Hlavní obsah

Vstupenka za milion korun a téma, které budí kontroverze. Met Gala je největší módní akcí roku

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco čtete tyto řádky, vrcholí příprava na největší módní akci roku. První pondělky v květnu totiž patří newyorské Met Gala, na kterou se šaty chystají i několik měsíců dopředu. Které hvězdy se v minulosti postaraly o ty nejzajímavější outfity a na jaké téma se můžeme těšit letos?

Článek

Met Gala je nejvýznamnější americkou módní akcí roku. Gala večer pořádaný časopisem Vogue má za cíl vybrat peníze na chod Institutu uměleckých kostýmů v newyorském Metropolitním muzeu umění a je spojen s každoroční módní výstavou. Její téma pak udává tón celému večeru a dress codu, který je pokaždé vyhlášen s dostatečným předstihem. Guest list na nejprestižnější společenskou událost má pod palcem nejmocnější žena v módním světě Anna Wintour a moci vystoupat po schodech potažených kobercem je pro všechny pozvané velká čest.

Večeře za milion korun

Akce Met Gala se koná od roku 1948, kdy ji módní publicistka Eleanor Lambert pojala jako sbírku pro nově založený kostýmní institut. Proměnou prošla v sedmdesátých letech, kdy se jí ujala Diana Vreeland, šéfredaktorka časopisu Vogue. Na guest listech (pozvánkách) se začalo objevovat mnohem více celebrit a zavedla se tradice každoročních témat. V roce 1995 převzala předsednictví Anna Wintour, která dodala gala večeru ještě vyšší prestiž. A cenovku. Lístky na gala večeři poskočily z loňských 30 000 na 50 000 dolarů, což je více než milion korun. Tučné bankovní konto ale nestačí – coby hosta vás musí schválit sama Anna Wintour se svým týmem z Vogue.

Tématem roku 2023 je Karl Lagerfeld

Než se ohlédneme za minulými ročníky, prozradíme vám, kterého tématu se celebrity a návrháři drželi tentokrát. Letošní výstava i gala večer bude patřit zesnulému návrháři Karlu Lagerfeldovi, jenž stál až do své smrti v čele módních domů Chanel, Fendi a samozřejmě Karl Lagerfeld.

Foto: Profimedia.cz

Karl Lagerfeld patřil k největším módním velikánům, své kontroverzní názory nicméně nijak nefiltroval.Foto: Profimedia.cz

Ačkoli se většina hvězd nemůže akce dočkat, ozývají se i názory, jestli není oslavování Karla Lagerfelda mimo. I když nemusíme debatovat o jeho talentu, faktem je, že prostořeký návrhář pozurážel kdekoho – netajil se tím, že nemá rád ošklivé lidi, osoby s nadváhou, a vysmíval se i hnutí MeToo. Herečka Jameela Jamil ze seriálu Dobré místo k tomu řekla: „Tento muž byl skutečně mimořádně talentovaný, ale projevoval se velmi nenávistným způsobem, a to opakovaně. Do poslední chvíle neprojevil žádnou lítost, nenabízel usmíření ani omluvu. Pro jeho kruté výpady nebylo žádné vysvětlení,“ napsala na svůj Instagram.

Nejlepší módní momenty z Met Gala

Kdo (ne)přijde na Met Gala?

O seznamu hostů se zatím jen spekuluje, mluví se ale o tom, že na akci letos nebudou pozvané Kardashianky. Kim Kardashian v loňském roce vyvolala diskuze o tom, jestli je ještě v pořádku drasticky hubnout do šatů (i když jsou po Marilyn Monroe), na druhé straně ale obvykle patří k hlavním hvězdám večera. Váženým hostem bývá také Rihanna, která vynechala loňský ročník – jen pár dní po akci porodila svého prvního syna. Těhotná je i letos, protože je ale v druhém trimestru, na Met Gala by se objevit mohla. Mezi nejlépe oblečené ženy tradičně patří také Blake Lively, ta se v loňském roce inspirovala sochou Svobody.

Reklama

Načítám