Hlavní obsah

Zápal plic. Jak ho rozeznat od běžného nachlazení?

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Za dráždivým kašlem a bolestí na hrudi může stát víc než jen obyčejné nachlazení. Jaké jsou příznaky zápalu plic a kdy je čas vyrazit k lékaři?

Článek

Trpíte horečkou, kašlete, špatně se vám dýchá a bolí vás svaly? Možná vás přepadla jen ošklivá chřipka. Otřásá vámi zimnice, máte zrychlený dech, bolí vás na hrudi a vykašláváte hlen? Může se jednat o pneumonii neboli zápal plic.

Původcem bývají některé druhy virů, bakterií, i hub – podle toho se rozlišuje zápal plic virový, bakteriální, nebo mykoplazmový. Některé symptomy nachlazení, chřipky a pneumonie se mohou překrývat. Podle čeho určit, kdy jde do tuhého a je čas navštívit odborníka? Mezi nejčastější příznaky zápalu plic patří kašel s vykašláváním hlenu a vysoké teploty nad 38 °C.

Po třech dnech jednejte

Ale ne každý, kdo vykašlává žlutozelený hlen musí hned zpozornět, tento kašel se totiž hojně vyskytuje i u zánětu průdušek. „Proto není nutné v okamžiku, kdy začnete kašlat a objeví se teplota, okamžitě pospíchat k lékaři,“ uklidňuje MUDr. Libuše Novotná z plicního oddělení Oblastní nemocnice Kladno.

Je vhodné si vzít léky na srážení teploty a eventuálně i na usnadnění vykašlávání. K lékaři byste měli vyrazit až tehdy, když se situace ani po třech dnech nezlepší, nebo se navíc přidruží ostrá bodavá bolest na hrudníku, která se zhoršuje, když zhluboka dýcháte nebo kašlete.

Foto: Rocketclips, Inc., Shutterstock.com

Kašel a horečku zkuste nejprve srazit léky, k lékaři běžte až poté, co se stav ani po třech dnech nezlepšíFoto: Rocketclips, Inc., Shutterstock.com

Antibiotika zpravidla zaberou

Všechny druhy pneumonie mohou být více či méně závažné, v krajním případě mohou ohrozit i život, a to hlavně u malých dětí, lidí nad 65 let a jedinců s oslabenou imunitou. „Žijeme ale v éře antibiotik, které na zápal plic velmi dobře zabírají, takže já osobně jej za příliš velkého strašáka nepovažuji,“ uklidňuje pneumoložka MUDr. Daniela Pavlíková z EUC Kliniky Praha - Malešice.

Za pomoci antibiotické léčby se dá pneumonie bez komplikací zvládnout v domácí péči v průměru za 14 dní. „Dokonce i člověk starší 80 let nemoc bez závažných přidružení v pořádku zvládne,“ dodává. Důležité je ovšem včas rozpoznat příznaky a nenechat je, aby se plně rozvinuly a vytvořily komplikace, jimiž může být třeba naplnění plic tekutinou či hnisem.

Foto: jaojormami, Shutterstock.com

Ostrá, bodavá bolest na hrudníku při kašli či hlubokém dýchání může značit zápal plicFoto: jaojormami, Shutterstock.com

Mykoplazmový zápal plic

Bakteriální a virová pneumonie mají podobné příznaky. U té virové ale můžete být i bez teploty a vykašlávat jen malé množství světlého hlenu. Přidávají se však bolesti svalů a v krku. Poněkud specifická je potom pneumonie mykoplazmová. Většinou se vyskytuje na podzim a v zimě, vyznačuje dlouhodobým dráždivým kašlem (i nočním), bolestmi hlavy, zvracením i průjmem a celkovou slabostí. Provázejí ho také zimnice a horečka.

Nemoc nepřecházejte

Onemocnění může mít i pozvolnější průběh. „Symptomy se mohou někdy vyvíjet i 2–3 týdny,“ vysvětluje doktorka Pavlíková. I v takových případech lze rozeznat náznaky hrozících potíží. Pokud má lékař podezření na zápal plic, pošle vás na rentgen a podle něho stanoví další diagnózu.

Přechozený, neléčený nebo komplikovaný zápal plic může vyústit v otravu krve, selhání životně důležitých orgánů a smrt. Není však třeba panikařit – pokud k lékaři přijdete včas, antibiotika zpravidla zaberou.

Reklama