Hlavní obsah

Politici se jich bojí a boří zažité stereotypy: Vlivné české novinářky a moderátorky

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novinářky a moderátorky by měly mít ostré lokty, být pohotové, ideálně nezávislé a mít ve své oblasti maximální přehled. Často se shodují, že je pro ně práce v médiích náročnější než pro muže, musí prokázat větší nasazení. Které novinářky odhalily zásadní kauzy nebo ukočírovaly důležité diskuse?

Článek

Odhalit korupci, položit politikovi nepříjemnou otázku i víckrát, kroutí-li se, vydat se do nebezpečné oblasti a podávat informace, které boří stereotypy? To vše mají novinářky a moderátorky v popisu práce.

Dnes slaví 44. narozeniny Daniela Písařovicová. Žena, která byla hvězdou zpravodajství a skvěle moderovala volební diskuse. V současné době patří do týmu internetové platformy DVTV.

Daniela Písařovicová

Dnešní oslavenkyni se daří na poli pracovním i v osobním životě. Ve svých 44 letech má za sebou úspěšnou kariéru jako moderátorka a redaktorka v České televizi, kde uváděla pořady Ekonomika nebo Interview, ale především roky moderovala Události, tedy hlavní zpravodajství dne. Byla skvělá také jako moderátorka předvolebních diskusí. Její odchod z České televize byl pro mnohé překvapením, ale její nástup do DVTV se zdál být logickým krokem. Je empatická a umí se na své hosty naladit, nehledě na to, zda jde o politiky či umělce. Svého vlivu využívá i v pomoci druhým a podporuje charitativní organizace a nadace.

Foto: Profimedia.cz

Ať moderuje politickou debatu, předávání literárních cen nebo vystupuje v zábavním pořadu, je vždy přirozená, má úroveň Foto: Profimedia.cz

Daniela Drtinová

Vystudovaná právnička dělala dlouho parlamentní zpravodajku, což zpětně hodnotí jako velmi náročné období. Jedna z nejvýraznějších osobností české žurnalistiky získala ocenění za legendární rozhovor s politikem Michalem Haškem. Ten měl reálný dopad na politickou scénu: politik v přímém přenosu 11× lhal o schůzce u prezidenta Zemana, která byla součástí tzv. lánského puče. Dlouhé roky byla Daniela Drtinová součástí zpravodajství na České televizi, nakonec ale s kolegou Martinem Veselovským založili DVTV a stali se legendami v oboru.

Foto: Profimedia.cz

Nepříjemné otázky neklade ráda, jen pokud je to třeba. Nikdy se ale nesnaží se někomu vlichotitFoto: Profimedia.cz

Linda Bartošová

Je jí 29 let a už má za sebou jeden z pomyslných kariérních vrcholů: od roku 2013 pracovala v České televizi – byla reportérkou zahraniční redakce. Když před rokem oznámila, že si dává pauzu, mnozí nechápali – tak mladá a chce z jedoucího vlaku vyskočit? Později se svěřila, že se musela vypořádat se syndromem vyhoření. Napsala knihu rozhovorů s názvem Novinářky, nově začala se Světlanou Witowskou dělat na Aktuálně rozhovory a natáčí podcast Krása na Radiu Wave, kde se snaží vymezit vůči stereotypním ideálům krásy.

Foto: Profimedia.cz

Témata, kterým se hodně věnuje, jsou feminismus a postavení žen ve společnostiFoto: Profimedia.cz

Lenka Kabrhelová

Tři roky moderovala oceňovaný podcast Vinohradská 12 v Českém rozhlasu. Se svým týmem ale letos na jaře přešla do Seznam Zpráv a vytváří Podcast 5:59. Otvírá aktuální politická i společenská témata, která probírá v širším kontextu. O své práci mluví s nadšením a zápalem, zároveň ale v rozhovoru s Lindou Bartošovou uvedla, že žen v reprezentativních pozicích je málo a musí prokazovat větší nasazení. Např. její každodenní práce na podcastu často trvá až do noci. Vystudovala žurnalistiku a vedle práce v redakcích BBC a Českého rozhlasu byla roky zpravodajkou v Rusku a USA, kde absolvovala i prestižní stipendijní pobyt na Harvardu.

Foto: David Neff / Seznam Zprávy

Je moderátorkou podcastu, řeší se svým týmem přípravy na rozhovor i následné postprodukceFoto: David Neff / Seznam Zprávy

Sabina Slonková

Investigativní novinářka je známá tím, že se nebojí otvírat kontroverzní témata a kauzy. Z pozice šéfredaktorky MF Dnes kdysi odešla, protože podle ní nebyl deník dost nezávislý (důvodem bylo jeho odkoupení Andrejem Babišem). Intenzivně se věnovala kauze Olovo, upozorňovala na ovlivňování zakázek na ministerstvu vnitra, zajímala se o tajné schůzky kolem volby prezidenta a v rámci pořadu Zvláštní vyšetřování vypátrala s Jiřím Kubíkem v zahraničí syna Andreje Babiše. Je šéfredaktorkou serveru Neovlivnitelní, kde informovala např. o tom, že za diskreditačním útokem na generála Petra Pavla stojí lidé s vazbami na Rusko.

Foto: Profimedia.cz

Nezalekne se ani výhrůžek smrtí a trestních oznámení, jakmile se objeví náznaky korupce, jde po tomFoto: Profimedia.cz

Lenka Zlámalová

Novinářka, která se specializuje na ekonomicko-politickou analýzu. V minulosti pracovala v MF Dnes, Respektu, Hospodářských a Lidových novinách, odkud odešla ve chvíli, kdy začal být patrný vliv Andreje Babiše. Stála u zakládání serveru Echo24, kde nyní patří k zásadním členům týmu. Vždy se snaží o maximálně objektivní pohled, čerpá z vícero zdrojů a bývá hodně kritická k neuváženým nebo populistickým krokům vlád, ať už vládne kdokoli.

Foto: Profimedia.cz

Jejími současnými tématy jsou např. prezidentské volby a ceny energiíFoto: Profimedia.cz

Reklama

Načítám