Hlavní obsah

Taťána Kuchařová: Z rozchodu mi pomohla rodina, přátelé, cestování a práce

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako jediná Češka v historii získala korunku Miss World. Od svého vítězství v roce 2006 ale Taťána Kuchařová neúnavně dokazuje, že je v ní víc než jen vnější krása. Založila vlastní nadaci, která pomáhá seniorům, spolupracuje s OSN a do toho pod vlastní značkou podniká. Jak sama vnímá stárnutí a co nového chystá?

Článek

Po vítězství na Miss World se modelka rozhodla své zkušenosti zúročit a v roce 2008 založila vlastní Nadaci Krása pomoci orientovanou na seniory. Od roku 2017 je ambasadorkou Cílů udržitelného rozvoje v rámci OSN, ale také podnikatelkou, která navrhuje vlastní módní kolekce a proniká i do sekce beauty. Po vůni Iconic, jež vznikla ve spolupráci s kadeřníkem Tomášem Arsovem, přichází i s novou vlasovou péčí. Před dvěma lety vydala knihu Pokračování příště, které v dohledné době opravdu bude – modelka na něm momentálně pracuje.

Proč jste se rozhodla orientovat zrovna na seniory?

Velice mě ovlivnilo to, jak jsem vyrůstala. Měla jsem velmi blízký vztah se svými prarodiči. Velkým vzorem mi ale byla také celá rodina a to, jak se dokázala postarat o stárnoucí členy. Vyrůstala jsem v soudržnosti, ale už od mládí jsem na svých cestách vnímala, že někteří senioři žijí na okraji společnosti, bez zájmu a pozornosti okolí. Proto v této činnosti vidím velký smysl.

Se staršími lidmi trávíte hodně času. Co je nejvíce tíží?

Když pominu zdravotní a finanční potíže, jeden z nejpalčivějších problémů, kterému čelí většina osob ve vyšším věku, je samota, ztráta sociálních kontaktů a izolace. Svět, jemuž nerozumí, protože je moc rychlý a cizí. Většina našich klientů žije v offline světě. Samota je dokonce větším problémem než nedostatek financí. Vycházím tady především z klientů Nadace Krása pomoci, se kterými se setkávám. A to jsou často lidé, již kolem sebe nemají rodinu, nebo ji mají, ale daleko a zůstali opravdu úplně sami mezi čtyřmi stěnami, kdy je jejich jediným společníkem televize.

Většina našich klientů žije v offline světě. Samota je dokonce větším problémem než nedostatek financí

Nadaci je možné podpořit finančně. Jak ale může jednotlivec dál pomáhat? Co by mohl udělat každý z nás?

Každý může projevit zájem a být všímavější minimálně ke svému okolí. Zavolat dědovi, pomoct sousedce s nákupem, popovídat si se starší dámou… A co se týče nadace, když ji nemůžete podpořit finančně, můžete se zúčastnit našeho dobrovolnického programu v domácnostech seniorů. Takto lze pomáhat pravidelně i příležitostně a třeba „jen“ svou přítomností a časem.

Foto: Greta Blumajerová

Taťána Kuchařová před budovou OSN v New Yorku. Foto: Greta Blumajerová

Čím se můžeme vzájemně obohatit?

Starší lidé nám mohou předat své zkušenosti z dlouhého a často náročného života. Předat nám svědectví o tom, co zažili a prožili, podívat se na náš svět očima někoho, kdo jej už viděl tolikrát se měnit. Víme, že mezigenerační sdílení skrývá mnohé poklady. Mladí starším zas mohou věnovat svůj čas, který je v dnešní době tak drahocenný. A možná jiný pohled na svět, nezatížený zkušenostmi. Mohou je také motivovat k činnostem, na které by si sami už netroufli. Žijeme v době plné možností, jež je hodnotově dost pokřivená, zapomínáme na věci, jako je rodina a mezilidské vztahy. Měli bychom se věnovat činnostem, na nichž nám záleží, s lidmi, které máme rádi.

Žijeme v době plné možností, která je hodnotově dost pokřivená. Zapomínáme na věci, jako je rodina

Jak vnímáte proces stárnutí vy?

Říká se, že věk je jen číslo, a já jsem si to tak vnitřně nastavila. Jistě, to číslo pořád stoupá, každé období života má ale své dary i výzvy. Stárnutí beru jako přirozenou součást života, kdy mojí prioritou a zájmem bylo vždycky pečovat v první řadě o své zdraví. Uvědomuji si, jak důležitá je prevence a komplexní péče o sebe – nejen o tu fyzickou schránku, ale i o vnitřní svět a duši. Takový je můj přístup a je pravda, že i díky své nadaci vidím krásu v každém věku. Proto bych řekla, že se mi stárnout bude hezky a bez obav.

Vaše Nadace Krása pomoci funguje už patnáct let. Vzpomenete si ještě, s jakým záměrem jste ji tehdy zakládala?

