Hlavní obsah

Od vodníka Česílka přes šaty z PET lahví až k obleku, který má co říct: styl podle Emmy Watson

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Herečka Emma Watson vyrůstala a dospívala před kamerami. Jako jedna z mála to ovšem ustála. Nejsou kolem ní žádné skandály, nepotýká se se závislostmi a vyrostla z ní elegantní dáma s citem pro módu.

Článek

Britská herečka Emma Watson (32) sází v módě spíše na klasiku, co se týče střihů i barev. Málokdy ji můžete vidět v extravagantnějším kusu a nesnaží se upoutat ani tím, že by ukazovala příliš nahé kůže. Prezentuje se jako intelektuálka a bojovnice za ženská práva a nepotrpí si na výstřelky. Bývá elegantní a k jejím oblíbeným barvám patří především černá, bílá a krémová. Jak si s módou rozumí?

Nepovedené začátky à la vodník Česílko

Při pátrání hereččinou módní historií lze narazit i na méně elegantní skvosty. Na premiéru prvního filmu Harry Potter a Kámen mudrců (2001) dorazila v ne příliš slušivém zeleném modelu. Barva se vůbec nehodila k její světlé pleti, a herečka tak vypadala, že jí je trochu špatně. A možná že z nervozity i bylo. Nevkus se dá ovšem v tomto případě omluvit věkem – bylo jí jedenáct let.

Foto: Profimedia.cz

Těžko říct, jestli si zelený model vybrala malá herečka sama, nebo ji oblékl někdo z rodiny, v každém případě z podobných neslušivých kreací vyrostlaFoto: Profimedia.cz

Slabost pro módní dům Dior

Přibližně od sedmnácti let bylo možné pozorovat pozvolnou transformaci z mnohdy ne zrovna vkusně oblečeného děvčete v mladou dámu, která přesně ví, v čem na červeném koberci zazáří. Cestu si našla k luxusním módním značkám, jako je například Oscar de la Renta, Chanel či Dior – o jeho dnes již bývalém kreativním řediteli Rafu Simonsovi (54) dokonce prohlásila, že je to génius.

A právě značka Dior stála za modelem, který v roce 2017 oblékla na udílení cen Elle Style Awards. Jednoduché korzetové šaty z hedvábného taftu herečce perfektně sedly. Pokrývaly je ručně vyšívané a malované tarotové ilustrace a byly natolik výrazné, že nebylo třeba je přebíjet dalšími výraznými doplňky: a herečka si na ně beztak ani moc nepotrpí. Originální róbu nechala vyniknout také tím, že si vlasy svázala do drdolu.

Foto: Profimedia.cz

Značka Dior vytvořila v roce 2017 celou kolekci šatů s tarotovými motivy a tento magický svět promítla i do kolekce pro rok 2021Foto: Profimedia.cz

Tematická móda

Herečka umí dobře pracovat také s tím, jaký outfit zvolí pro jakou příležitost. Žlutá róba z módního domu Dior byla inspirovaná filmovou pohádkou Kráska a zvíře (2017), kde ztvárnila hlavní postavu Belle. Model, na jehož návrhu se sama podílela, měl odhalená záda překrytá jen tenkými překříženými ramínky a byl z materiálu vyrobeného v souladu s myšlenkou udržitelné módy. Emma Watson šaty oblékla, když v rámci propagace filmu předčítala úryvek ze známého příběhu. Vsadila na jednoduchost a vyplatilo se to.

Foto: Profimedia.cz

Šaty, na jejichž návrhu se Emma Watson podílela, byly inspirované filmovým kostýmem, ve kterých si Belle zatančila se ZvířetemFoto: Profimedia.cz

Oděná do plastových lahví

Ve svém zájmu o svět kolem sebe herečka neopomíjí ani snahu o udržitelnější módu. Zapojila se do několika projektů, jež bojují za to, aby bylo oblečení vyráběno s větším ohledem na životní prostředí i pracovní podmínky lidí, kteří ho šijí. V roce 2016 na akci Met Gala, kde celebrity předvádějí extravagantní oblečení, dorazila v černobílém modelu a pro sebe netypicky odhalila kousek bříška – přesně tak, aby zůstala velmi elegantní a bez jakéhokoliv náznaku lacinosti. A co bylo hlavní: model značky Calvin Klein byl celý vyrobený z recyklovaných plastových lahví.

Foto: Profimedia.cz

Tématem Met Gala byla v roce 2016 Móda ve věku technologiíFoto: Profimedia.cz

Recyklace svatebních šatů

Opět černá a bílá a znovu i snaha o udržitelnost. Ostatně předávání enviromentálních cen Earthshot Prize, kde nadace britské královské rodiny oceňuje firmy či obce za přínos ekologii, si o outfit laskavější k životnímu prostředí vysloveně říkala. Asymetrické tylové šaty doplněné černými kalhotami byly dílem návrháře Harrise Reeda (26). Model vznikl recyklací několikerých starých svatebních šatů. A herečka nebyla jediná, kdo na akci vynesl recyklovaný outfit: podobně si počínali třeba i vévodkyně Kate (40) a princ William (39), který oblékl 20 let staré kalhoty.

Foto: Profimedia.cz

Emma Watson je svobodná, tak vyzkoušela svatební šaty v této moderní podoběFoto: Profimedia.cz

Elegantní i na tenisu

Červený koberec má v malíčku, ovšem skvěle dokáže vybrat a sladit i oblečení pro méně formální příležitosti. Na finále Wimbledonu v roce 2018 dorazila v režných košilových šatech značky Ralph Lauren, vzala si k nim hnědý pásek, klobouček a bílé lodičky. Model byl velmi elegantní a zároveň působil pohodlně. Len je skvělá volba do letních veder, protože umí dobře absorbovat vlhkost a zároveň rychle schne.

Foto: Profimedia.cz

Zajímavý detail představuje ručně vyšívaná kabelka ve tvaru knihy – značka Olympia Le-Tan se na ně specializujeFoto: Profimedia.cz

V modelu, který má co říct

V rámci boje za rovnost žen a mužů se Emma Watson ráda obléká i do modelů, které koketují s tím, co bylo tradičně považováno za pánskou módu. Na konferenci G7 promluvila v roce 2019 v modrém kostýmku britské značky Teatum Jones, na zádech měl vyšitý výrok „Úkolem umělce je učinit revoluci neodolatelnou“, jehož autorkou je afroamerická spisovatelka Toni Cade Bambara (†56).

Foto: Profimedia.cz

Svým veřejným vystupováním se herečka snaží o změnu. Je mimo jiné bojovnicí za ženská práva a ráda a podle toho volí i outfityFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám