Hlavní obsah

Existuje souvislost mezi rakovinou a prsními implantáty? Ano, ale riziko je naštěstí velmi nízké

Foto: madeinitaly4k, Shutterstock.com

Foto: madeinitaly4k, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvažujete o zvětšení prsou pomocí implantátů a zvažujete případná pro a proti? Možná nevíte, že mezi komplikace spojené se zavedením implantátů patří také propuknutí jednoho druhu rakoviny. Zeptali jsme se docenta Ondřeje Měšťáka, jak reálná taková hrozba je.

Článek

Augmentace neboli zvětšení prsou patří mezi nejčastější zákroky plastické chirurgie a prsní implantáty se stávají ve společnosti téměř normou. Nicméně americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) před několika lety upozornil na možnou souvislost mezi prsními implantáty a zvýšeným rizikem zhoubného bujení. Nejedná se ovšem o rakovinu prsu, ale o velmi vzácnou formu nádorového onemocnění imunitního systému: lymfom BIA-ALCL.

Lymfom a prsní implantáty

Anaplastický velkobuněčný lymfom (ALCL) patří mezi non-Hodgkinovy lymfomy a jedná se o nádorové onemocnění lymfatického systému. Nejčastěji se vyskytuje v lymfatických uzlinách a v kůži, ale může se rozvinout v jakékoliv části těla.

  • Podtyp tohoto nádoru, označovaný jako BIA-ALCL (Breast Implant-Associated Anaplastic Large Cell Lymphoma), se velice vzácně objevuje ve tkáních v okolí prsního implantátu, nikoliv v prsní tkáni. Lehce zvýšené riziko lymfomů může souviset i s dalšími implantovanými materiály v těle (kloubní náhrady, zubní implantáty).
  • Jaké jsou příznaky BIA-ALCL? Nejčastěji se jedná o otok prsu, případně zatvrdlinu, zarudnutí či bolest v okolí implantátu. Může se objevit i silná únava.
  • Jak se léčí BIA-ALCL? Léčba spočívá v odstranění prsních implantátů a okolních tkání, což téměř vždy stačí k vyléčení. Jen zcela výjimečně je třeba chemoterapie nebo radioterapie.

Co ovlivňuje vznik BIA-ALCL

Zatím se nepodařilo přesně zjistit, co konkrétně způsobuje vznik BIA-ALCL, ale je víceméně jasné, že velkou roli hraje povrch implantátů. Prsní implantáty mají totiž několik typů povrchu a nejvyšší riziko představují ty, které jsou pokryté makrotexturovanou silikonovou a polyuretanovou vnější vrstvou. „Tyto dva typy povrchových úprav implantátů jsou nejdrsnější a mohou nejvíc dráždit tkáně,“ vysvětluje docent Ondřej Měšťák, známý plastický chirurg.

Proto již v roce 2019 požádali představitelé FDA výrobce, aby v USA kvůli riziku rozvoje lymfomu stáhl z prodeje modely svých makrotexturovaných prsních implantátů, což se také stalo (a ve stejném roce k tomu došlo i u nás). „Implantáty, které se v současné době vyskytují na trhu – hladké, nanotexturované a mikrotexturované – mají riziko vzniku BIA–ALCL extrémně nízké,“ ujišťuje Ondřej Měšťák.

Riziko nádoru je velmi nízké

Ačkoliv riziko vzniku tohoto typu lymfomu i nadále existuje, výzkumníci se domnívají, že v případě současných implantátů s hladkým povrchem je extrémně nízké: onemocní jedna žena z 50 tisíc.

„Pokud toto riziko srovnáte s dalšími běžnými činnostmi, tak například tři dny pobytu v New Yorku nebo jeden den lyžování mají riziko úmrtí vyšší, než je u BIA-ALCL,“ říká s velkou nadsázkou plastický chirurg a dodává: „V naprosté většině případů, které se zachytí v časném stadiu, dochází ke kompletnímu vyléčení.“

Příznaky lymfomu z implantátů

Nejčastěji se BIA-ALCL objevuje na vazivovém pouzdru, do něhož byl implantát vložen, a obvykle se projevuje jako nahromaděná tekutina v okolí implantátu (otok, zvětšení jednoho prsu), dále také jako tužší masa tkáně (zatvrdlina či bulka), nezvyklá bolest či kožní změny (vyrážka, zarudnutí).

  • Je třeba upozornit, že příznaky se mohou objevit i roky po zavedení implantátů. „A zejména v případě makrotexturovaných povrchů se v tkáních může lymfom objevit i po jejich vyjmutí,“ informuje Ondřej Měšťák.
Foto: H_Ko, Shutterstock.com

Možná rizika i případné obavy vždy konzultujte se svým lékařemFoto: H_Ko, Shutterstock.com

Co dělat, když už implantáty máte

Makrotexturované, tedy potenciálně nebezpečné, implantáty se na trhu od roku 2019 již prakticky nevyskytují. „Pokud mají pacientky obavy, měly by kontaktovat plastického chirurga a přinést k němu kartičku od implantátů,“ radí Ondřej Měšťák s tím, že v současné době není doporučováno implantáty měnit pouze kvůli obavám z lymfomu, protože rizika spojená s operací jsou výrazně vyšší než riziko, že se v tkáních objeví BIA-ALCL.

Rozhodně nevynechávejte pravidelné prohlídky a v případě, že při samovyšetření zaznamenáte náhle zvětšený prs, nečekejte na daný termín kontroly a k lékaři vyrazte neprodleně. Ten vás může poslat na magnetickou rezonanci nebo ultrazvuk, aby vyhodnotil, zda je třeba situaci dále řešit. Ale rozhodně se hned neděste, že máte rakovinu, riziko je opravdu nízké! „Většinou se v takovém případě jedná jen o nahromaděnou běžnou tekutinu, která se dá snadno odsát pomocí punkce. Ale vždy je dobré se pro jistotu nechat vyšetřit,“ ujišťuje zkušený lékař.

Riziko je i u jiných implantátů

A pokud se skutečně jedná o lymfom, který se po vyjmutí implantátů podaří úspěšně vyřešit, není podle Ondřeje Měšťáka dobrý nápad implantáty později znovu vložit. „Nemáme k tomu sice dostatečná data, ale u takových pacientek předpokládám genetickou dispozici,“ vysvětluje.

  • Závěrem je dobré uvést, že riziko propuknutí některých druhů lymfomů není jen u prsních implantátů, ale souvisí i s jinými implantovanými materiály, třeba zubními implantáty nebo kloubními náhradami. Nicméně se jedná o mimořádně vzácné případy.

Odborná spolupráce: Doc. MUDr. Ondřej Měšťák, Ph.D., který působí na Klinice plastické chirurgie 1. LF UK a Fakultní nemocnice Bulovka a na klinice plastické chirurgie Esthé.

Načítám