Hlavní obsah

Třes, snížená účinnost, ale i riziko otravy: co se může stát, když zapijete léky nevhodným nápojem

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozornost věnujete spíše tomu, abyste si léky nezapomněli vzít, čím je zapijete, až tolik zřejmě neřešíte. Jenže i to je velmi důležité. Špatně zvolený nápoj může účinky léků utlumit, nebo naopak zesílit tak, že může jít o zdraví.

Článek

Musíte-li užívat pravidelně léky, možná je berete hned ráno, abyste na ně nezapomněli. Jenže pokud začínáte den i hrnkem kávy, bylinkového čaje nebo horkého kakaa, měli byste pro zapití pilulek volit raději jiný nápoj. V ohrožení je jinak váš žaludek i srdce. Na co si dát i během dne pozor?

Kofeinové nápoje

Káva spolehlivě probere, pokud ale potřebujete užít léky, dejte si radši sklenici vody, zejména pokud užíváte medikamenty na dýchací obtíže. „Káva, některé druhy tmavých čajů nebo kolové nápoje mohou výrazně zvyšovat účinek léků zvaných theofyliny, poměrně často užívaných při chronických zánětech průdušek a plicním astmatu. Setkání uvedených nápojů a léků může mít za následek zvýšenou nervozitu, třes, nespavost, bolesti hlavy, bušení srdce a celkovou nevolnost,” varuje Jan Piťha, vedoucí laboratoře pro výzkum aterosklerózy IKEM.

Citrusové šťávy

Snažíte se hořkost prášku přebít chutí džusu nebo limonády? Na pravidelném popíjení slazených nápojů není nic zdravého, ovocné džusy, zejména ty z citrusů, mohou ale navíc ovlivňovat vstřebávání spolknutých léků. Největší paseku vyvolává džus grepový, ten umí účinky některých léků blokovat, u jiných zas naopak zvyšuje jejich účinnost, takže se i doporučeným množstvím můžete v podstatě předávkovat.

„Například kombinace grepu a léku na cholesterol s účinnými látkami atorvastatin a simvastatin je typickou ukázkou problematického spojení. Reaguje i s léky na léčbu vysokého krevního tlaku, problematické jsou například ty s účinnými látkami amlodipin a amiodaron. Negativně ovlivňuje také působení léků na ředění krve s účinnou látkou clopidogrel,“ varuje Michala Belasová, vedoucí odborných projektů lékáren BENU. Grapefruitový džus může zvýšit i účinnost léků užívaných při psychiatrických onemocněních nebo uměle doplňovaných ženských hormonů. Pozor dejte také při užívání léků proti alergiím.

„Pomerančový džus by zas neměl být konzumován s antacidy, léky proti žaludeční kyselosti, které obsahují hliník, zvyšuje jeho vstřebávání do těla, což není vhodné. Zároveň snižuje účinek antibiotik, neboť zvyšuje kyselost žaludečních šťáv, které pak antibiotika více rozkládají,” dodává MUDr. Piťha.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Pokud užíváte léky, vitaminy doplňujte raději jinou cestou než džusemFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Bylinkové čaje

Ovocné čaje můžete na zapití použít bez obav, pozor ale na ty bylinkové. „Například třezalka, oblíbená pro své uklidňující účinky, ovlivňuje celou řadu přípravků, například ty na ředění krve nebo antidepresiva,” přibližuje PharmDr. Belasová. Může také výrazně snížit účinek hormonální antikoncepce u žen. Vždy pečlivě prostudujte příbalový leták nebo se poraďte s lékárníkem.

Mléko

Mlékem rozhodně nezapíjejte projímadla, může umocňovat jejich působení. Na jiné léky může mít naopak útlumový efekt. „Vápník v mléce snižuje vstřebávání některých antibiotik, konkrétně tetracyklinů,” radí MUDr. Piťha.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Sklenici mléka si dejte raději až po dobrání antibiotikFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Alkohol

Léky a alkohol není nikdy dobrá kombinace, každopádně myslete na to, že i malé množství alkoholu může výrazně změnit působení léků. Jde především o léky na spaní, antibiotika, antialergika, léky na ředění krve, ale i pokud se léčíte s depresí. „Nežádoucí účinky vzájemného působení alkoholu a nervových léčiv jsou zřejmě nejčastější příčinou úmrtí či přijetí do nemocnice ze všech lékových a potravinových interakcí,” varuje MUDr. Piťha.

Minerální vody

Obyčejná voda a případně neslazené minerální vody jsou vůbec nejlepší volbou, po které můžete sáhnout. Opatrně ale s vysoce mineralizovanými vodami. Vyšší obsah soli například snižuje účinek léků proti vysokému tlaku. Pozor i na perlivé nápoje, ty zvyšují kyselost žaludečních šťáv a mohou vést ke znehodnocení léku ještě před jeho vstřebáním.

Hlídejte si i množství

Stačí vám k zapití pilulky jediný hlt vody nebo je polykáte nasucho? Vaše tělo pak může mít potíž dopravit léčivo až tam, kde se má správně vstřebávat. Zapijte léky nejméně 200 mililitry tekutiny, ideálně pokaždé stejným množstvím. Pokud se objem vypitých tekutin zásadně liší, může být efekt léků jednou slabší a jednou silnější, což zdraví právě neprospěje.

Reklama

Související témata:

Načítám