Hlavní obsah

Budou porodní asistentky chodit k domácím porodům? Snad! Soud jedné z nich zrušil pokutu

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porodní asistentky, které v Česku chodí pomáhat ženám k domácím porodům, riskují vysokou pokutu. To se teď možná změní, protože jedné z nich soud sankci zrušil. Rodiče i asistentky doufají, že je to začátek cesty k tomu, aby ženy mohly rodit doma s odbornou pomocí.

Článek

Lilia Khousnoutdinova, jedna z předních aktivistek usilujících o změnu českého porodnictví, minulý víkend na plzeňském Kongresu vědomého života mimo jiné mluvila o tom, že péče porodních asistentek u domácího porodu je legální. A připomněla průlomový rozsudek, který před několika týdny vydal plzeňský soud. Její vyjádření je možná trochu zavádějící, české zákony nic takového nadále neumožňují. Ale případ západočeské porodní asistentky Lucie Kašové se může stát precedentem, protože soud zvrátil rozhodnutí vydané krajským úřadem.

Všechno bylo v pořádku

Původně totiž Lucie Kašová dostala vyměřenou pokutu sto tisíc korun za to, že šla k pěti domácím porodům, a tím překročila pravomoci, které podle českých zákonů coby porodní asistentka má. Úředníci to vyhodnotili jako ohrožení zdraví a života novorozenců i rodiček, ačkoli všechny porody proběhly naprosto v pořádku.

Porodní asistentka na pokutu zareagovala žalobou a letos v březnu jí soud dal za pravdu. Podle něj musí brát v potaz možné komplikace, ale to jí nebrání, aby „šla k plánovanému fyziologickému porodu do domácího prostředí rodičky a vzala si za tím účelem vybavení, které považuje za nutné a nezbytné, a to i za cenu toho, že v domácím prostředí nevytvoří podmínky, které zcela odpovídají standardům zdravotnického zařízení“.

Soudci navíc zmínili fakt, že přítomnost asistentky rozhodně snížila míru rizika komplikací jak pro ženu, tak pro dítě.

Foto: Irina Wilhauk, Shutterstock.com

Část žen bude vždy odmítat rodit v nemocnicích.Foto: Irina Wilhauk, Shutterstock.com

Ministerstvo chce centra v porodnicích

Podle statistik Světové zdravotnické organizace (WHO) a různých studií není domácí porod vedený porodní asistentkou nijak rizikový. Podmínkou přitom je, aby se asistentka mohla v případě komplikací obrátit na lékaře ve zdravotnickém zařízení, což ale v Česku zatím nefunguje, protože domácí porody stojí mimo zákon. To se zatím nijak nezměnilo a z vyjádření, kterým na verdikt reagovalo Ministerstvo zdravotnictví, plyne, že vedení resortu zatím žádnou změnu nechystá.

Podle Davida Šímy z tiskového odboru ministerstva chce úřad jít spíše cestou budování center porodní asistence v rámci velkých porodnic, kde budou děti přicházet na svět jen za pomoci porodních asistentek. Ovšem s jištěním lékařů na oddělení a možností například okamžitě provést císařský řez. Jedno takové letos na konci března otevřeli například v pražské porodnici U Apolináře, ženy zde navíc mohou rodit ambulantně – to znamená, že mohou jít i s dítětem za pár hodin domů.

Některé ženy nestojí ale ani o taková centra, nebo jsou pro ně nedostupná, a raději rodí doma, nyní tedy často bez odborné pomoci, protože asistentky za nimi z obav z trestu nechtějí chodit. Zastánci toho, aby to napříště bylo možné legálně, doufají, že plzeňský případ to změní.

V mnoha evropských zemích jsou porody doma zcela běžné. Je to prostě jedna z možností, pro kterou se těhotné ženy mohou rozhodnout. V Česku si ženy asistentky hledají pokoutně, například na sociálních sítích a platí za ně přímo, ačkoli jinde to jde na vrub zdravotního pojištění.

O změny v porodnictví usiluje například Pracovní skupina pro porodnictví fungující při Radě vlády pro rovnost žen a mužů – jejím současným cílem je nová a moderní koncepce péče o matku a dítě. Členkami skupiny jsou kromě lékařů i porodní asistentky z Unie porodních asistentek UNIPA či aktivistky z Hnutí za aktivní mateřství.

Reklama

Související témata:
Porodní asistentky

Načítám