Hlavní obsah

Hlenová zátka: K čemu slouží, jak dlouho před porodem odchází a jak poznat, že je vše v pořádku

Foto: Viktoriia Hnatiuk, Shutterstock.com

Foto: Viktoriia Hnatiuk, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejde o skutečnou zátku, ale o druh hustého výtoku, který plní důležitou funkci během menstruačního cyklu i v průběhu těhotenství. Co byste měli vědět o hlenové zátce?

Článek

V děložním hrdle se nacházejí žlázky, které produkují hlen. Podle toho, v jaké fázi menstruačního cyklu žena je, se liší jeho hutnost a množství. Běžně je hustý, čirý a lepkavý. V období plodných dnů, tedy asi uprostřed menstruačního cyklu, se konzistence hlenu mění a pomáhá spermiím snadněji se dostat k vajíčku skrze děložní hrdlo. Ve druhé polovině cyklu, po ovulaci a eventuálně po oplodnění, se stává hlen viskóznější a naopak zabraňuje průniku spermií či třeba bakterií.

Hlenová zátka v těhotenství

V období gravidity se žlázky v děložním hrdle zvětšují a vytvářejí vyšší množství hustého a nepropustného hlenu. Vytváří se zátka, která de facto uzavře děložní hrdlo. Obsahuje imunoglobuliny, které podporují imunitu, a také antimikrobiální látky, jež chrání plod před bakteriemi a infekcí.

Odchod hlenové zátky signalizuje blížící se porod. Docházet k němu může během několika dní, odchází najednou, anebo postupně – formou zvýšeného výtoku. Hlen před porodem bývá růžový, nahnědlý i červený. Červenou barvu způsobují cévky, které začnou praskat z důvodu otevírání a roztahování děložního hrdla. Nic vážného to neznamená.

Foto: hedgehog94, Shutterstock.com

Bleskové a dobrodružné převozy do porodnice, kdy hraje roli každá vteřina, jsou vidět nejčastěji ve filmech. Ve skutečnosti to většinou trvá dlouhé hodiny, než se dítě narodí, takže po odchodu zátky není nutné panikařitFoto: hedgehog94, Shutterstock.com

Odchod hlenové zátky a začínající porod

Že odejde hlenová zátka, ještě neznamená, že žena během pár hodin porodí. Jedná se spíš o signál, že se děložní hrdlo otevírá a porod se blíží. K porodu může dojít až za několik dní, výjimečně i několik týdnů. Odchodu zátky si nejčastěji žena všimne na toaletě při utírání nebo při pohlavním styku, kdy se zátka může přirozeně uvolnit. Někdy odchází až při porodu spolu s plodovou vodou, to je pak neodlišíte.

Je to hlenová zátka, nebo plodová voda?

Před porodem může odcházet také plodová voda. Na rozdíl od hlenové zátky je řídká a neustále odtéká, má lehce nasládlou vůni. Hlenová zátka bývá naopak hodně hustá a gelovitá.

Kdy raději vyhledat lékařskou pomoc

Pokud po odchodu hlenové zátky nemáte kontrakce, neodtekla plodová voda a nekrvácíte, není třeba spěchat do porodnice. Miminku nic nehrozí, plodové obaly ho stále chrání. Zátka může mít i lehce načervenalou barvu, ovšem pokud je v hlenu větší množství krve nebo se zátkou odchází tmavá krev, je nutné okamžitě odjet do porodnice!

Odborná konzultace: MUDr. Radek Müller, zástupce primáře Gynekologicko-porodnického oddělení, nemocnice Jilemnice

Reklama

Načítám