Hlavní obsah

Priscilla Presley a stále kontroverzní Woody Allen - největší hvězdy letošních filmových Benátek

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě minulý týden se spekulovalo, jestli nebude červený koberec na filmovém festivalu v Benátkách zet prázdnotou. A ačkoli se tenhle scénář, navzdory pokračující hollywoodské stávce, nenaplnil, oproti jiným ročníkům je v italském Lidu hvězd výrazně méně.

Článek

Na jubilejní 80. ročník filmového festivalu v Benátkách se bude vzpomínat i po letech. Ale nejspíš v trochu jiném smyslu, než by si pořadatelé přáli. Akci, jíž se s oblibou zúčastňují hvězdy první kategorie (kdo nikdy fotografům nezamával z vodního taxi, jako by nebyl), totiž ovlivnila stávka hollywoodských herců a scenáristů. Tu v polovině července ohlásil odborový svaz amerických herců a televizních a rozhlasových umělců a dal tak stopku nejen probíhajícímu natáčení, ale i podpoře podniků, které jsou spojené s propagací filmů.

Festival? Jen s „povolenkou“

Ačkoli je Hollywood ochromen, do Benátek se některé hvězdy přece jen vydaly. A nebylo to proto, že by byly nesolidární se stávkujícími kolegy. Odbory daly zelenou propagaci snímků, které nenatáčela velká studia nebo streamovací platformy, a vyzvaly herce, aby podpořili nezávislá díla. Výjimku tak dostal například snímek Ferrari, který režíroval Michael Mann a v němž Adam Driver hraje zakladatele slavné automobilky. Ve filmu se objeví i Patrick Dempsey, který se ukázal na premiéře v Benátkách po boku hlavního představitele. Penélope Cruz, která ztvárňuje Lauru Ferrari, si ovšem cestu do Itálie odpustila.

Na festivalu měl premiéru i životopisný film Maestro, ale jeho hlavní představitelé, Bradley Cooper a Carey Mulligan, se po červeném koberci neprošli. Bradley Cooper, který ve snímku nejen ztvárnil hlavní roli, ale zároveň ho i režíroval a podílel se na scénáři, do Benátek sice přijel (doprovod mu dělala jeho expřítelkyně Irina Shayk a jejich společná dcera), ale slavnostní akci se záměrně vyhnul, protože se jedná o snímek velkého Netflixu.

Priscilla Presley na červeném koberci

Na benátském festivalu se představil i očekávaný (a taktéž životopisný) film Priscilla o vztahu Elvise a jeho manželky. Snímek natočila slavná režisérka Sofia Coppola, předlohou jí byla knižní zpověď Priscilly Presley s názvem Elvis a já z roku 1985. Na premiéře nechyběla samotná Priscilla, která oslaví za dva roky osmdesáté narozeniny. Po jejím boku hrdě stála režisérka a ukázal se i filmový Elvis Jacob Elordi a také Cailee Spaeny, která ztvárnila mladou Priscillu.

Woody Allen zažil aplaus i protest

Největší kontroverzi vyvolala přítomnost režiséra Woodyho Allena, který tu představil svůj nový film Coup de chance (Zásah štěstím). Přestože za samotný snímek sklidil ovace, mimo kinosál se protestovalo. Demonstranti křičeli „stop kultuře znásilnění“ a naráželi na obvinění, podle kterých měl Woody Allen v devadesátých letech zneužívat svou adoptivní dceru Dylan, jíž tehdy bylo sedm let. Vedle toho měl sexuální vztah se Soon-Yi Previn, adoptivní dcerou své partnerky Mii Farrow, kterou si v roce 1997 vzal za ženu. A právě Soon-Yi ho na slavnostní premiéru doprovodila, společně s jejich dvěma dospělými dcerami.

Načítám