Hlavní obsah

Rok s Evou Pavlovou: Konečně máme opět první dámu, která je stylová a skvěle reprezentuje hlavu státu

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

9. března uplynul přesně jeden rok ode dne, kdy se Petr Pavel ujal úřadu prezidenta České republiky. A kdy jsme společně s ním získali i novou první dámu. Pro Evu Pavlovou sice není móda prioritou, otázku reprezentace ale chytila za správný konec a obklopila se lidmi, kteří ji umí nasměrovat. A veřejnost její módní počiny miluje!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jakmile se Eva Pavlová objeví ve společnosti, začnou padat otázky jako: „Od kterého návrháře má ty krásné šaty?“ Jak přitom prozradila ve videocastu Dáma a švihák, v pozici ostře sledované osoby se necítí komfortně, nerada se fotí a bojuje i s tím, že je všechno, co si obleče, do poslední nitky rozebíráno. „Zatím se v tom necítím dobře, ale třeba si zvyknu,“ prohlásila.

Naši fascinaci Evou Pavlovou nejspíš umocňuje fakt, že jsme v minulých letech nebyli na přítomnost první dámy zvyklí. Ivana Zemanová, která tuhle neoficiální funkci zastupovala v předchozích deseti letech, se totiž na veřejnosti objevovala jen sporadicky.

Módní poradkyně Lenka Bernardes

Eva Pavlová jde opačnou cestou, a aby svou zemi důstojně reprezentovala, spojila v minulém roce síly s módní poradkyní a návrhářkou Lenkou Bernardes. Jak hodnotí jejich dosavadní spolupráci? „Před rokem jsem přijala náročný úkol: stát se koordinátorkou garderoby první dámy, paní Evy Pavlové. Byla to velká výzva - všichni víme, jak je důležité, aby manželka prezidenta republiky důstojně reprezentovala jak manžela, tak zemi při protokolárních příležitostech, státních návštěvách, banketech a setkáních na nejvyšší úrovni. Spolupracovala jsem přitom s dalšími návrháři oděvů, bot, šperků, kabelek a těm všem patří můj dík. Myslím, že mohu říci, že díky naší společné práci paní Pavlová obstála se ctí, a řada pochvalných článků na adresu jejích oděvů a vystupování to dosvědčuje,“ říká návrhářka.

Módní motto Evy Pavlové? Hezky česky

Plusové body sbírá u veřejnosti Eva Pavlová také za to, že místo světových značek nosí výhradně lokální tvorbu. V šatech od českých návrhářů nás reprezentuje doma i v zahraničí a od místních designérů mívá i kabelky, boty a doplňky. V jejím šatníku visí modely od Beaty Rajské (ta se postarala o úchvatné lila šaty na korunovaci krále Karla III.), Tatiany Kovaříkové, Zuzany Kubíčkové, Blanky Matragi, ale i Štěpánky Pivcové, která navrhla (mimo jiné) fuchsiový inaugurační kostýmek.

Spoustu modelů pro paní Evu navrhla sama Lenka Bernardes – největší pozornosti se dočkala kombinace modré sukně a kabátku s mašlí, která se propracovala až na oficiální fotografii prezidentského páru, nebo asymetrické červené šaty, jež první dáma oblékla v rámci charitativního večera.

Udržitelnost v módě

„S ohledem na zájem paní Pavlové o ekologii a udržitelnost jsme využily repasování už existujících kusů do nových. Metoda zahrnuje drobné úpravy šatů na nové modely,“ prozradila nám v rozhovoru Lenka Bernardes. Tento trend si oblíbila i Catherine, princezna z Walesu. První dáma se nevyhýbá ani barvám, ať už jsou to jemné pastely, nebo syté odstíny, do kterých se oblékla při inauguraci.

Načítám