Hlavní obsah

Životní pojištění: pro koho je vhodné a proč o něm říci partnerovi?

Foto: BalanceFormCreative, Shutterstock.com

Foto: BalanceFormCreative, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvažujete o tom, že zrušíte nějaké pojistky, abyste ušetřili v rodinném rozpočtu? Máme pro vás pár argumentů, proč tu životní ponechat nebo si ji sjednat, pokud ji ještě nemáte.

Článek

Podle statistik nemá životní pojištění asi třetina Čechů. Přitom jde o opatření, které snižuje následky takových situací, jako je úraz, nehoda nebo dlouhodobá nemoc či invalidita. Pro takové případy je velmi výhodné být pojištěný.

Co řeší životní pojištění

Jak se říká, neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Nikdo si tedy nemůže být jistý, že projde životem například bez úrazu nebo nemoci, která vás připraví o možnost chodit do práce a zabezpečit sebe i rodinu. V takové chvíli je životní pojištění doslova k nezaplacení. Na jeho základě dostanete finanční kompenzaci. A pokud byste zemřeli, pomůže vašim blízkým, kteří jsou závislí na vašich příjmech.

Pro koho je vhodné

Ptáte se, jestli je vhodné právě pro vás? Stručně řečeno - hodí se pro všechny. Hlavně v případě, že máte rizikové povolání nebo koníčky a živíte rodinu. Uzavřít rizikové životní pojištění se vyplatí také, když si sjednáváte hypotéku. A je dobré to udělat co nejdřív, protože nižší věk pojištěnce většinou znamená i levnější pojistku.

Vždy se ujistěte, na co všechno se pojišťujete. Měly by to být trvalé následky úrazů, vážná onemocnění nebo invalidita. To všechno jsou důvody, proč nebudete moci dále vykonávat svoji dosavadní práci a přijdete o výdělek, na který jste zvyklí. „Také proto je životní pojištění zásadní pro všechny, kdo splácí hypotéku. Případné úmrtí, vážná nemoc nebo trvalá nemohoucnost živitele rodiny má vždy negativní dopad na rodinný rozpočet,“ upozorňuje Miroslav Majer ze start-upu Hyponamíru.

Kolik za pojistku zaplatíte

Nebojte, rozhodně vás to nezruinuje. Splátky jsou měsíční a jde o investici v řádu stokorun. I tak se ale vyplatí si srovnat nabídky jednotlivých pojišťoven - existují na to internetové srovnávače, které vám to usnadní. Stačí do nich vložit informace o sobě, zadat pojistná rizika a máte přehled, co vám která pojišťovna poskytne a za kolik - většinou vám nabídnou i možnost sjednat si pojistku online a rovnou ji i zaplatit.

Foto: Monster Ztudio, Shutterstock.com

Životní pojištění chrání vás i vaši rodinu pro případ náhlé nemoci nebo úrazu a myslí i na případ smrti Foto: Monster Ztudio, Shutterstock.com

Na co pozor při sjednání životního pojištění

V případě pojistné události pojišťovna vyplatí určitou finanční částku přímo vám nebo člověku uvedenému ve smlouvě - tzv. obmyšlené osobě, často to bývá partner, ale výběr je zcela na vás. „Pokud není obmyšlená osoba určena, pak je vyplaceno plnění v rámci zákona, tedy spadá do pozůstalosti. Nicméně obecně je vhodné takovou osobu nebo osoby určit,“ dodává Pavel Sedlář, produktový manažer životního pojištění KB Pojišťovny.

A pozor - pojišťovny mají ve smlouvě čekací dobu, tedy období, v němž když se něco stane, kompenzaci neplatí. Čekací doba může být různě dlouhá - podle věku pojištěného i rizik, která zahrnuje, to je třeba si zjistit předem. Zásadní je, abyste při sjednání pojistky nic nezatajovali - například prodělané nebo současné zdravotní komplikace. Pojišťovna si může vyžádat poklady od vašeho lékaře, a pokud například zjistí, že nejde o propuknutí nemoci, ale recidivu, pak nedostanete nic a platili jste zbytečně.

O pojistce mluvte s partnerem

O tom, že jste uzavřeli životní pojistku, byste měli v rámci rodiny mluvit. „Sjednáním pojistky vztah klienta s pojišťovnou nekončí, ale začíná. Parametry smlouvy se mohou v jejím průběhu měnit podle toho, jaké potřeby pojištěný má, jak se mění jeho život, rodinný stav, bydlení, pracovní zařazení, koníčky… Proto je důležité pojištění řešit v rodině společně, aby oba dospělí lidé v domácnosti měli povědomí o pojištěních toho druhého, včetně rizik, jaká jsou ve smlouvě nastavena,“ říká Anita Hermochová, pojistná specialistka Komerční banky, a dodává: „Manželé a partneři by měli vědět, jak je jejich protějšek zabezpečený, kde má účty, jak má nastaveny pravidelné platby, jaké smlouvy má uzavřené, aby věděli, na jaké konkrétní instituce, včetně pojišťovny, se mají v případě jeho zdravotní indispozice, hospitalizace nebo úmrtí obrátit.“

Co se stane s vaším bankovním kontem po smrti? Domluvte si pravidla předem, abyste se nedostali do problémů

Načítám