Hlavní obsah

Jak vyžít z jednoho platu? Udělejte si tabulku a založte dva účty!

Foto: Kmpzzz, Shutterstock.com

Foto: Kmpzzz, Shutterstock.com

Reklama

Stále víc lidí žije single, což znamená, že musejí sebe i domácnost utáhnout z jednoho platu. Jak to udělat, aby vás současné zdražování nestáhlo do dluhů nebo neohrozilo případné úspory?

Článek

Protože trend single života má vzestupnou tendenci, staví se kvůli tomu stále víc malých bytů, kde je nižší nájem i náklady. Jednočlenných domácností přibývá a právě na ně dopadá současné zdražování velmi zásadním způsobem. Jak to udělat, abyste byli schopni vyjít s jedním platem? Zeptali jsme se odborníků.

Udělejte si pořádek ve financích

Divili byste se, jak zásadní vliv na hospodaření může mít to, když si v něm uděláte pořádek. Zmatek v příjmech a výdajích je velmi častou příčinou nestability financí. „Abyste je dostali pod kontrolu a ušetřili tam, kde zbytečně plýtváte, musíte mít nejprve dobrý přehled. Ideální je udělat si soupis výdajů a příjmů posledního roku a odhad letošního vývoje. Není důležité, zda ho máte v notesu, na papíře, nebo v chytré aplikaci v mobilu. Je ale nutné, aby odpovídal pohybu financí v daném období,“ vysvětluje Martin Steiner z pojišťovny BNP Paribas Cardif.

Ve výhledu si vyznačte také kvartální či pololetní platby: nejčastěji pojištění domácnosti nebo povinné ručení a další položky, které jednou za čas znamenají větší výdaj v řádu tisíců. Na ty je třeba se připravit a udělat si na ně rezervu. Zeptejte se v pojišťovně, zda není možné tuto platbu odesílat měsíčně, možná by vám to vyhovovalo lépe. A také se aktivně zajímejte o to, zda nemůžete na těchto poplatcích ušetřit přechodem k jinému peněžnímu ústavu.

Tip: Jakým chybám se vyhnout při žádosti o příspěvek na bydlení?

Jak hospodařit, když nemůžete vyjít?

Jestliže z přehledu zjistíte, že s penězi jednoduše nevyjdete, možná byste měli zkusit, zda nesplňujete podmínky k přiznání sociálních dávek od státu – hlavně teď, v souvislosti se zdražením energií.

Možné také je najít si další práci nebo brigádu a z tohoto vedlejšího příjmu si spořit na horší časy nebo na větší výdaje. Rozhodně ale nedostatek peněz neřešte půjčkou, protože splácení by vás dlouhodobě zatížilo ještě víc!

Je dobré mít pojištění, které by vám v případě nemoci nebo úrazu vyplatilo rozdíl mezi příjmem a nemocenskou. Taková pojistka je nutná v případě, že splácíte úvěr nebo hypotéku, tam je dobré pojistit se i pro případ ztráty zaměstnání.

Tip: Omezte co nejvíc náklady. Přečtěte si, jak uspořit za energie, snížit výdaje za jídlo nebo neutrácet tolik za oblečení.

Dva účty, dvě měny

Jako osoba, která musí spoléhat jen na sebe, byste měli mít i finanční rezervu a mít ji zajištěnou, aby vás neohrozilo třeba uzavření banky, například v případě sankcí. Jak postupovat? „Jestli chcete mít větší jistotu, měli byste své zdroje rozprostřít. Dává smysl mít k dispozici přiměřenou hotovost v lokální a nejlépe i jedné či dvou dalších měnách, stejně jako mít účet u dvou bank s různými vlastníky. Úspory byste měli rozdělit například mezi kvalitní spořicí účet a třeba bezpečné finanční instrumenty typu státních dluhopisů a nemovitostí,“ radí Zuzana Stehlíková, expertka na digitální finanční služby společnosti IC Group.

Tip: Nezapomeňte si hotovost přibalit do evakuačního zavazadla!

Foto: Jantanee Runpranomkorn, Shutterstock.com

Kvůli neustálému zdražování musejí lidé, kteří žijí sami, přemýšlet o každé koruněFoto: Jantanee Runpranomkorn, Shutterstock.com

Kolik si spořit?

Pokud na tom jste v současné době dobře a spíš se chcete zajistit na horší časy nebo nepředvídatelné okolnosti, měli byste každý měsíc něco uspořit. „Radíme pokusit se ukládat minimálně třetinu platu do úspor a investic – v současné době je potřeba hledat takové, které mají výnosy alespoň okolo pěti až šesti procent za účelem pokrytí inflace,“ říká Karel Kotoun, senior manažer v oblasti finančních služeb společnosti Accenture ČR.

Rozhodně byste měli pomýšlet i na finanční rezervu na stáří a důchod, protože právě osaměle žijící senioři jsou skupina, která je chudobou ohrožena nejvíc a těžko se to za pár (i desítek) let nějak výrazně změní.

Reklama

Načítám