Hlavní obsah

Ikonické filmové dvojice: Někdo tvořil pár i ve skutečnosti, jiní se z duše nesnášeli

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak udělat z filmu trhák? Přidejte do scénáře lásku! Právě příběhy milenců, které provází přinejlepším milion překážek ke spokojenému životu - to je to, co diváky zaručeně udrží u filmového plátna. Jaké filmové dvojice se vám nejvíc vryly pod kůži? A měli se ti dva rádi i v soukromí?

Článek

Je prosinec 1997 a do kin vtrhl film o největší lodní katastrofě. Titanic (z dílny Jamese Camerona) šel ke dnu, kariéry jeho hlavních protagonistů ovšem strmě vystřelily vzhůru. Kate Winslet a Leonardo DiCaprio se nadobro vtiskli do mysli diváků jako filmový pár, který pojil lodní lístek a především silná a žhnoucí láska. Ať jsou vztahy z pera filmových scenáristů jakkoliv nereálné, mnoho z nás má za sebou alespoň jednu hříšnou zvedačku, alespoň jednou rozpažil ruce na přídi lodi a také si třeba zatančil ve sněhových vločkách s myšlenkou, že nesněží úplnou náhodou. Připomeňme si ikonické filmové páry, kterým jsme se chtěli podobat.

Jack a Rose - Titanic

„Namaluj mě jako ty francouzské dívky.“ Scénu plnou erotického napětí, kdy tělo Rose pokrývá pouze náhrdelník s názvem Srdce oceánu, si pamatujeme moc dobře. Věděli jste ale, že si jeden z nejznámějších párů stříbrného plátna skvěle rozumí i v opravdovém životě? Jezdí spolu na dovolené a Leonardo vedl Kate v roce 2012 dokonce k oltáři. Receptem na jejich silné přátelství je podle ní to, že se nikdy nepřitahovali. Že jsou spíš jako sourozenci, divák Titanicu naštěstí nepoznal, a my si tak příběh sice krátké, ale intenzivní lásky připomínáme už 25 let. Mimochodem, partnery ztvárnili i ve filmu Nouzový východ (2008).

Foto: Profimedia.cz

Kate Winslet a Leonardo DiCaprio se prý nikdy nepřitahovali. Ve filmu Titanic to ale naštěstí není vidět.Foto: Profimedia.cz

Baby a Johnny - Hříšný tanec

Ona je spořádaná americká dcera, co chce pracovat pro mírové sbory. On je prostý instruktor tance v rekreačním resortu. Do lovestory z parketu se nejlépe vžijeme díky ústřední písni Time of My Life a nespočtem pokusů o zvedačku. Představitelé hlavních hrdinů Jennifer Grey a Patrick Swayze se přitom v reálném životě moc nemuseli. Když se on dozvěděl, kdo bude po jeho boku hrát, chtěl z filmu vycouvat. Jennifer Grey zas byla nešťastná z milostných scén. Režisér snímku Hříšný tanec z roku 1986 Emile Ardolino na ni měl dokonce během natáčení křičet, ať zavře oči a představuje si svého přítele.

Foto: Profimedia.cz

Baby měla původně hrát Sarah Jessica Parker. Neměla ale dostatečnou taneční průpravu.Foto: Profimedia.cz

Vivian a Edward - Pretty Woman

Příběh o novodobé Popelce vůbec neměl být romantikou, přímo naopak. Původně mělo jít o drama o drogově závislé prostitutce, která se předávkuje. Osud tomu však chtěl jinak a vznikla kultovní romantická oddechovka, nad kterou se pravidelně dojímáme během Vánoc. Ani v tomto případě se milostné scény nenatáčely snadno, představitelka Vivian Julia Roberts byla tak nervózní, že jí na čele vystoupla výrazná žíla. Režisér ale nelenil a skočil do postele mezi ni a představitele Edwarda Richarda Gera a čelo jí masíroval tak dlouho, dokud žíla nezmizela. Chemie panovala mezi filmovým párem i ve skutečnosti. Richard Gere přiznal, že se během seznamování s pohlednou herečkou pokusil o flirt. Jejich vztah se ale dál než na filmové plátno zřejmě nedostal…

Foto: Profimedia.cz

Richard Gere původně vůbec nechtěl roli boháče přijmout. Když zrovna telefonoval a chtěl nabídku odmítnout, měla mu Julia Roberts podstrčit lístek, kde bylo napsáno: Prosím, řekni ano.Foto: Profimedia.cz

Kim a Edward - Střihoruký Edward

Moc toho nenamluví, vypadá, jako kdyby dostal ránu elektrickým proudem, a obejmutí byste si také moc neužili. Přesto Johnnyho Deppa v roli plachého chlapce s břitvami místo rukou zbožňujeme. Mezi mladým párem to nejiskřilo pouze na place. Winona Ryder a Johnny Depp spolu chodili i v reálném životě, dokonce se zasnoubili, ze svatby ovšem nic nebylo. Šlo o jeden z nejvíce atraktivních párů devadesátých let. Režisér James Cameron dokonce uvažoval, že je obsadí do Titanicu, než se rozhodl jinak.

Foto: Profimedia.cz

Autor snímku Tim Burton řekl, že Střihoruký Edward je jeho nejoblíbenější dílo.Foto: Profimedia.cz

Bridget a Marc - Deník Bridget Jonesové

Trochu netradiční lovestory je ta o jednatřicetileté anglické sběratelce trapasů a milovnici cigaret. Deník Bridget Jonesové je takovou střízlivou romantikou pro dospělé. Věděli jste, že v úvodní scéně s vánočním svetrem musel představitel snobského právníka Marca Darcyho Colin Firth vystřídat hned několik svršků? Filmoví tvůrci totiž hledali takový svetr, kde bude výraz soba co nejvíc natvrdlý a paroží co nejvíc výrazné. Hlavní protagonistka filmu Renée Zellweger musela kvůli roli smolařky přibrat 10 kilo. Během natáčení prvního dílu ji kvůli radikální změně zevnějšku měl opustit i její tehdejší přítel.

Foto: Profimedia.cz

Média označovala představitelku Bridget Jonesové kvůli velkým výkyvům váhy za anorektičku nebo ženu, která se chronicky přejídá. Ve skutečnosti se připravovala na roli.Foto: Profimedia.cz

Ikonická dvojice z tuzemska

I ve vlastních řadách máme dokonalý filmový pár, který byl pro sebe stvořen i ve skutečnosti. Libuše Šafránková a Josef Abrahám spolu žili skoro 45 let a dalo by se říct, že nějak takhle vypadá osudová láska. Naštěstí se oba věnovali herectví, takže jsme si jejich vzájemnou chemii mohli užívat i ze stříbrného plátna. Excelovali třeba ve filmech Vrchní, prchni!, Svatební cesta do Jiljí nebo Přijde letos Ježíšek? K jejich setkání došlo během divadelního angažmá v Činoherním klubu. Na divadelních prknech se poprvé potkali v inscenaci Poprask na laguně. Okolí jejich vztah popisovalo jako harmonii, čistou lásku a vzájemnou úctu.

Foto: Borgis / Právo / Profimedia

Libuše Šafránková a Josef Abrahám mezi sebou měli mít dohodu, že přijmou herecké nabídky jen tehdy, pokud budou hrát v projektu oba.Foto: Borgis / Právo / Profimedia

Reklama

Načítám