Hlavní obsah

Nejslavnější české rosničky: Co dnes dělá Karla Mráčková nebo Michaela Dolinová

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Rosnička je nejen malá žába, ale také se tak přezdívá moderátorkám, které uvádějí počasí. Přestože se na obrazovce vždy mihnou jen pár minut, diváci na ně často netrpělivě čekají. Během let se z nich stávají výrazné osobnosti televizního vysílání. Tyto ženy patří mezi naše nejznámější rosničky.

Článek

Máme ráno vyrazit s deštníkem, nebo bude takové dusno, že máme raději zůstat doma? Prostřednictvím televizních obrazovek se nejen tyto, ale i další informace o počasí dozvídáme od televizních rosniček. Přezdívku jim nikdo neodpáře, i když se této profesi už několik let nevěnují.

Karla Mráčková (49)

V televizi Nova působila plných třiadvacet let a byla jednou z jejích hlavních tváří. Moderátorku počasí, která dnes slaví narozeniny, řada lidí podezřívala, že její příjmení je pouze uměleckým pseudonymem. Ve skutečnosti ho ale vyvdala – svého o deset let staršího muže si vzala už v roce 1991. Dlouhá léta uváděla Počasí, ale poté působila i jako redaktorka domácího zpravodajství. Je také maminkou tří dětí, nejstaršího syna porodila v osmnácti letech, se dvěma dětmi si následně dodělala vysokou školu. Konkrétně studovala na České zemědělské univerzitě, kde momentálně pracuje jako tisková mluvčí.

Foto: Profimedia.cz

Jako mluvčí ČZU má Karla Mráčková k přírodním živlům pořád blízkoFoto: Profimedia.cz

Michaela Dolinová (58)

Tváří stejné televizní stanice byla dlouhá léta také další slavná rosnička Michaela Dolinová (Jak jí to sluší dva roky před šedesátkou v bikinách?). Na pozici moderátorky zpravodajské relace ji sice nevzali, ale dostala šanci v Počasí a později se stala také moderátorkou Snídaně s Novou. Český slovník obohatila o výraz sněháňky, tedy občasné sněžení. Na Nově už Michaelu Dolinovou diváci pravidelně nevídají, ale zase mohou vyrazit na některé představení, v němž účinkuje. Založila totiž divadelní agenturu a realizuje se coby herečka. Vzhledem k tomu, že má vystudovanou Pražskou konzervatoř, to ovšem není nijak překvapivé.

Foto: Profimedia.cz

Michaela Dolinová je pořád plná energie, a proto není divu, že ji můžete vidět hlavně v komediíchFoto: Profimedia.cz

Romana Jákl Vítová (45)

Na pozici rosničky TV Prima už sice od roku 2010 nepracuje, ale diváci si blonďatou moderátorku stále pamatují. V povědomí zůstala i díky svému manželství s režisérem Petrem Jáklem (48), který na září chystá premiéru dlouho očekávaného a hvězdně obsazeného historického snímku Jan Žižka. Romana Jákl Vítová mu s velkofilmem pomáhala a také si v něm zahrála postavu vesničanky. Bývalá moderátorka pracuje jako PR manažerka a také se věnuje dvěma dcerám. Na veřejnosti ale moc často vidět není, prý se večírkům a podobným společenským událostem vyhýbá.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá rosnička už do společnosti moc nevyráží, prioritou je pro ni rodinaFoto: Profimedia.cz

Taťána Míková (57)

Už od devadesátých let je tato dáma věrná České televizi a Předpovědi počasí a jako jedna z mála rosniček má dokonce meteorologii vystudovanou. Jako malá holčička ale snila o úplně jiném povolání – chtěla být doktorkou, učitelkou a nějakou dobu i kadeřnicí. Ale mohla z ní být i zpěvačka, už odmalička se totiž věnuje sborovému zpěvu.

Foto: Profimedia.cz

Tolik let na obrazovce, přesto se Taťána Míková divákům neokoukalaFoto: Profimedia.cz

Alena Zárybnická (52)

V Předpovědi počasí na České televizi se od devadesátých let objevuje také další žena a další vystudovaná meteoroložka. Přestože na televizních obrazovkách ji diváci vídají v elegantních šatech a v lodičkách, v soukromí ji nejčastěji uvidíte ve sportovním. Je totiž velkou dobrodružkou a ve volném čase ráda vyráží třeba na horské kolo. O svých putováních dokonce napsala knihy Alpami na kole a Alpami na kole II. Do redakce to má sto padesát kilometrů, protože bydlí ve Špindlerově Mlýně. Prý má totiž hory v genech a nedovede si život bez nich představit. Kromě jízdy na kole vyráží i na skialpy.

Foto: Profimedia.cz

Alena Zárybnická je dobrodružkou tělem i dušíFoto: Profimedia.cz

Lucie Křížková (38)

Na pozici televizní rosničky na Nově a posléze i na Primě působila vítězka soutěže Miss České republiky z roku 2003. Nyní ji diváci už několik let vídají na České televizi, kde moderuje pořad Sama doma. Momentálně je sama na výchovu dvou dětí, protože její manžel jachtař David Křížek (50) byl za účast na tunelování Metropolitního spořitelního družstva v roli bílého koně odsouzený ke třem a půl letům vězení. Do vězení nastoupil loni v červenci. Jeho manželka ho alespoň na dálku podporuje a je mu velkou oporou. Další ránou pro ni ovšem bylo nedávné rozhodnutí soudu o prodloužení trestu na pět let.

Foto: Profimedia.cz

Jako dvojnásobná maminka, která je teď na děti sama, musí v sobě najít velkou sílu a odhodláníFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:
Karla Mráčková
Romana Jákl Vítová

Načítám