Hlavní obsah

Nic vám nenašli, a přesto máte alergii? Může za to histamin

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Stává se vám občas, že bez zjevné příčiny zčervenáte v obličeji a svědí vás pokožka, aniž byste si byli vědomi toho, že vám vadí nějaká potraviny? Na vině je možná histamin.

Článek

Histaminová intolerance se může projevit jednou za čas u mnoha lidí a často o tom ani nevědí. Trvale jí trpí 2–3 % populace. Tento zdravotní problém se poměrně obtížně zjišťuje. Nejde totiž o alergii v pravém slova smyslu. I když jsou projevy stejné jako u alergie a tělo reaguje na potravinu jako na alergen, u lékaře vám žádnou nezjistí. „Potravinová intolerance má příznaky velmi podobné alergii, ale imunitní systém na ni nemá vliv. Symptomy jsou závislé na množství přijaté látky a dlouhou dobu se nemusí vůbec projevit, může to trvat až několik týdnů, měsíců i let,“ říká Jan Kábrt, hlavní lékař polikliniky Program Health Plus v Praze.

Co se děje při alergické reakci

Histamin je hormon, který produkují různé druhy buněk. Přirozeně se vyskytuje v lidském těle a také v některých potravinách. Je důležitý hlavně pro imunitní systém, dokáže totiž vyvolat zánětlivou reakci, což tělu signalizuje problém, který je třeba řešit. Při reakci na nějaký alergen ale dochází k nadměrné produkci histaminu, což se projevuje právě různými alergickými reakcemi, třeba otokem, sennou rýmou či bolestí hlavy.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Bolest hlavy je jedním z příznaků alergické reakceFoto: fizkes, Shutterstock.com

Když chybí enzym

Někdy zkrátka tělo nedokáže histamin přijatý ze stravy zpracovat. Odbourávat jej má enzym diaminooxidáza (DAO). Pokud ho máte dostatek, nepůsobí vám histamin žádné potíže. Jestliže vám ale chybí, histamin se v těle hromadí. To způsobuje různé nepříjemné tělesné projevy, které se podobají opravdovým alergickým reakcím. Diaminooxidáza vzniká v buňkách trávicí soustavy, proto je její produkce často snížena u lidí, kteří trpí některými potravinovými alergiemi, Crohnovou chorobou, celiakií  či poškozením střev.

Svědění, průjmy, rýma i hyperaktivita

Příznaků histaminové intolerance je celá řada. Nejčastěji jsou to kožní projevy, jako je svědění, zarudnutí pokožky či vyrážka, dále jsou to zažívací problémy – nadýmání, průjmy, bolesti břicha, nevolnosti a zvracení. Mohou se objevit i bolesti hlavy, štípání v krku a na jazyku, dýchací potíže, pálení a otok očí, rýma, návaly horka, podrážděnost, u dětí hyperaktivita (7 příznaků hyperaktivity u dospělého).

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Míváte žaludeční potíže? Může to být příznak histaminové intoleranceFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Zapomeňte na zrající sýry, uzeniny i alkohol

Histaminovou intoleranci lze stanovit na základě krevního testu u alergologa či imunologa. Většinou se ale předtím doporučuje absolvovat eliminačně-expoziční test. Při něm je nutné dodržovat nízkohistaminovou dietu, během níž by měly příznaky ustoupit. Poté se opět histamin zařazuje a zjišťuje se, zda se potíže vrací. Pokud se histaminová intolerance potvrdí, je nutné se vyhnout určitým potravinám. Histamin se ve vyšším množství vyskytuje ve fermentovaných potravinách, jako je kysané zelí, zrající sýry, salámy a další masné výrobky, víno, pivo či jiné alkoholické nápoje. Větší množství je i v mořských plodech, v mase tuňáka, v čokoládě, kečupu, rajčatech, citrusech či různých polotovarech.

Na produkci enzymu DAO mají vliv i některá léčiva ze skupiny antidepresiv, analgetik či antirevmatik. Kromě diety pomáhají s projevy antihistaminika či léky, jež doplňují chybějící enzym. „Další možností je náhrada nedostatku či malé účinnosti enzymu pomocí doplňku stravy DAOsin, který obsahuje enzym diaminooxidázu (DAO), histamin je potom normálně odbouráván z těla,“ uvádí doktor Jan Kábrt.

Reklama

Načítám