období si prožila i Klára, která se kvůli svému snu zadlužila i vdala.

Reklama

Načítám