Hlavní obsah

Odcházení Zuzany Čaputové. Z první slovenské prezidentky se stala módní ikona

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slovensku se volí prezident. Kdo bude novou hlavou státu u našich sousedů, se sice ještě neví, ale jedno je jisté. Současná prezidentka Zuzana Čaputová už výsledky sleduje s větším klidem než před pěti lety. Znovu nekandiduje - připravuje se na svůj odchod z úřadu. Takhle vypadalo jejích pět let v čele Slovenské republiky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Před pěti lety dokázala velkou věc. Stala se první ženou v čele Slovenska a ještě si k tomu připsala jeden rekord navíc – bylo jí tehdy 45 let a stala se i nejmladší osobou v nejvyšší státní funkci země. Nynějšího prezidentského klání se ale už Zuzana Čaputová neúčastní, prý jí došly síly.

Jako jedna z mála

Moc žen v čele států není, a tak před pěti lety, když se úřadu ujímala, šlo o velmi důležitý signál, že politika už dávno není jen chlapská věc. I na těch nejvyšších pozicích je místo pro ženy.

A ať si o jejích politických názorech a jednání myslíte cokoli, jedna věc je jistá. Politiku zjemnila, vnesla do ní ženskou empatii, celých pět let držela laťku slušnosti velmi vysoko, ale zároveň dokázala být rozhodná, racionální a ve chvílích, kdy bylo potřeba, i tvrdá.

A buďme fér, neměla to lehké, jedna krize střídala druhou – Slovensko provedla koronavirovou pandemií, se ctí ustála i ruský útok na Ukrajinu, kdy neváhala a právě Ukrajině poskytla podporu, k tomu přičtěte energetickou krizi, vysokou inflaci a střídání vlád jak na běžícím páse.

Došly jí síly

Už toho ale bylo dost. Čaputová už loni v létě oznámila, že znovu kandidovat nebude. Označila to za nejtěžší rozhodnutí, které doposud ve svém životě musela udělat, ale je si jím jistá. „Po velmi poctivém zvažování dnes vím, že by sil na další mandát nebylo dost…Samozřejmě, že pár slov tohoto prohlášení nemůže zahrnout všechny niterné důvody mého rozhodnutí, mezi které patří i ohled na mou rodinu. Přesto prosím o vaše pochopení a důvěru v to, že jsem rozhodnutí zvažovala velmi poctivě a že důvody pro něj jsou skutečně silné,“ uvedla tehdy ve svém prohlášení.

Faktem je, že ona i její rodina čelily během jejího mandátu nespočtu útoků, včetně výhrůžek smrtí. A to nejen těch anonymních, ale i těch, jež se dotýkají nejbližších a přicházejí od politických protivníků.

Jedním z takových byl třeba příspěvek tehdejšího poslance a nynějšího ministra životního prostředí SR Tomáše Taraby, který zesměšňoval tehdy sedmnáctiletou dceru prezidentky Emmu. Ta se věnuje modelingu a Taraba sdílel její fotku z přehlídky s komentářem o tom, že má Slovensko novou topmodelku. Politik tím ironicky zesměšňoval výrazné mateřské znaménko, které má Emma na levé tváři. Čaputová to tehdy označila za politické dno, protože útočit na politického konkurenta je jedna věc, ale útočit na jeho dospívající dceru je něco zcela jiného.

Módní odkaz

I když je to asi v porovnání s nejrůznějšími politickými rozhodnutími nepodstatné, ještě jednu věc nelze Čaputové za téměř pět let ve funkci upřít. Její módní styl velmi příjemně oživil jinak tradiční „oblekovou nudu“, která v politice vzhledem k početní převaze mužů panuje.

Dvorním návrhářem Čaputové je Boris Hanečka – z jeho dílny pocházejí například inaugurační šaty nebo modré šaty, v nichž vítala papeže Františka. Obecně si prezidentka potrpí na vcelku jednoduché a klasické střihy, má ráda tříčtvrteční rukávy a délku šatů pod kolena či do půlky lýtek. Módní uzdu popouští spíš v oblasti barev, tam se výraznosti nebojí – často sází na červenou, zelenou a modrou. Ale obrovský ohlas získaly třeba i černé šaty s bílým detailem, které oblékla na oficiální návštěvu Francie na setkání s prezidentem Emmanuelem Macronem. Jednoduchost a čirá elegance, s modelem dokonale sladěný i účes – to byl okamžik, kdy o ní média začala mluvit nejen jako o političce, ale i módní ikoně.

Zuzana Čaputová má za sebou skoro pět let prezidentování, naše první dáma je zatím v pětině. Rok s Evou Pavlovou: Konečně máme opět první dámu, která je stylová a skvěle reprezentuje hlavu státu

Načítám