Hlavní obsah

Hvězdy se stejným IQ jako Einstein nebo Hawking. Nejinteligentnější jsou Mr. Bean nebo Hermiona

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Populární umělci se často potýkají s předsudkem, že rozumu a inteligence příliš nepobrali. Někteří z nich přitom rozhodně nejsou „IQ tykve“! Paradoxně jde často o celebrity, které se proslavily rolemi komických podivínů. A přestože by řada z nich mohla poměřovat svoje IQ třeba s Albertem Einsteinem, rozhodly se dobývat svět showbyznysu. A velice úspěšně!

Článek

Hodnota IQ (= inteligenční kvocient) je údaj, který nevypovídá nic o úspěchu, povaze ani o charakteru konkrétního člověka, nicméně se jedná o velice populární věc. A některé světové hvězdy se o něm hrdě zmiňují v médiích – zvlášť když je jejich výsledek trojciferný. A u jiných slavných se jejich IQ traduje. Komu je připisováno vysoké IQ?

Rowan Atkinson (IQ 178)

Vystudoval Oxford, aby se později proslavil coby největší smolař: Mr. Bean jezdí ve stařičkém Mini Cooperu a jeho nejlepším přítelem je plyšový medvídek Teddy. Původně měl Rowan Atkinson převzít rodinnou farmu, namísto toho se ale rozhodl studovat elektroinženýrství. A to z prostého důvodu – chtěl mít jistý plat. A to se mu po celosvětovém úspěchu neohrabaného a věčně podezřívavého Mr. Beana určitě povedlo! A že je studium Oxfordu pro komika možná zbytečné? V žádném případě: poznal tady svého osudového přítele Richarda Curtise (fanoušci ho znají jako scenáristu filmových hitů Noting Hill či Láska nebeská) a spolu vytvořili legendární postavu Mr. Beana.

Foto: Profimedia.cz

V roce 1989 vstoupil Mr. Bean poprvé na televizní obrazovky a diváky baví dodnes. Rowan Atkinson ale rozhodně nechce být jen hercem jedné role a má i skvělý dramatický talent. Foto: Profimedia.cz

Mayim Bialik (IQ 155)

Stejně jako výstřední doktorka Amy Farrah Fowler ze seriálu Teorie velkého třesku je i její představitelka Mayim Bialik , která má česko-slovenské kořeny, velmi vzdělaná. Navštěvovala Kalifornskou univerzitu, přestože ji přijali také na prestižní Yale i Harvardu. Získala doktorát v oblasti neurověd a studovala i hebrejštinu a židovská studia. Kromě toho ovládá několik hudebních nástrojů a kvůli roli Amy se učila hrát na harfu. Je veganka, bojuje za etické zacházení se zvířaty a stala se mluvčí rodičovské organizace Holistic Moms Network, která podporuje přirozený porod i domácí vzdělávání. V roce 2015 založila web Grok Nation, kde mohou uživatelé diskutovat třeba o mateřství nebo feminismu.

Foto: Profimedia.cz

Mayim Bialik je autorkou několika knih, včetně veganské kuchařky.Foto: Profimedia.cz

Matt Damon (IQ 160)

Má stejné IQ jako britský fyzik Stephen Hawking. Studium Harvardu sice nedokončil, ale už tam se rýsovala jeho budoucnost. Věnoval se totiž nejen divadlu (za herectví získal čestné uznání), ale také psaní her. Vytvořil tehdy i dějovou osnovu pro příběh k filmu Dobrý Will Hunting a o několik let později napsal na jeho základě originální scénář, a to společně se svým přítelem ze střední školy Benem Affleckem. A společně za něj získali Oscara a ukázali tak, že rozhodně nejsou jen „pěkné tvářičky“. Kromě umění se Matt Damon věnuje charitě: založil H20 Africa Foundation a další organizace, které se zaměřují na globální oteplování, boj proti AIDS a zlepšení kvality života dětí.

Foto: Profimedia.cz

Hollywoodská hvězda neoplývá pouze vysokou inteligencí. V roce 1998 byl Matt Damon zařazen mezi 50 nejkrásnějších lidí světa. Ve stejném roce se blýskl ve válečném velkofilmu Zachraňte vojína Ryana. Foto: Profimedia.cz

Lisa Kudrow (IQ 154)

Bavila své okolí odmalička, věda ale hrála prim. Představitelka Phoebe z legendárního seriálu Přátelé vystudovala biologii na slavné soukromé univerzitě Vassar College a společně se svým otcem-vědcem zjišťovala, zda má na bolesti hlavy nějaký vliv, jestli je člověk pravák, nebo levák. A jejich studie ukázala, že to pravděpodobně roli nehraje. Školu dokončila v roce 1985 a o osm let později přišla její osudová role. Vášeň k herectví u Lisy Kudrow zvítězila nad vědou a miliony diváků tak téměř tři dekády baví coby potrhlá masérka a folková písničkářka Phoebe Bufetová.

Foto: Profimedia.cz

Lisa Kudrow se sice o herectví odmala zajímala, ale o profesionální dráze neuvažovala. Ponoukl ji až známý komik a blízký rodinný přítel Jon Lovitz.Foto: Profimedia.cz

Shakira (IQ 140)

Zpěvačka Shakira dokazuje, že je mnohem víc než jen hezká tvář se sexy křivkami. Tato dáma s libanonskými a kolumbijskými kořeny se podle svého IQ řadí mezi dvě procenta nejchytřejších lidí na světě. A jestli se někdy rozhodne pověsit pěveckou kariéru na hřebík, rozhodně se neztratí. Hovoří totiž plynně anglicky, španělsky i portugalsky a dorozumí se rovněž francouzsky, arabsky, italsky a katalánsky. Také byla členkou týmu poradců bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy pro vzdělávání hispánských obyvatel a založila vzdělávací nadaci Barefoot Foundation pro děti v Kolumbii, na Haiti a v Jihoafrické republice.

Foto: Profimedia.cz

Shakira se zapojila do týmu exprezidenta Baracka Obamy. Cílem bylo zpřístupnit vzdělání pro latinskoamerické přistěhovalce.Foto: Profimedia.cz

Emma Watson (IQ 138)

Při obsazování role zvídavé čarodějky Hermiony Grangerové se tvůrci trefili do černého. Sama Emma Watson totiž přiznala, že školu milovala a herectví jí umožnilo využít kreativitu: „Škola mi vždycky šla, zároveň jsem ale byla docela vzpurná, neměla jsem ráda, když mi někdo řekl, co mám dělat.“ Když jako malá natáčela první díly Harryho Pottera, měla soukromého učitele, aby vzdělání nezanedbávala. Později vystudovala filozofii a psychologii, bakalářský titul získala v oboru anglická literatura. Kromě toho je velvyslankyní dobré vůle za OSN a rovněž bojuje za rovnost pohlaví.

Foto: Profimedia.cz

Představitelka Hermiony se kromě boje za ženská práva zajímá i o klima a udržitelnost.Foto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám