Hlavní obsah

Aktovka do školy: Na barvě a obrázku záleží dítěti. Rodiče by měli hlídat hlavně její váhu

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní prázdniny nezadržitelně spějí ke svému konci. Pokud máte doma nastávajícího školáka a nepřinesl mu ji Ježíšek už vloni o Vánocích, je pro vás výběr správné školní brašny aktuální téma. Tady je pár tipů, jak si správně vybrat.

Článek

Nejdůležitějším kritériem při výběru není barva, obrázek Harryho Pottera nebo víly Zvonilky, ale váha tašky! Fyzioterapeutka Iva Bílková z FYZIOkliniky upozorňuje, že někteří výrobci udávají hmotnost na etiketě. Rodič se tak snadno dozví, po které by měl sáhnout. Aktovka by měla v případě prvňáčků vážit od 800 do 1 200 gramů. „Obratle dětí obsahují růstovou chrupavku, která roste do výšky. Pokud je obratel zatížený tlakem váhy aktovky nebo jakéhokoli jiného břemene, musí chrupavka růst proti odporu. To může způsobit její deformaci. Zároveň u dětí ještě není vytvořený silný svalový aparát,“ vysvětluje Iva Bílková, proč je tak důležité si tuto záležitost ohlídat. Navíc dítě nechodí do školy s prázdnou. Na váhu je důležité dbát i při naplnění aktovky. Celkově by neměla se všemi sešity, učebnicemi, penálem a dalším vybavením přesáhnout 15 % hmotnosti dítěte. U drobnějších dětí je proto důležité vybírat aktovku co nejlehčí.

Pozor na růstový spurt

Podle Ivy Bílkové tahají žáčci na prvním stupni často na zádech váhu, která odpovídá až 20–25 % tělesné hmotnosti. Pokud bychom to srovnali s dospělým člověkem, který váží kolem 70 kg, vyjde nám alarmující číslo. Jen si představte, že byste se několik desítek minut denně museli na zádech vláčet s 15-17 kg. Podle fyzioterapeutky je také velmi rizikové období zrychlení růstu u dětí. Jak a kdy se žákyně nebo žáček vytáhne nahoru, se ovšem nedá vůbec předpovědět. „V tomto velmi časově krátkém období jednou prvňák vyroste o několik cm naráz, zatímco pak několik měsíců ani o milimetr. Musíme brát v potaz, že kosti rostou rychleji než svaly,“ bere si opět slovo fyzioterapeutka. „Pokud svalový aparát nestíhá svou silou podpírat prvňáčkovu kostru, ta se začne bortit.“

Foto: Alexander_Safonov, Shutterstock.com

Hmotnost školní brašny by neměla ovlivnit konstrukční parametryFoto: Alexander_Safonov, Shutterstock.com

Váha není jediným kritériem pro výběr

Váha školní brašny by neměla ovlivnit její konstrukci. „Aktovka by měla být vybavena širokými a dobře polstrovanými popruhy ve tvaru písmene C nebo S. Takový popruh totiž nezasahuje do ramenního kloubu a dítě může při chůzi volně pohybovat rukama. Zároveň by váha tašky měla být posazena i na klíčních kostech, aby popruhy nebyly zařezané do trapézů. Výška brašny by měla být od ramen po pánev,“ radí Iva Bílková. Nezbytnou součástí aktovky by měl být i hrudní pás, který zajišťuje rozložení váhy aktovky na celý trup.

Jak poznáme, že je to ta správná

  • Když aktovku nasadíte dítěti na záda, měla by se horní hrana aktovky ocitnout ve výšce ramen, jednoduše na dítěti neviset. Ta správná výška se dá naštěstí nastavit.
  • Pro mladší žáčky se hodí aktovka s pevnou konstrukcí a zpevněným dnem. Tedy taková, která stojí sama o sobě.
  • Osvědčilo se potažení vnitřní strany aktovky nepropustnou polyuretanovou vrstvou a využití lehkých materiálů s odvětrávacími lištami. Dětem se díky tomu nepotí záda.
  • Prvňáčkům zpříjemní jejich nový školní život i vhodné uspořádání vnitřních přihrádek. Díky nim nosí v aktovce své nejtěžších věci těsně u zad.

Načítám