Hlavní obsah

Co nevíte o bývalé první dámě Francie Carle Bruni? Je skvělá zpěvačka, zdravotní aktivistka i šik ženská

Foto: Laurent KOFFEL , Gettyimages.com

Foto: Laurent KOFFEL , Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Carla Bruni, modelka, zpěvačka a někdejší první dáma Francie zveřejnila, že si před čtyřmi lety prošla rakovinou prsu. Teď vyzývá ženy, aby nezanedbávaly každoroční prohlídky na mamografu. Carla Bruni je ale také velmi zajímavá a úspěšná žena. Co o ní možná nevíte, ale měli byste?

Článek

Říjen je celosvětově nazýván Pinktober, tedy Růžový říjen. Od roku 1985 se z Ameriky, kde vznikl, rozšířila připomínka boje proti rakovině prsu do celého světa. Při této příležitosti teď promluvila umělkyně a manželka bývalého francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho Carla Bruni o své vlastní zkušenosti s rakovinou před čtyřmi lety. Uzdravila se.

Pokud by ale nechodila na pravidelné každoroční prohlídky na mamograf, mohlo to celé dopadnout jinak, píše ve svém nedávném příspěvku na instagramu. „Kdybych na mamograf nechodila každý rok, neměla bych teď levé prso,“ napsala. V návaznosti na instagramový příspěvek této divy se u nás v redakci rozhořela debata.

Jedni ji milují, druzí sotva znají. Rozhodně se ale vyplatí s touto dámou seznámit.

Carla Bruni - modelka a zpěvačka

Carla Bruni se narodila v Itálii a od roku 1973 žije v Paříži. Studovala architekturu, ale záhy toho nechala a rozhodla se vydat na dráhu modelky. Chtěla mít volnost, kterou jí právě plat z modelingu umožňoval. A všude s sebou vozila kytaru.

I když měla modelingovou kariéru rozjetou, na konci devadesátek se rozhodla věnovat se víc muzice. V roce 2002 vydala své první album s názvem Quelqu'un m'a dit (Někdo mi řekl), které jí přineslo okamžitý úspěch. Od té doby jich vydala dalších pět – poslední v roce 2020 s názvem Carla Bruni, které vznikalo během lockdownů. Modeling ale nikdy na hřebík úplně nepověsila a na přehlídkovém mole se objevila i teď na nedávném pařížském týdnu módy.

První dáma Francie

Její další významnou životní rolí byla ta politická, když se stala první dámou Francie. V roce 2008 si totiž vzala prezidenta Nicolase Sarkozyho, který se kvůli ní rozvedl. Podle jejích slov je tím nejlaskavějším mužem na světě a navíc je sexy. Mají spolu dceru. Z předchozích vztahů má Carla ještě syna a Nicolas tři syny. V této souvislosti je třeba zmínit jednu perličku - v roce 2007 se proslavila výrokem v rozhovoru pro francouzskou televizi, že touží po muži s jadernou zbraní a monogamie ji nudí. Jako správná nespoutaná bohémka také nafotila v devadesátých letech odvážné akty. Po sňatku se z ní ale jako mávnutím kouzelného proutku stala dokonalá reprezentativní dáma.

Krásná Carla Bruni

Její módní styl je typickou ukázkou francouzského šarmu, dokonale to umí s módou. V roce 2010 ji dokonce umístili čtenáři britského časopisu FHM na 40. místo v anketě o nejpřitažlivější ženu světa. Ve svých 55 letech má záviděníhodnou postavu. Pokud ale chcete podotknout, že má prostě dobré geny, vězte, že tráví denně dvě hodiny cvičením. Aby si udržela štíhlou postavu, kombinuje jízdu na eliptickém trenažéru, pilates a barre. Její velkou kamarádkou je modelka Bella Hadid, o které občas média tvrdí, že si nechává dělat plastiky tak, aby se co nejvíc podobala Carle, to jsou ale samozřejmě čiré spekulace. Každopádně jestli máte rádi francouzský šmrnc a písničky, vyplatí se sledovat její instagramový účet. A choďte na preventivní prohlídky!

Rakovina prsu

  • Popis - Nádorové onemocnění, které postihuje nejčastěji ženy na 45 let. V poslední době ale přibývá mladších pacientek.
  • Příznaky - Změny v prsní tkáni, které se mohou projevit změnami na pokožce. Bulku lze nahmatat, až když je v pokročilejším stádiu.
  • Inkubační doba - Není
  • Léčba - Je několik způsobů, avšak nasazení té dané je vždy individuální. Jsou to chirurgická, chemoterapie, radioterapie (ozařování), hormonální, biologická.
  • Smrtnost - V případě prvního stadia je úspěšnost uzdravení devadesát procent, v průměru lze říci, že po objevení nádoru přežije kolem 85 procent pacientek.
  • Prevence - Zdravý životní styl, těhotenství v nižším věku, kojení, nekouřit, genetické testy a případné odstranění prsů.

Načítám