Hlavní obsah

Císařský řez: Kdy vyslyší lékař přání rodičky, jaké jsou k němu důvody a jak je to s imunitou dítěte

Foto: Troyan, Shutterstock.com

Foto: Troyan, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na císařský řez se názory různí. Někdo ho vidí jako rozmar celebrit, které si chtějí ulehčit porod a vyhnout se bolestivým kontrakcím. Někdy to prostě jinak nejde a je nutné porodit dítě právě tímto způsobem, jak v akutní , tak i plánované variantě.

Článek

Císařským řezem u nás končí zhruba pětina porodů. Jde o nejčastější porodnickou operaci, která probíhá plánovaně i neplánovaně, když je ohrožen život dítěte, matky nebo obou současně.

Kdy se císařský řez provádí

Císařský řez je operační zákrok, při němž se řezem otvírá břišní stěna a následně děložní dutina. Provedeným otvorem se pak vyjme dítě ven z těla. Důvodem pro císařský řez jsou přísně indikované případy, kdy je ohrožena matka, plod nebo oba současně. Patří sem následující důvody:

  • příliš velký plod (ovšem i pětikilové děti mohou ženy porodit přirozeně, záleží na dalších okolnostech)
  • ohrožení plodu v první a někdy i ve druhé době porodní (i v druhé době porodní lze za určitých podmínek provést císařský řez)
  • v některých případech, kdy dítě naléhá koncem pánevním a přirozený porod nelze provést (jsou jasně daná kritéria)
  • výhřez pupečníku či příčná poloha plodu před porodem
  • některá vícečetná těhotenství
  • závažné chronické onemocnění rodičky, které by ji mohlo v důsledku přirozeného porodu ohrozit nebo by se mohlo zhoršit. Patří sem například cukrovka s orgánovými komplikacemi, některé nemoci srdce, plic, ledvin, eventuálně rychle postupující preeklampsie či takzvaný HELLP syndrom.
  • vcestné lůžko nebo předčasné odlučování placenty
  • další komplikace, například „nepostupující porod“, kdy dojde k poruše porodních (vypuzovacích) sil, některé operace na děloze (například odstranění myomů, kdy dochází při operaci k průniku do děložní dutiny) nebo také genitální opar či selhání vyvolání porodu.

Plánovaný a akutní císařský řez

Císařský řez se provádí buď ještě v době těhotenství, v takovém případě jde o plánovaný císařský řez. V tomto případě jsou již předem jasné důvody, proč je nutné těhotenství ukončit právě operačním porodem. Akutní císařský řez se provádí při náhlých komplikacích v průběhu první doby porodní a někdy i v průběhu druhé doby porodní. Důvodem je nejčastěji nedostatek přívodu okysličené krve a hrozí, že se dítě začne dusit. Akutní císařský řez lze provést tehdy, pokud ještě není větší část hlavičky dítěte fixována a sestoupená hluboko v pánvi rodičky.

Jak císařský řez probíhá

Císařský řez probíhá vždy v anestezii, buď v celkové, nebo v takzvané svodné anestezii, kdy se podávají znecitlivující látky do páteřního kanálu. Druhá možnost je oblíbenější, protože žena je při vědomí a vidí tak, jak přichází její dítě na svět. V současné době se nejčastěji provádí příčný řez nad stydkou sponou, a to i z kosmetických důvodů. Po vyjmutí miminka se musí odloučit placenta a zkontrolovat děložní dutina. Pak se po jednotlivých vrstvách břicho zavře.

Foto: LittleDogKorat, Shutterstock.com

V České republice se císařský řez u prvorodiček na jejich přání neprovádíFoto: LittleDogKorat, Shutterstock.com

Jak dlouho operace trvá

Nekomplikovaný císařský řez trvá asi 45 minut, samotné vyjmutí miminka by nemělo trvat více než pár minut. Po skončení je rodička přemístěna na 24 hodin na JIP na pozorování. Miminko jí sestry nosí přikládat k prsu.

Císařský řez na přání

V České republice se císařský řez u prvorodiček na jejich přání neprovádí. Pokud ale žena v minulosti císařský řez prodělala a má tedy „jizvu na děloze“, tak je její přání k opakovanému císařskému řezu většinou vyslyšeno.

Opakovaný císařský řez

Pokud těhotenství probíhá nekomplikovaně a ultrazvukový odhad dítěte není více než 4 kilogramy, lze rodit spontánně. Když je ale dítě větší nebo žena rodila císařským řezem dvakrát i víckrát, obvykle se císařský řez provádí u každého následujícího porodu. Při spontánním porodu by mohlo dojít k prasknutí dělohy. Nicméně v poslední době se vedou diskuse, zda by žena i po dvou císařských řezech nemohla na své přání a za splnění některých přísných podmínek rodit vaginálně. Zatím ale nejde o oficiální doporučení odborné gynekologické společnosti.

Foto: Patryk Kosmider, Shutterstock.com

Císařským řezem u nás končí zhruba pětina porodůFoto: Patryk Kosmider, Shutterstock.com

Výhody císařského řezu

  • Po císařském řezu zůstávají vnější rodila neporušená a pochva pružná, protože nedošlo k natržení či nástřihu hráze.
  • Ženám po císařském řezu se sedí lépe než těm, které rodily spontánní cestou.
  • Ženy, které rodily císařským řezem, obvykle nemívají problémy s inkontinencí.
  • Díky anestezii je porod méně bolestivý a také je rychlejší.
  • V případě plánovaného císařského řezu si žena může vše dopředu naplánovat.

Nevýhody císařského řezu

  • Porod trvá sice kratší dobu, ale průběh hojení je delší a bolestivější než po přirozeném porodu.
  • Při císařském řezu žena obvykle ztratí více krve, častěji se musí podávat antibiotika.
  • Udává se, že novorozenci mají po císařském řezu sníženou imunitu, protože neprošli porodními cestami.
  • Dětem porozeným císařským řezem musí vodu z plic odstranit lékař.
  • Při císařském řezu je vždy nutná anestezie, při plánovaném se obvykle používá takzvaná epidurální anestezie, v případě akutního na tuto formu není čas a přistupuje se k celkové anestezii.
  • Po císaři je nutné očekávat delší rekonvalescenci (až 6 týdnů), protože každá operace břicha vyžaduje opatrnost.

Odborná konzultace: MUDr. Radek Müller, zástupce primáře Gynekologicko-porodnického oddělení, Nemocnice Jilemnice

Reklama

Načítám