Zakládala jsem ji jako dvacetiletá dívka s velkým osobním zážitkem z humanitárních prací pro Miss World. Taková činnost se nedá jen tak hodit za hlavu, dávalo mi smysl se dál angažovat, navíc v oblasti, která byla mému srdci nejblíž, a tou pro mě vždycky byla pomoc starším lidem. Chtěla jsem zúročit všechno, co jsem se během svého působení v Miss World naučila, a přála jsem si dál prospívat dobru. Rozhodla jsem se pokračovat ve vlastním projektu, který bude měnit prostředí pro seniory k lepšímu tak, aby byli vnímáni s respektem a coby plnohodnotná součást naší společnosti. A aby měli možnost žít důstojný život až do konce.

Foto: Greta Blumajerová

Modelka se patnáct let věnuje pomoci seniorům.Foto: Greta Blumajerová

Kromě nadace máte ale i jiné aktivity. Nedávno jste na trh uvedla vlastní parfém. Byla jste u jeho zrodu od začátku až do konce?

Ano, jsem v procesu vývoje produktů, pod mou značkou Iconic, od začátku až dokonce. Je to nesmírně krásná, kreativní práce. Podílím se na vývoji produktu, produkci kampaně, plánu marketingu a PR… Jsem za vším, je to moje značka, do které dávám svůj osobní otisk, a vedle práce pro své klienty tak rozvíjím vlastní podnikání. Letos jsem nově přivítala do Iconic rodiny i vlastní, čistě organickou vlasovou péči a velmi brzy představíme mnou navrženou kolekci oblečení, už třetí v řadě.

Na základě čeho jste vybírala ingredience pro váš parfém?

V parfému je odkaz na moji babičku, která milovala šeříky stejně jako já. Pak je tam třeba výrazná pivoňka, bergamot, pižmo nebo zelený čaj. Je to svěží koktejl, který se báječně hodí pro jaro i léto.

Ve spolupráci s About You tvoříte také zmíněné oblečení Iconic. Kde berete inspiraci?

Všude. Díky své práci v módě sleduji trendy, ale ráda se inspiruji také v minulosti – třeba v sedmdesátých letech a také ve folkloru nebo různých kulturách. V nové kolekci pro podzim/zimu 2023 najdete elegantní kabáty, romantické haleny, chic obleky, romantické šaty nebo velice trendy manšestrové obleky a materiály z veganské kůže. Opět jsem vytvořila kapsulovou kolekci - tvoří ji pár základních kousků, které se dají vzájemně snadno kombinovat.

Foto: Greta Blumajerová

Taťána Kuchařová má módu v malíku.Foto: Greta Blumajerová

Napsala jste knihu Pokračování příště. Kdy to „příště“ bude a jak moc osobní zpověď můžeme čekat?

Moje první kniha je motivační a hodně osobní. Pokračování příště 2 bude v podobném duchu a pracuji na ní. Každopádně, stejně jako jsem vydala Pokračování příště k mému patnáctému výročí od Miss World, tak letos oslaví má nadace patnáct let a také k této příležitosti vydáme knihu - příběh nadace skrze příběhy našich klientů, kterým jsme pomohli a často změnili život.

Vytvořila jsem kapsulovou kolekci - tvoří ji pár základních kousků, které se dají vzájemně snadno kombinovat

V únoru jste byla na Maledivách, jen o něco později v Tatrách, chvíli před tím v Bhútánu, New Yorku nebo v Izraeli. Cestujete ráda?

Cestuji za prací, ale i soukromě, za dobrodružstvím. Je to moje vášeň. Jsem dobrodruh, který procestoval svět, ale stále mám chuť objevovat. I když jsem duší Čechoslovenka, jsem také světoběžnice, která si ráda rozšiřuje obzory, ale zároveň se vrací i na milovaná místa. Ať už fotím v Hamburku, přednáším v New Yorku v OSN nebo poutničím po Izraeli, užívám si to. Je to potrava pro moji duši. Cestovat jsem začala ve svých sedmnácti letech a díky tomu jsem velmi rychle dospěla. A také mě to naučilo milovat vlastní zemi.

Na Maledivy jste s sebou vzala i maminku. Jakou nejlepší radu do života vám dala?

Vždycky říkat pravdu. A mít klid, víru a odvahu.

Prošla jste si ošklivým rozchodem, který se propíral zprava doleva. Co vám pomohlo tohle období překlenout?

Rodina, přátelé, cestování a práce.

Foto: Greta Blumajerová

Modelka vytváří své kolekce pod značkou IconicFoto: Greta Blumajerová

Na svém Instagramu jste sdílela citát Michelle Obama. There is no limit to what we, as woman, can accomplish, tedy: Neexistuje limit pro to, co my, ženy, můžeme dokázat. V čem vidíte největší sílu žen?

Ženy mají páteř i srdce, empatii i soucit. A to jsou v dnešní době velké přednosti, nikoli slabosti.

A čeho byste chtěla dosáhnout vy? Jaký je váš životní cíl?

Postupně si je všechny plním a sdílím je, až když jich dosáhnu. Pár jich před sebou ještě mám…

Reklama

Načítám