Hlavní obsah

Kostýmy z filmové Pomády: Do ikonických kožených kalhot museli Sandy zašít

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos uplyne pětačtyřicet let od premiéry legendární hudební komedie Pomáda a na její kostýmy se vzpomíná dodnes. Jak se připravovala jedna z největších módních proměn v historii filmu a podle čeho vznikala image drsňáků z T-Birds?

Článek

Ačkoli jde o film z roku 1978, písničkami nabitá Pomáda je dějově zasazená do 50. let. Slavný kostýmní výtvarník Albert Wolsky, který získal dva Oscary a pět nominací (například za práci na dramatu Nouzový východ), se inspiroval módou tehdejší doby, a využil dokonce pár vintage kousků. Archivní byly i slavné černé kalhoty, ve kterých Olivia Newton-John tancovala po boku Johna Travolty na píseň You’re The One That I Want.

Rebelky versus šprtky

Albert Wolsky vytvořil většinu kostýmů sám a při práci se snažil realisticky držet módy 50. let, ačkoli později přiznal, že šlo o její idealizovanou verzi. Při návrhu jednotlivých modelů bral v potaz především charakter postav – odvážnější obepnuté sukně nosila středoškolačka Betty Rizzo, kterou hrála (tehdy třiatřicetiletá!) Stockard Channing a stejně tak i Marty (Dinah Manoff), zato šprtka Patty (Susan Buckner) se oproti tomu držela dlouhých sukní, které nosila v doprovodu jemných svetříků.

Foto: Profimedia.cz

Při písničce Summer Nights vidíte pohromadě většinu dámského osazenstva. Jejich oblečení neodpovídalo jen době, kdy se film odehrává, ale především charakteru dané osoby: vpravo „sexy“ Marty a Betty, zato Sandy ve žlutém jako „slušná holka“Foto: Profimedia.cz

Sandy musela být upjatá

Největší pozornost se samozřejmě věnovala stylu hlavní postavy Sandy, kterou hrála Olivia Newton-John. Do školy nastoupila s nejupjatějším šatníkem ze všech a nebylo to jen tím, že měla představovat nevinnou a tak trochu nudnou holku. Tvůrci si nechávali prostor pro její velkou proměnu v samém závěru filmu. Albert Wolsky pro herečku vytvořil garderobu složenou z pastelových kardiganů, dlouhých sukní, jednoduchých košil a slušňáckých šatů.

Foto: Profimedia.cz

Upjatá Sandy Olsson a rebel Danny Zuko – v Pomádě se opravdu přitáhly dva protikladyFoto: Profimedia.cz

Bunda Pink Ladies

Kouskem, který spojoval partu holek, se stala růžová bunda s nápisem Pink Ladies, která byla protipólem křiváku klučičí party T-Birds. Byla jakýmsi potvrzením cool statusu – Pink Ladies randily s největšími frajery, pořádaly přespávací večírky a dělaly všechno to, co ještě nesměly (postavám mělo být kolem osmnácti let, v USA se ale smí pít a kouřit až od jednadvaceti). Spořádanou Sandy tak mezi sebe původně nechtěly.

Foto: Profimedia.cz

Růžová bunda s nápisem na zádech byla víc než jen kousek oblečeníFoto: Profimedia.cz

T-Birds a tuna pomády

Členové party samozvaných drsňáků, které vedl John Travolta alias Danny Zuko, nevyšli z domu bez kožené bundy a pomády ve vlasech. Styl kamarádů, kteří si říkali T-Birds (T má odkazovat na jejich vysněné auto Ford Thunderbird), kostýmní návrhář nevymyslel. Inspiroval se subkulturou greaserů, kterou v Americe 50. let tvořila převážně dělnická mládež.

Na první pohled se poznali právě podle sčesaných napomádovaných vlasů (dříve se běžně používala i vazelína) a účesů ve stylu rokenrolových hvězd, jako byl Elvis Presley. Oblékali se do keprových kalhot, tmavěmodrých levisek, jednoduchých bílých triček nebo tílek a zmiňovaných kožených bund, které střídali s džínovými.

Foto: Profimedia.cz

T-Birds se oblékali podle subkultury greaserů. Byli to drsní hoši a opravdu nešetřili pomádouFoto: Profimedia.cz

Přerod ve svůdnici nebyl příjemný

Dodnes se o ní mluví jako o nejzásadnější proměně filmové postavy. Ačkoli lze namítat, že ve skutečném životě není úplně v pořádku měnit osobní styl kvůli někomu jinému, ve službách filmového příběhu je to jiné. A jak k tomu řekla sama Olivia Newton-John, svůdnou Sandy měla hlavní hrdinka schovanou někde v sobě. Její transformace tak měla představovat spíše přerod dívky v ženu, která se nebojí ukázat i svůdnější stránku svého charakteru.

A jak vznikl nejznámější look z Pomády? Kostýmní výtvarník ho nenavrhoval jako nový, ale složil ho z vintage kousků. Kožené kalhoty byly opravdu z 50. let (tedy téměř třicet let staré) a byly natolik těsné a pevné, že se v nich herečka mohla stěží hýbat. Hned při první zkoušce se na nich navíc rozbil zip, a než by se riskovalo, že se při jeho výměně kalhoty zničí úplně, herečka do nich byla před každým natáčením zašívána.

Outfit měl ale obrovský úspěch – ve své době ho napodobovaly tisíce žen a spousta z nich ho má v hlavě dodnes. Za Sandy v kůži šla na Halloween i modelka Gigi Hadid nebo Hailey Bieber.

Foto: Profimedia.cz

Svým závěrečným outfitem Sandy zrcadlila styl T-Birds. Návhář ho složil ze samých původních kousků!Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Žádná varianta číslo dvě neexistovala. Albert Wolsky trval na vintage kalhotách, do kterých se musela herečka před každým natáčecím dnem nechat zašívatFoto: Profimedia.cz

Ikonické kousky herečka prodala

Olivia Newton-John, která loni zemřela, bojovala dlouhá léta s rakovinou prsu. V roce 2019 proto uspořádala aukci, kde vybírala peníze pro výzkumné středisko rakoviny, nesoucí její jméno. S těžkým srdcem se rozhodla prodat i kultovní koženou bundu s kalhotami ze závěrečné scény. Bunda se k ní ale zázračně vrátila. Anonymní kupující za ni tehdy utratil kolem 240 000 dolarů (pro představu přes pět milionů korun), o měsíc později ji ale sám herečce poslal se slovy, že patří výhradně jí. Olivii Newton-John dojemné gesto rozplakalo.

Kalhoty si za 160 000 dolarů (cca tři a půl milionu korun) koupila zakladatelka značky Spanx Sara Blakely, která přiznala, že se jimi v minulosti inspirovala při tvorbě kolekcí. Z jejich koženkových slimek se stal hit a původní kalhoty z filmu má dodnes zarámované v sídle firmy.

Foto: Profimedia.cz

„Film Pomáda změnil můj život a nyní může pomoci i ostatním,“ řekla herečka Olivia Newton-John, když při příležitosti 40. výročí muzikálu uspořádala velkou aukciFoto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Do světa poslala Olivia Newton-John i nezapomenutelné kalhoty s bundou – křivák s červenou podšívkou se k ní ale vrátilFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám