Hlavní obsah

Tomáš Klus a jeho morální dilema. Kvůli uhlíkové stopě nelétá, ale děti by rády viděly moře

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou na očích a měli by jít příkladem? Ano, někteří slavní tak smýšlí. Patří k nim například Tomáš Klus, který se snaží žít udržitelně, omezit svou uhlíkovou stopu a nevytvářet zbytečný odpad. A mluvit o tom, co jde dělat jinak, inspirovat. Ale jako táta má dilema, protože jeho děti by rády k moři, jenže on ze zásady nelétá. Na rozdíl od jiných VIP, kteří létají skoro i na nákup do vedlejšího města…

Článek

Populární zpěvák, herec a táta tří dětí Tomáš Klus je člověk, kterému není lhostejná kvalita života jeho rodiny i dalších generací. A rozhodně nezůstává jen u slov, snaží se žít maximálně udržitelně a přemýšlí velmi ekologicky. Ano, v lecčem se omezí, ale to je právě ten princip. Zkrátka nežije ve stylu „a po nás potopa“.

Co přesně dělá? Například již sedm let nelétá, aby minimalizoval svoji uhlíkovou stopu. Jenže jako táta tří dětí narazil na problém.

Tomáš Klus žije udržitelně

Chystá desku, hraje v seriálu Zoo a Zalez do spacáku a je velmi zásadový, co se týče udržitelného stylu života i politického smýšlení. Tomáš Klus není typ, co by na sociální sítě lepil jeden příspěvek o ekologii za druhým a pak nasedl do letadla a odletěl třeba na koncert na Slovensko. On jede elektromobilem, sice výrazně déle, ale v souladu se svým přesvědčením. A to rozhodně není vše.

Už před lety v rámci své RecyKlus Tour jezdil Tomáš po skládkách a upozorňoval na problém s odpadem. Aktivně se zapojil do akce Měsíc v kleci a podporuje aktivitu Zálohujeme. Nedělá si radost impulzivními nákupy, aby nevytvářel zbytečný odpad, jeho merch je z udržitelného materiálu a s manželkou Tamarou Klusovou si postavili prakticky soběstačný dům v Mníšku pod Brdy, kde má kořenovou čističku odpadních vod, používá tepelné čerpadlo, na střeše má solární panely a úsporně hospodaří s vodou.

Foto: Profimedia.cz

Tomáš a Tamara Klusovi a jejich děti Alfréd, Jenovéfa a JosefínaFoto: Profimedia.cz

Má vliv a rád by jej využil

Uvědomuje si, že je takzvaně vidět, a rád by svého vlivu využil pro dobrou věc. Navíc má spoustu nápadů, mimo jiné by rád, aby v každém okrese byl jeden bezzásahový les. Není však urputným agitátorem, naopak říká, že greenwashing jej vyloženě deptá. Nečeká, že svým přístupem změní smýšlení mas, ale je rád za dílčí změny a postupné kroky.

Ale je také táta. A děti by rády moře

V pořadu Sedm pádů Honzy Dědka, kde byl Tomáš Klus hostem se svou dcerou Josefínou, narazili během rozhovoru na jedno velké dilema. Dcera totiž vyjádřila přání své a svých sourozenců: Touží jet k moři. Josefína by navíc moc ráda poznala Japonsko.

Co s tím? Splnit dětem jejich sen, protože rostou (slovy Tomáše stárnou) rychle a za pár let už možná po společné dovolené toužit nebudou? Nebo být zásadový a možná trochu nepříjemný tatínek?

Možná si řeknete, že rodina může na dovolenou k moři jet autem (když necháme stranou sen o Japonsku), ale v létě Tomáš většinou pracuje. A čas na dovolenou mívá v zimě, kdy není teplé moře v dojezdové vzdálenosti autem či vlakem. Jak moc stoprocentní by měl člověk být ve svých zásadách? Tohle dilema Tomáši Klusovi nezávidíme.

Foto: Jakub Syrůček/FTV Prima

Honza Dědek Tomášovi trochu zavařil, když se před dcerou zeptal, zda nemá jeho přesvědčení nelétat vliv i na dětiFoto: Jakub Syrůček/FTV Prima

A pak jsou tu slavní s privátními letadly

Tomáš Klus určitě není jedinou známou osobností, jež nelétá nebo létání omezuje na minimum a která se zamýšlí nad tvorbou uhlíkové stopy. Kdysi to řešili například princ Harry a jeho žena Meghan Markle.

Převažují ale celebrity, které jsou naopak kritizovány, že používají privátní letadla, a to i k velmi krátkým přeletům. Podnikatelka Kylie Jenner, rapper Drake či herec Mark Wahlberg jsou schopni absolvovat i opravdu krátký let pod dvacet minut. A jejich uhlíková stopa je pak enormní. Nedávno se snesl hněv ekologicky smýšlejících i na hlavu Taylor Swift, která létala na zápasy svého partnera, hráče amerického fotbalu Travise Kelceho, ze svého turné v Tokiu.

Načítám