Hlavní obsah

Minisérie Iveta aneb Když slavní hrají slavné. Brzobohatý jako Štaidl není jediný

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Fanoušci minisérie Iveta se dočkali. Druhá série startuje a nuda to rozhodně nebude, už jen proto, že nové díly mapují období zpěvaččina vztahu s Ladislavem Štaidlem. Nelehkého úkolu ztvárnit známého hudebníka se v tomto případě ujal Ondřej Gregor Brzobohatý. V roli Štaidla je skvělý, stejně jako Anna Fialová v roli Ivety. Kdo další se musel poprat s hereckou výzvou ztvárnit notoricky známou osobnost?

Článek

Čím víc je film či seriál reálný a uvěřitelný, tím víc se divákům líbí, ta rovnice je jednoduchá. I proto patří životopisné snímky mapující osudy reálných osob k nejoblíbenějším. Pro herce je to jedna z nejtěžších věcí – hrát někoho, koho lidé doopravdy znají, celebritu, skutečnou historickou osobnost nebo relativně nedávno zesnulou hvězdu, to prostě není legrace. I když si nastudujete pohyby a grimasy a v maskérně na vás zapracují profíci, stejně se nevyhnete nejrůznějším srovnáním a originálu se stejně lze jen přiblížit. Na druhou stranu, v těchto případech se to povedlo víc než dobře.

Ondřej Gregor Brzobohatý jako Ladislav Štaidl

Foto: ČTK/ Alan Pajer, Profimedia.cz

Ondřej Gregor Brzobohatý (vlevo) si zahrál Ladislava Štaidla Foto: ČTK/ Alan Pajer, Profimedia.cz

Ondřej Gregor Brzobohatý se jako Ladislav Štaidl představil už v první minisérii Iveta, ale jen okrajově. V druhé sérii, které se fanoušci Ivety konečně dočkali, bude ale po samotné Ivetě jednou z nejdůležitějších postav. Po objevení velkého talentu (počátky Ivetiny kariéry byly tématem první série) byl u zrodu opravdové hvězdy právě Štaidl, který se stal také jejím osudovým mužem a otcem jejího jediného dítěte. Společné rysy se Štaidlem u Brzobohatého jistě nějaké najdete a o zbytek se samozřejmě postarali v maskérně.

Anna Fialová jako Iveta Bartošová

Foto: ČTK / Černík Vladimír, Profimedia.cz

Anna Fialová (vlevo) a Iveta Bartošová Foto: ČTK / Černík Vladimír, Profimedia.cz

Anna Fialová se ujala nelehkého úkolu. Ztvárnit národem milovanou zpěvačku, kterou ale psychické problémy, až příliš citlivá povaha, alkohol, prášky a milostné trable dostaly až na samé dno a nakonec i pod kola vlaku, není ani trochu snadné. Nicméně mladá herečka se s výzvou popasovala výborně. V první sérii dokonale vystihla všechno, co v sobě mladá Iveta nosila – touhu něco dokázat, lásku k hudbě, naivitu, nezkušenost, důvěřivost. Skvěle se s rolí popere i v druhé sérii, kdy do jejího života vstoupí osudová láska.

Táňa Pauhofová jako Lída Baarová

Foto: Martin Hykl / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Táňa Pauhofová (vlevo) i Lída Baarová jsou obě krásné ženyFoto: Martin Hykl / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Životopisný film režiséra Filipa Renče o jedné z nejkrásnějších ale také nejkontroverznějších českých hereček Lídě Baarové sklidil řadu pochvalných, ale i kritických komentářů.

Ať tak či tak, role předválečného sex symbolu minulého století se ujala Táňa Pauhofová a potřebný sex-appeal jí nechyběl. Diváci nebyli ochuzeni ani o románek s nacistickým ministrem propagandy Josephem Goebbelsem, za nějž hvězda stříbrného plátna platila až do konce života.

Pavel Kříž jako Adolf Hitler

Foto: Profimedia.cz

Hrát nacistického vůdce je velká výzva, které se ale Pavel Kříž (vlevo) zhostil se ctíFoto: Profimedia.cz

V již zmiňovaném filmu Filipa Renče Lída Baarová je potřeba připomenout i výkon herce Pavla Kříže, který si zahrál Adolfa Hitlera. I když kritici jeho výkon spíš sepsuli, on se nechal slyšet, že má čisté svědomí, protože udělal vše, co bylo v jeho silách. A na Křížovu obranu, hrát Hitlera, jehož vystupování, excentričnost či grimasy se z dnešní pohledu zdají být jak z nějaké parodie, není opravdu jednoduché. Nesklouznout právě k parodii a zesměšňování, ale naopak udržet vážnost charakteru, to je prostě dřina.

Viktor Dvořák jako Václav Havel

Foto: David Kundrát/Czech News Center / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Viktor Dvořák (vlevo) si střihl roli Václava HavlaFoto: David Kundrát/Czech News Center / CNC / Profimedia, Profimedia.cz

Film z roku 2020, který mapuje život jedné z nejsilnějších osobností novodobé historie v době disidentu, byl hodně očekávaný. Hlavní role Václava Havla ve filmu nazvaném Havel se ujal Viktor Dvořák. Boj za pravdu, ale i strach, pronásledování a vůbec proměna z tak trochu lehkovážného dramatika v odhodlaného bojovníka za svobodu – to vše ve filmu najdete. Rozhodně je to skvělá podívaná plná akce, humoru, ale i tísnivé atmosféry tehdejší doby. A i když byly kritiky sporné, film to není vůbec špatný, stejně jako Dvořákův výkon. A mimochodem, skvělá byla v tomto filmu i Aňa Geislerová, která si zahrála Havlovu první manželku a životní múzu Olgu Havlovou.

Václav Neužil jako Emil Zátopek

Foto: Profimedia.cz

Václav Neužil (vlevo) ztvárnil legendárního běžce Emila Zátopka naprosto skvěleFoto: Profimedia.cz

Film Zátopek z roku 2021 patří k tomu nejlepšímu, co se v ČR za poslední roky natočilo. Získal deset Českých lvů včetně toho za nejlepší film. Ale uznáváme, životní příběh legendárního českého běžce Emila Zátopka a jeho manželky, také olympijské vítězky Dany Zátopkové, je sám o sobě tak silný, že snad ani nejde o nich nenatočit trhák. Výkon herce Václava Neužila v roli Zátopka byl naprosto úchvatný (odnesl si jednoho ze Lvů za nejlepšího herce v hlavní roli). Zmínit musíme i jeho filmovou manželku, Marthu Issovou, která Danu Zátopkovou zahrála taky skvěle.

Jestli je nějaká historická osobnost v hledáčku filmařů víc než kdokoli jiný, je to rozhodně princezna Diana. Jak ji ztvárnila Češka známá ze sci-fi Jana Svěráka a ty další?

Reklama

Načítám