Hlavní obsah

Johnny Depp není jediný! Kdo ze slavných se ocitl před soudem, ať už oprávněně, či neoprávněně?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skončil soud mezi hercem Johnny Deppem a jeho bývalou ženou, herečkou Amber Heard. On ji žaloval za pomluvu a urážku na cti o padesát milionů dolarů, ona jeho za zneužití a domácí násilí o dvojnásobek. Jak porota rozhodla? A kteří další slavní se ocitli v soudní síni a proč?

Článek

Ostře sledovaný soudní spor je u konce. Porota rozhodla, Johnny Depp vyhrál. Dle výroku soudu ho bývalá manželka Amber Heard  pomluvila, když ho nazvala násilníkem, a musí mu zaplatit 10 milionů dolarů. On jí dva miliony. Porota původně uložila Amber zaplatit odškodné 15 milionů, ale soudkyně částku snížila.

Soud byl vysílán živě a napjatě ho sledovali nejen fanoušci bulvárních drbů. Šlo totiž o hodně. Obvinění z domácího násilí mělo obrovský vliv na hercovu kariéru, jeho jméno přestalo být synonymem pro zábavného piráta, ale byl nazýván chlápkem, který mlátí ženy. Kauza však poškodila i Amber Heard, která přišla o roli ve filmu Aquaman 2.

Co se během jejich krátkého vztahu stalo a které další slavné osobnosti mají za sebou soudní tahanice a žaloby?

Johnny Depp (58)

Oceňovaný herec, muzikant, všestranný umělec. Rebel, který se rád napije a holduje kokainu. Popírá ale, že by měl sklony k násilí, natož na ženách. Jak je tedy možné, že pro něj mají noviny The Sun označení „wife beater“, tedy mlátič manželek, a jeho exmanželka o sobě ve sloupku v deníku The Washington Post v roce 2018 mluví jako o oběti domácího násilí?

Manželství s Amber Heard (36) bylo toxické, to je evidentní. A veřejnost měla dlouho celkem jasno: obětí je křehká blondýnka, násilníkem potetovaný hrubián. On přicházel o role, o smlouvy, o peníze. Ona byla tváří reklamních kampaní. V Británii se soudil s bulvárem, ale verdikt zněl, že nešlo o pomluvu, protože označení mlátič žen je v podstatě pravdivé.

Obrátil se tedy na americký soud. Co se dělo v soudní síni ve Virginii? Rychle se zjistilo, že se celá věc měla trochu jinak. O tom, že by herec ženu fyzicky napadl, neexistuje důkaz, nenašla ho dokonce ani přivolaná policie a fotky modřin na Ambeřině těle mohou být upravené. Zato ona byla v roce 2001 zatčena za napadení tehdejší přítelkyně a opakovaně lhala. Tvrdila, že Johnny Depp kdysi napadl i Kate Moss (48), že peníze z rozvodu dala na charitu...

Ač se mluví o sekundární viktimizaci a zesměšňování Amber Heard během procesu, pravda je, že mnoho jejích tvrzení bylo rozcupováno na kousky a její svědecké výpovědi byly označovány spíš za herecké výkony. Jak ovlivní výsledek tohoto soudu přístup k jiným případům, není jasné. Pro Johnnyho Deppa je důležitý. Obhájil si čest.

Celá kauza má ještě jednu rovinu: příliš nepomáhá obětem sexuálního či domácího násilí. Bez ohledu na to, jaká je skutečnost, veřejnost herečce po většinu soudního sporu nevěřila, což může vést k dojmu, že oběti nemají u soudu zastání. Přitom ze všech hlášených znásilnění je křivých obvinění pouze zhruba 6-10 procent. Nikdo by se neměl bát jít a nahlásit, že se stal obětí.

Foto: Profimedia.cz

Veřejné propírání nezdravého vztahu bylo velice nepříjemné, ale možná to přinese obecně otevřenější pohled na domácí násilí a toxická manželstvíFoto: Profimedia.cz

Marilyn Manson (53)

Z domácího násilí a týrání byl obviněn i zpěvák, jehož vystupování na veřejnosti bývá nazýváno kontroverzní. Bývalá partnerka, herečka Evan Rachel Wood (34), sebrala loni odvahu a veřejně prohlásila, že ji během jejich vztahu v letech 2007 až 10 psychicky i fyzicky týral. Stanice HBO o jejím životě s agresorem natočila dvoudílný dokument Jako Fénix z popela (2022), kde popisuje vše, co jí partner dělal, jak těžké bylo odejít a jaká traumata jí způsobil.

