Hlavní obsah

Obyčejná rýma a kašel, nebo závažná infekce?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Rýma a kašel mají mnoho příčin a jednou za čas potrápí každého. Proto nad nimi většinou mávnete rukou. Někdy je ale může vyvolat bakterie pneumokok, která dokáže způsobit i závažné komplikace. Které to jsou a jak se léčí?

Článek

Bakterie Streptococcus pneumoniae, známá jako pneumokok, způsobuje celou řadu běžně se vyskytujících chorob – nejčastěji se dává do souvislosti se zánětem středního ucha. Ovšem ve výjimečných případech, například u dětí nebo starších osob, může vyvolat závažné, život ohrožující choroby.

Bacilonosičů jsou tisíce

Nákaza se většinou projevuje jako prosté onemocnění dýchacích cest a často odezní bez větších potíží. Pneumokokové infekce dokonce patří k nejčastějším: bakterie totiž běžně žijí v krku či nosohltanu mnoha lidí, kteří s nimi nemají problém, dokud není jejich imunita oslabena. „Jakmile ale přijde nějaké virové onemocnění, může dojít k přemnožení téhle bakterie a následně ke komplikacím,“ říká MUDr. Zuzana Blechová z Kliniky infekčních nemocí 2. LF UK a Nemocnice Na Bulovce.

Od bacilonosiče nebo od nemocného se lze nakazit vzdušnou cestou, a to buď přímo při kašli či kýchnutí, nebo nepřímým kontaktem, kdy se kapénky dostanou třeba z ruky na kliku. Ale rozhodně to nejde tak snadno jako u rýmy nebo chřipky: jestliže má nakažený silnou obranyschopnost, ke vzniku onemocnění u něj nedojde, ovšem stává se bacilonosičem.

Co pneumokok způsobuje

I když je nákaza pneumokokem většinou neškodná, rozhodně to tak není vždycky. U dětí nebo oslabených lidí se může rozvinou v zánět průdušek, zápal plic, zánět středního ucha a dutin. Nejhorší variantou je invazivní pneumokokové onemocnění, kdy bakterie způsobí velmi těžký zápal plic, otravu krve nebo zánět mozkových blan – v takovém případě infekce bezprostředně ohrožuje na životě a po nemoci zůstávají i doživotní následky. Tyto závažné stavy hrozí zejména nejmenším dětem s oslabenou imunitou a dospělým nad 65 let s chronickým onemocněním (cukrovka, vysoký tlak či astma). Proto se pneumokokové infekce často vyskytují ve školkách či v domovech pro seniory.

Jak se léčí

Pokud se potvrdí bakteriální infekce (například testem CRP), mezi které pneumokok patří, pak jsou antibiotika dobrá volba. Když je stav závažný, zjišťuje se z krve, zda se jedná o pneumokoka. Zápal plic odhalí poslechové vyšetření, případně rentgen a rozbor hlenu, a pokud to vypadá na zánět mozkových blan, bývá bohužel nezbytná lumbální punkce k prokázání původce a určení vhodné léčby.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Pneumokok často způsobuje zápal plicFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Očkovat, nebo ne?

O pneumokokovi se často mluví v souvislosti s nepovinným očkováním. Jak to s ním je? Pneumokoků je několik desítek typů a závažné infekce způsobuje nejčastěji jen několik z nich. V Česku jsou k dispozici dvě vakcíny: Synflorix (chrání před 10 sérotypy) a Prevenar 13 (proti 13 sérotypům). Fakt je, že i po vakcinaci je možné onemocnět sérotypem, proti kterému by mělo očkování fungovat, a závažné komplikace způsobují i jiné sérotypy, než proti kterým se očkuje.

Také je nutné si uvědomit, že zánět dutin, středního ucha, plic i mozkových blan nezpůsobuje jen pneumokok, ale samozřejmě i další mikroorganismy. Neočekávejte proto, že vás či vaše děti očkování proti těmto komplikacím definitivně ochrání. To vůbec ne.

Lepší nějaká ochrana než žádná

Zda očkovat, je na rozhodnutí každého. Je dobré to pečlivě zvážit u kojenců, seniorů a lidí se sníženou imunitou – ti jsou těžkými komplikacemi ohrožení nejvíc, navíc někteří mohou vakcínu získat od pojišťovny bezplatně či za sníženou cenu. „Očkování je efektivní a rozšířený nástroj prevence závažných infekčních onemocnění. Ročně v České republice zabrání více než 150 000 onemocněním a 500 úmrtím,“ tvrdí praktická dětská lékařka Alena Šebková z Plzně.

Reklama