Hlavní obsah

Kouzlo francouzského šarmu: Co dělají Francouzky jinak?

Foto: eversummerphoto, Shutterstock.com

Foto: eversummerphoto, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Styl a šarm francouzských žen jsou pověstné a staly se symbolem přirozené krásy a šmrncu. Jak jen to ty Francouzky dělají? Přistupují k sobě jinak než české ženy: nehledají na sobě nedokonalosti, ale podtrhují svou jedinečnost. Jak na to?

Článek

O Francouzkách se už desetiletí tvrdí, že mají nejlepší módní styl. Možná se z toho stalo trochu klišé, nicméně je to stále pravda. Jsou totiž dokonale nedokonalé. Jak také získat tuhle nonšalantnost? Objevte svůj osobitý styl, nepřehánějte to s líčidly a raději se zaměřte na péči o pleť. A hlavně: užívejte každého dne!

Péče o pleť až na prvním místě

Více než líčení je péče o pleť. Francouzky péči o sebe vnímají jako investici do budoucnosti. Preferují přírodní ingredience a zároveň sledují nové trendy v technologiích a rády si dopřávají profesionální kosmetická ošetření. „Používají lehké, a přesto výživné textury krémů, jemný závoj termální vody, čistí pleť šetrnými přípravky, balzámy na rty mají v každé kabelce a v létě téměř rituálně používají SPF,“ říká Adéla Chauville Středová, zakladatelka první pražské paralékárny La Pharmacie Française, kde se po francouzském vzoru zaměřují nejen na parfémy, ale především na dermokosmetiku a zároveň poskytují odbornou konzultaci a salonní péči.

Líčení s mírou

Tuny make-upu nikdy nebudou vkusné. Zatímco polovina světa si zběsile konturuje obličej podle Kim Kardashian (41), francouzský standard krásy leží někde jinde.

„U nás máme tendenci vidět spíše nedokonalosti a snažit se je skrývat. Zato ve Francii, když žena najde to, co se jí na sobě líbí, snaží se daný rys podtrhnout. Pak se sama sobě líbí a díky tomu získává to ‚je ne sais quoi‘ a osobitou jedinečnost,“ říká mladá podnikatelka a maminka.

Stejný trend můžete pochytit i u Violetty Serrat (32), jedné z nejslavnějších francouzských make-up artistek. Svou tvorbou se snaží připomínat, že jsme se narodili dokonalí a líčení je hra, která podtrhuje naši jedinečnost. Proto ve svých tutorialech užívá make-up pouze zřídka a většinou pracuje jen s korektorem pod oči a kolem nosu a úst. Nedbale nanese tvářenku, nevynechá rozjasňovač a pak buď zvýrazní rty, nebo oči. Podle ní by mělo být líčení snadné a rychlé. Souhlasíme!

Foto: PearlWinchester, Shutterstock.com

Červená rtěnka je povinná výbava snad každé francouzské ženyFoto: PearlWinchester, Shutterstock.com

Cit pro módu

Nenucenost. To vystihuje módní styl Francouzek. „Klíčem jejich úspěchu je ženskost a nadčasovost. Nepodléhají zbytečně trendům a naopak umějí investovat do lety prověřených kousků, které i často dědí napříč generacemi,“ myslí si stylistka Irena Vokrojová.

A bez čeho se typická Francouzka nikdy neobejde? „Určitě to budou dobře padnoucí džíny, nadčasové sako, kvalitní kabelka a červená rtěnka,“ dodává stylistka. Co se tedy od Francouzek naučit? Vytvořte si svoji „uniformu“, na kterou se můžete spolehnout. Měla by odrážet, co se vám na sobě líbí a v čem se cítíte dobře.

Foto: Profimedia.cz

Jednou z nejznámějších francouzských módních ikon je návrhářka a influencerka Jeanne Damas (29). Její vytříbený styl je vyhlášenýFoto: Profimedia.cz

Jak na pravý french girl look

Co ve svém stylu změnit, abyste získaly víc francouzské nenucenosti a šarmu? Adéla Chauville Středová žije ve Francii už čtyři roky a popisuje: „Francouzky se vyžívají v přirozenosti, ať už opravdové, nebo tajně a složitě docílené, která zvýrazní jedinečné rysy nositelky. Rozpuštěné vlasy s přirozenou texturou, lehce zvýrazněné technikou balayage. Preferují jemný přirozený make-up, občas doplněný výraznou rtěnkou, tu ale nanášejí pouze prsty, nebo černými linkami – nikdy však zároveň.“

A co se týče módy a oblečení? „Pro mě je symbolem Francouzky kombinace oversized kabátu, džínů s vysokým pasem a kotníčkových bot na nízkém podpatku,“ dodává Adéla Chauville Středová.

Foto: Profimedia.cz

Outfity Jeanne Damas nejsou komplikované ani překombinované – v jednoduchosti je krásaFoto: Profimedia.cz

Francouzky jsou požitkářky

Jedí sýry, bagety, croissanty, milují víno a pořád si udržují štíhlou siluetu. Jak to dělají? Je to francouzský paradox! „Kavárny jsou zde na každém rohu, ale přijde mi, že se v nich konzumuje více vína než kávy,“ pozoruje Adéla Chauville Středová. Francouzky nikdy nezapomínají na zeleninu, dbají na doma vařené jídlo a především si chvilku spojenou se stolováním umějí užít. Jmenuje se to „savoir vivre“, tedy umění žít.

Související témata:

Načítám