Zpěvák ji ovšem žaluje za pomluvu a tvrdí, že herečka spolu se svou současnou partnerkou zosnovala spiknutí s cílem ho zničit. Měly se mu mimo jiné nabourat do počítače, rozesílat z jeho e-mailu pornografii a přesvědčovat další jeho bývalé přítelkyně, že jím byly také zneužity.

Foto: Profimedia.cz

Využil její mládí a naivitu a roky s ní manipuloval a ubližoval jíFoto: Profimedia.cz

Bill Cosby (84)

Slavný komik byl první známou hollywoodskou osobností odsouzenou za sexuální zneužívání. V roce 2018 byl uznán vinným za zdrogování a znásilnění Andrey Constand v roce 2004 a byl odsouzen do vězení na tři až deset let. Soud v roce 2021 však rozsudek zrušil, protože herec uzavřel před lety dohodu s tehdejším prokurátorem a s žalující stranou se mimosoudně vyrovnal.

Pravda je, že Billa Cosbyho obvinilo ze zneužití a zdrogování na šedesát žen. Mnohé případy však byly promlčené.

Foto: Profimedia.cz

Pro diváky to byl vtipálek, desítkám žen ale ublížilFoto: Profimedia.cz

Anna Nicole Smith (†39)

Vnadná blondýnka chtěla být slavná a bohatá. Poprvé se vdala už v 18 letech a porodila syna. Střední školu nedokončila, pracovala v supermarketu, jako striptérka a objevila se v Playboyi. Svého osudového muže poznala ve striptýzovém klubu a v roce 1994 si ho vzala: byl jím skoro devadesátiletý boháč J. Howard Marshall (†90). Ten však zemřel brzy po svatbě a nestačil ji začlenit do poslední vůle. Z dědictví jí tak připadlo „jen“ pár desítek milionů dolarů a nezbylo než se soudit.

Soudy se táhly dlouhé roky a pokračovaly i po její smrti (2007) – pár měsíců po narození dcery se předávkovala a zemřela. Otcovství holčičky bylo předmětem dalšího soudního řízení, adeptů bylo vícero.

Foto: Profimedia.cz

Její právník Howard K. Stern se stal dokonce i jejím partnerem Foto: Profimedia.cz

Paul McCartney (79)

Životní láskou legendárního člena Beatles byla fotografka Linda Eastman (†56), zemřela ale na rakovinu prsu. Druhou manželkou se stala Heather Mills (54), modelka a bojovnice za lidská práva, která během autonehody přišla o nohu. Poznali se na charitativní akci, v roce 2002 se vzali a o rok později se jim narodila dcera Beatrice.

Když oznámili o pár let později rozchod, začala bitva plná špíny. Šlo totiž o dost peněz. Ona ho vinila z domácího násilí, fetování a ponižování. On ji zase z četných nevěr. Nakonec modelka vysoudila více než 24 milionů liber, žádala však mnohonásobně víc.

Foto: Profimedia.cz

Zdálo se, že slavný brouk našel v náruči Heather štěstí, ale nebyli si souzeniFoto: Profimedia.cz

Woody Allen (86)

Příběh legendárního režiséra a Mii Farrow (77) a jejich rozvětvené rodiny se píše desítky let. Herečka v roce 1977 adoptovala korejskou dívku Soon-Yi (51), o dva roky později poznala Woodyho Allena a začali spolu žít i pracovat. V roce 1985 pak adoptovala malou Dylan (36).

V roce 1992 byl však pohádky konec. Mia Farrow našla nahé fotky tehdy 21leté Soon-Yi a o pár měsíců později manžela obvinila, že na půdě zneužil sedmiletou Dylan. Případ byl prošetřován, ale nenašlo se dost důkazů, aby byl režisér obviněn. On tvrdí, že dítěti vymyla mozek a chtěla se mu takto pomstít.

Nedávno byl na HBO uveden dokument Allen vs. Farrow (2021), který kauzu nahlíží Miinýma očima a Woody Allen jej označil za plný lží.

Foto: Profimedia.cz

Natočili spolu krásné filmy, věnovali se rodině, ale nakonec se z jejich láska stala bitva na ostří nožeFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Načítám