Hlavní obsah

Pálí vás žáha? Zapomeňte na sodu i prášek do pečiva, pomůže mléko či zázvor

Foto: iced.espresso, Shutterstock.com

Foto: iced.espresso, Shutterstock.com

Reklama

Když se kyseliny z žaludku derou nahoru, není to nikdy příjemné. Zatímco špatná životospráva pálení žáhy zhoršuje či přímo způsobuje, jiné potraviny naopak umí ulevit. Které z nich zařadit do jídelníčku?

Článek

Pálení žáhy se projevuje tlakem či bolestí na hrudi, často je doprovázeno říháním. Postiženému bývá cítit z úst, má hořkokyselý pocit v ústech, někdy i pocity plnosti, nadýmání a na zvracení. Může jít o následek stresu, ale také obezity a těhotenství. Potížemi také častěji trpí kuřáci.

Pomáhá změna životosprávy, odpočinek, práce se stresem i spaní s hlavou ve zvýšené poloze. Pokud jsou ale obtíže výrazné nebo vás trápí delší dobu, je namístě vyšetření lékařem, vstupně vždy nejlépe s vaším praktickým.

Jednou z věcí, která také pomůže, je úprava stravy. Celkově je vhodné vyhnout se konzumaci sladkostí, nepřejídat se zejména navečer a omezit konzumaci alkoholu. Zatímco koření, živočišné tuky nebo alkohol pálení žáhy mohou způsobovat, jiné potraviny od něj zase dokážou ulevit. Které z nich stojí za to vyzkoušet?

Jaké potraviny pomohou při pálení žáhy

1. Vláknina

Je známá vysoce sytivými schopnostmi. Pokud bude váš jídelníček bohatý na potraviny plné vlákniny, je méně pravděpodobné, že se budete přejídat, protože právě přejídání riziko pálení žáhy snižuje. Ideálním pomocníkem jsou ovesné vločky, kuskus, hnědá rýže, batáty, mrkev, červená řepa, chřest, brokolice nebo zelené fazolky a také ořechy.

Foto: marilyn barbone, Shutterstock.com

Vláknina v boji proti pálení žáhy pomáhá.Foto: marilyn barbone, Shutterstock.com

2. Vyšší pH

Alkalické pochutiny nebo jídlo s vyšším pH působí v těle zásaditě, což znamená, že může pomoci k tomu, aby se žaludeční kyseliny nedostávaly s jídlem zpět do jícnu. V tomto směru poslouží banány, meloun, květák nebo fenykl. Rozhodně ale nedoporučujeme konzumaci jedlé sody, či dokonce prášku do pečiva! V lékárně jsou dostupné volně prodejné sáčky ke zmírnění obtíží, o správném užívání se poraďte s lékárníkem.

3. Voda

Zelenina, jako je celer, okurka, hlávkový salát a vodní meloun, je bohatá na vodu, která má moc oslabovat sílu žaludečních kyselin, a dokáže tedy ulevit od nepříjemného pálení žáhy. Podobně poslouží vývary nebo bylinkové čaje. Naopak se vyvarujte kyselých nápojů, jako jsou ovocné džusy či víno, a to zejména ve večerních hodinách.

4. Mléko

Může mírnit pálení žáhy, ovšem jen to odtučněné. Živočišný tuk v plnotučném nebo polotučném mléku naopak může návrat kyselého obsahu žaludku do jícnu zhoršovat. Podobně jako mléko odtučněné umí ulevit i nízkotučný bílý jogurt – obojí potáhne jícen jakousi ochrannou vrstvou, skrze níž žaludeční kyseliny neprojdou, což poskytuje téměř okamžitou úlevu.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Na pálení žáhy pomůže mléko, ale jen odtučněné.Foto: New Africa, Shutterstock.com

5. Zázvor

Zázvor díky svým léčivým vlastnostem funguje jako jeden z nejlepších pomocníků při léčbě pochroumaného trávení. Jednak působí zásaditě (tím pádem již ze své povahy působí proti pálení žáhy), jednak je protizánětlivý, což celkově mírní podráždění trávicího traktu, které po cestě nahoru mohou žaludeční kyseliny napáchat. Zkuste si při pálení žáhy ulevit zázvorovým čajem.

6. Citron a med

Citronová šťáva má v kombinaci s medem a vodou alkalizující účinek, který neutralizuje žaludeční kyselinu. Jak citron, tak med jsou navíc bohaté na přírodní antioxidanty chránící zdraví buněk, jež může kyselina cestou vzhůru poškodit. Pokud jste ale diabetici, konzumaci medu se raději vyhněte.

Co dělat při opakovaných potížích?

Žáha jednou za čas potrápí každého, pokud se ale obtíže vracejí a doprovází je navíc chrapot, kašel, nadýmání nebo i problémy se spánkem, může to znamenat, že uzavírací mechanismus jícnu je trvale oslaben. To vede ke vzniku choroby známé jako refluxní choroba jícnu. Pokud tedy máte pocit, že vás žáha pálí podezřele často, poraďte se pro všechny případy se svým praktickým lékařem.

Pálení žáhy

  • Příčiny: Může jít o následek stresu, ale také obezity a těhotenství. Potížemi také častěji trpí kuřáci.
  • Jak si pomoci sám: Pomůže vynechat určité potraviny
  • Kdy jít k lékaři: Pokud jsou ale obtíže výrazné, nebo již vás trápí delší dobu, je na místě vyšetření lékařem, vstupně vždy nejlépe s vaším praktickým.

Odborná garance: MUDr. Ludmila Bezdíčková, praktická lékařka Praha

Reklama

Načítám