Hlavní obsah

Co hrozí, pokud budete pít alkohol na léky proti bolesti hlavy? Riskujete poškození jater i krvácení

Foto: Anton27, Shutterstock.com

Foto: Anton27, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákon schválnosti funguje, a proto nás často rozbolí hlava přesně ve chvíli, kdy máme vyrazit na večírek, grilování nebo povinnou firemní společenskou akci. Ne vždy se z nich jde omluvit. Vzít si, či nevzít prášek, když víte, že se skleničce úplně nevyhnete? Jak ale na kombinaci analgetik a alkoholu zareaguje náš organismus?

Článek

Prášky proti bolestem všeho druhu jsou, nebo aspoň před momentální krizí s léky bývaly, dostupné v kterékoliv lékárně. Statistiky dokonce tvrdí, že Češi patří k jejich největším evropským pojídačům. Nejběžnější účinné látky, kterými zaháníme bolehlavy, jsou dvě. Paracetamol a ibuprofen. Zrada je v tom, že je sice užíváme na stejnou věc, přesto se ve spojení s alkoholem chovají odlišně. Ideální stav je pochopitelně abstinence. Protože ale nežijeme v ideálním světě, je dobré, pokud už musíme hřešit, dodržovat základní pravidla.

Kocovinu nikdy nezahánějte paracetamolem

Látku paracetamol obsahují léky Panadol, Paralen, Paramax. Saháme po nich, nejen když nám třeští hlava, ale i při potřebě srazit zvýšenou teplotu. Je ale dobré vědět, že kombinace analgetik s obsahem paracetamolu plus alkohol extrémně ohrožuje játra. A to nejen ve chvíli, kdy popíjíme. Fatální chybou je sahat po Paralenu, Panadolu nebo Paramaxu druhý den ráno, když se potřebujeme postavit na nohy. „Játra zaneprázdněná odbouráváním alkoholu toxický metabolit paracetamolu nelikvidují,“ varuje lékárnice Michaela Bažantová. Tento „jed“ se v nich usadí a může je nevratně poškodit. Řada lidí sice bere toto varování jako zbytečné strašení, ale důsledky bývají fatální.

Ibuprofen povolen jen v malém množství

Druhým oblíbeným „tišitelem bolesti“ je látka ibuprofen, kterou obsahují Ibalgin, Nurofen a Brufen. Kombinace ibuprofenu s alkoholem není tak dramatická jako u paracetamolu. To ovšem neznamená hodit za hlavu všechny zábrany a pít jako ruský bohatýr. „Když si před večírkem vezmete jednu tabletu a dáte si symbolický doušek při přípitku, nic závažného se nestane,“ vysvětluje lékárnice. „Pokud se ale nadopujete větší dávkou léků a vypijete čtyři deci vína nebo si dopřejete panáka něčeho ostřejšího, riskujete zažívací potíže.“ Ibuprofen ve spojení s alkoholem totiž dráždí sliznici. Jejich vzájemná kombinace může v nejhorším případě způsobit i žaludeční krvácení.

A co ibuprofen a kocovina? „Potíže popsané u paracetamolu nezpůsobuje,“ říká Michaela Bažantová. „Při bolení hlavy po večírku si jej tedy zobnout můžete. Pod podmínkou, že neberete ještě jiné léky, s nimiž ibuprofen interaguje a užívat se s nimi nesmí,“ dodává. Je tu ovšem jedno „ale“. Od bolesti hlavy si ibuprofenem možná ulevíte. Podrážděnému žaludku nepomůže.

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Zahánět kocovinu léky na bolest hlavy není dobrý nápadFoto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Při užívání vícero léků si nedejte ani symbolický doušek

Lékaři i lékárníci se ovšem přimlouvají, aby se lidé, kteří užívají víc druhů léků najednou, alkoholu vyhýbali širokým obloukem. Abstinence sice není v Česku úplně populární, více než dvě třetiny Čechů pijí alkoholické nápoje aspoň příležitostně. Z oněch dvou třetin ovšem spousta lidí trpí různými zdravotními obtížemi, z nichž je nejčastější nespavost, různé alergie, vysoký krevní tlak, cholesterol, deprese nebo cukrovka 2. typu. Na to vše něco užívají. Pacienti jsou sice důsledně upozorněni, jak a s čím lék, který pravidelně berou, negativně reaguje. Jenže kdo by na to myslel během oslav a večírků. Nejlepší je tedy nepokoušet osud a nepít vůbec.

Léky a alkohol nekombinovat, vyčkat na vyprchání účinků

„Nekombinovat. Buď počkejte, až z vašeho organismu alkohol vyprchá. Nebo naopak až vyprchá účinek tabletky, což je přibližně za čtyři až šest hodin po spolknutí,“ potvrzuje lékárník Miroslav Hlavsa, že upozornění na příbalových letácích léků nelžou. „I když se říká, že každý svého štěstí strůjcem a komu není rady, tomu není pomoci, stejně bych na to rád apeloval. Kvůli neochotě odepřít si skleničku na večírku a nekázni s léky si můžete zadělat na velké dlouhodobé zdravotní nepříjemnosti.“

Načítám