Hlavní obsah

Osudoví muži Marty Kubišové. Kdo ji podváděl, kdo skončil v exilu a s kým jí to vydrželo dodnes

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Její život by vydal na tlustý román. Zažila velkou slávu, útlak totalitního režimu, návrat svobody, opětovný kariérní vzestup. Marta Kubišová je zpěvačka, bojovnice za svobodu i za práva zvířat, jedna z tváří Listopadu 1989. Dnes slaví 80. narozeniny. A tohle jsou muži jejího života!

Článek

Její hvězda vyšla v 60. letech. Songy jako Loudá se půlměsíc či Depeše jí v roce 1966 přinesly prvního Zlatého slavíka (později získala ještě další dva) a hvězdné úspěchy slavilo i ikonické trio Golden Kids.

V roce 1968 ale nazpívala píseň Modlitba pro Martu v reakci na okupaci sovětskými vojsky a stala se režimu nepohodlnou. A tak lepila sáčky, montovala hračky – zkrátka střídala zaměstnání pokaždé, když ji režim o práci připravil.

Satisfakce se dočkala až v listopadu 1989, když na Václavském náměstí konečně svobodně zazpívala svůj nejslavnější hit. Dnes zpěvačka slaví 80. narozeniny. A tohle jsou muži, kteří pro ni byli v životě zásadní!

Jan Němec (†79) a Jan Moravec (80)

Co se týče lásky, neměla Marta Kubišová moc štěstí. První manželství s režisérem Janem Němcem skončilo po čtyřech letech. Oba byli perzekvovaní režimem, bez pořádné práce, se strachem, kdy si pro ně přijde StB. Poslední kapkou byl potrat, kdy zpěvačka přišla o holčičku v osmém měsíci těhotenství a sama bojovala o život. To byla ztráta, kterou už vztah nedokázal unést.

Jan Němec byl nakonec režimem donucen odejít do exilu, ona tu zůstala a vdala se podruhé – za režiséra Jana Moravce, s nímž má dceru Kateřinu (43). Jejich vztah byl vždy poznamenán Moravcovými zálety a když se od Státní bezpečnosti dozvěděla, že se jejímu muži narodila nemanželská dcera, manželství už to neustálo. Rozvedli se v roce 1981.

Foto: Vlasta Luťanská / Právo / Profimedia

Marta Kubišová s prvním manželem Janem NěmcemFoto: Vlasta Luťanská / Právo / Profimedia

Václav Neckář (79)

Zpívali spolu, zažili společný vzestup, byli součástí legendárního tria Golden Kids. Ale především byli a stále jsou Marta Kubišová a Václav Neckář nerozluční kamarádi.

Jejich vztahy nezničil ani režim, který je profesně rozdělil, a ustáli spolu i definitivní rozpad Golden Kids v roce 2008. Tehdy se u příležitosti 40. výročí vzniku uskupení chystalo velkolepé turné, jehož organizaci měl na starosti manžel Heleny Vondráčkové (75) Martin Michal (63). Marta Kubišová však nakonec smlouvu nepodepsala a Michalova agentura se u soudu domáhala milionového odškodného. Na podporu Marty Kubišové vznikl i otevřený dopis, který podepsala řada významných osobností včetně Václava Neckáře. Peníze nakonec Marta Kubišová platit nemusela, a i když její přátelství s bývalou kolegyní skončilo, s Václavem Neckářem si jsou blízcí dodnes.

Foto: Czech News Center / Rušinová Mária / CNC / Profimedia

Přátelství Marty Kubišové s Václavem Neckářem vydrželo dodnesFoto: Czech News Center / Rušinová Mária / CNC / Profimedia

Václav Havel (†75)

Seznámili se spolu na svatbě Jana Třísky (†80) a později se Václav Havel stal kmotrem její dcery, přičemž na křest si malá Káťa musela počkat čtyři roky, než ho komunisti propustili z vězení. Zpěvačku a dramatika spojoval odpor proti totalitě, boj za svobodu i to, že oba byli režimem stíháni. Ale byli si blízcí po všech stránkách, Václav Havel ji dokonce označoval za jeden ze svých životních pilířů. A když pak v roce 1989 stáli spolu na Václavském náměstí, byl to důkaz, že pravda a láska opravdu vítězí nad lží a nenávistí, obzvlášť když má k ruce tak silného pomocníka, jako je přátelství.

Foto: Martin Pekárek / CNC / Profimedia

S Václavem Havlem pojilo Martu Kubišovou silné přátelské poutoFoto: Martin Pekárek / CNC / Profimedia

Milan Hein (76)

Zakladatel a ředitel Divadla Ungelt byl dlouhé roky zpěvaččiným manažerem, ale především velmi blízkým kamarádem: říkalo se, že jsou jako bratr a sestra. Zhruba před třemi lety se ale vše změnilo, do té doby přátelé se nepohodli ohledně finančních věcí. Milan Hein ani zpěvačka svůj „rozchod“ příliš nekomentovali, domluvili se, že to zůstane mezi nimi, a toto slovo dodrželi. Ať tak či tak, je to další zklamání, které život zpěvačce uštědřil, ale ona ho zvládla s grácií sobě vlastní.

Foto: Profimedia.cz

S Milanem Heinem se Marta Kubišová nerozešla v příliš dobrémFoto: Profimedia.cz

Zdeněk Srstka (†83)

Tyto dvě sympatické osobnosti pojila práce na legendárním pořadu Chcete mě? a především láska ke zvířatům. Televizní magazín, v němž se oba snažili hledat domov opuštěným zvířátkům, byla jejich srdcovka. Když v roce 2019 oblíbený herec zemřel, zpěvačka hodně smutnila. Mluvila o tom, že zemřel dobrý člověk, prototyp úžasné bytosti, hromotluka s něžným a dobrým srdcem. Vážila si ho nejen po pracovní, ale především po lidské stránce!

Foto: Profimedia.cz

Se Zdeňkem Srstkou spojovala Martu Kubišovou láska ke zvířatůmFoto: Profimedia.cz

Listopad roku 1989 byl zásadní milník nejen pro Martu Kubišovou, ale i pro celý národ. Jak dobře si pamatujete události sametové revoluce?

Reklama

Načítám