Hlavní obsah

Mladá a krásná ještě v 60? Kult mládí sílí víc a mnozí včetně celebrit už toho mají plné zuby

Foto: Gettyimages.com

Foto: Gettyimages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zachovat si mladistvou tvář i štíhlé a pružné tělo se zdá i s šesti křížky na krku dnes jednodušší než dříve. Stačí se rozhlédnout, kolik známých tváří se dnes chlubí vizáží o dekádu či více mladší, než říká jejich rodný list. Některé ale mají tohoto trendu už dost.

Článek

Když letos mezi prvními vypadla z taneční soutěže StarDance herečka Ivana Chýlková, nevyhnula se narážkám na svůj věk. Ačkoli na svých 60 let nevypadá a je evidentně ve skvělé kondici, zvládnout náročnou soutěž stálo ji (i jejího o osm let mladšího partnera Jana Tománka) hodně sil. Dokonce se ozvaly hlasy, zda mají lidé jejího věku do takové soutěže vůbec chodit, když tu jsou srovnáváni s lidmi o 40 let mladšími… A proč ne, namítali jiní. Je to fér, nebo není?

Kult mládí sílí

Oddálit stárnutí, vyhladit vrásky, zbavit se povislých rysů, vybělit zuby, zbavit se celulitidy, zeštíhlit stehna a pozvednout prsa… Nikdy v dějinách lidstva nebyl kult mládí tak silný jako v posledních desetiletích. A stále sílí. Na botox či výplně rtů chodí stále mladší dívky, dokonce i ty, které ještě nemají jedinou vrásku. Berou to jako prevenci, což je značně diskutabilní krok, jak potvrdila Seznam Zprávám i lékařka Petra Moravcová z pražské Divine Clinic.

„Botox je toxická látka, na kterou imunitní systém nějak reaguje. Pokud s ním začnete příliš brzy a v častých intervalech, přestane vám během 10 až 15 let fungovat,“ vysvětluje odbornice. „Je třeba najít rozumnou míru, koneckonců vrásky na obličej patří,“ dodává. Lékaři se s nereálnými požadavky setkávají velmi často, což přikládají obrovskému vlivu sociálních sítí, kde se všichni prezentují jen jako dokonalí, mladí a krásní. A takoví opravdu nikdo nejsme a ani být nemůžeme.

Věk není jen číslo

Došlo to už tak daleko, že strach ze stárnutí má i odborný název. Agerexií trpí každý, koho obava se stárnutí dohání k přehnané péči o sebe sama a k touze udržet si mladistvou tvář za každou cenu. Kam to vede, se lze přesvědčit dnes a denně, špatných příkladů je kolem nás víc než dost.

Jedním z těch ukázkových je pětašedesátiletá zpěvačka Madonna, která s grácií opravdu stárnout neumí. Stačí se podívat na její Instagram, kde ji sleduje přes 19 milionů sledujících. Dokonale vyhlazená, zdánlivě sotva dvacetiletá tvář upravená Photoshopem, kterou se tu prezentuje, je v ostrém kontrastu s jejím skutečným vzhledem. Odulý, kosmetickými zásahy a plastickými operacemi zničený obličej děsí fanoušky už nějaký ten pátek a kdykoli se objeví na veřejnosti, vzbudí náležitý rozruch.

Foto: Instagram Madonny, Profimedia.cz

Realita je jiná než na fotkách, Madonna má po všech operacích a botoxech nepřirozeně opuchlou tvářFoto: Instagram Madonny, Profimedia.cz

Přiznané šediny i vrásky

Na druhou stranu existuje i dost příkladů, že postavit se přibývajícím letům s nadhledem a přirozenou noblesou jde. Na letošním pařížském týdnu módy počátkem tohoto roku všechny překvapila Pamela Anderson, když se tu předvedla zcela bez make-upu. „Jakmile jsem se oblékla, řekla jsem si: Raději se půjdu projít a obdivovat krásy Paříže, než abych seděla tři hodiny v kosmetickém křesle,“ řekla pro magazín Vogue. „Honit se za mládím je prostě marné. Raději přijímám, co je, a cítím díky tomu obrovskou úlevu,“ dodala šestapadesátiletá bývalá hvězda oblíbeného seriálu Pobřežní hlídka.

Správnou dávku nadhledu prokázala i herečka Helen Mirren (78), známá svým odporem k honbě za věčným mládím, když prohlásila: „Buď zemřeš mladý, nebo zestárneš. Tak to prostě je a nikdo s tím nic nenadělá!“ I herečka Halle Berry, která vypadá navzdory svým 57 letům stále výborně, to vidí podobně. „Všichni stárneme. Odmítám se stát někým, kdo se snaží si udržet mladistvou tvář a nepřijme to, co je na kráse nejdůležitější. Tedy jak žijete, jak vycházíte s druhými lidmi, jak se o sebe staráte a živíte duši i tělo,“ prohlásila pro magazín AARP. „Společnost by to měla konečně přijmout a vážit si starších žen jako klenotů. Protože, čím je žena starší, tím je zajímavější,“ dodala Berry.

Načítám