Hlavní obsah

Plastika prsou a co o ní musíte vědět. In je přirozený vzhled a dál frčí i kulaté implantáty

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Foto: ViDI Studio, Shutterstock.com

Reklama

Po zvětšení poprsí touží mnoho žen, ale ne všechny se k plastice nakonec odhodlají. Přesto patří operace prsou v Česku k nejpopulárnějším zákrokům v estetické medicíně. Co je dobré vědět, než se pro takovou úpravu rozhodnete, a co byste si měly vyjasnit?

Článek

Prsa představují nejen symbol ženství a mateřství, ale také smyslnosti, a proto je jejich vzhled pro mnoho žen velice důležitý. A některé jsou se svými ňadry natolik nespokojené, že se rozhodnou situaci vyřešit a zvýšit si sebevědomí plastickou operací. Augmentace je sice běžný chirurgický zákrok, ale přece jen se jedná o větší a finančně náročnou operaci, a proto je důležité vše řádně promyslet a poté prodiskutovat s lékařem.

Proč raději počkat až po dětech

Před jakoukoliv plastikou prsou je lepší vědět, zda ještě budete chtít děti. Třebaže implantáty nebrání v kojení, hormonální změny v těhotenství a po porodu přinášejí značné objemové změny prsou, které doprovází povolování kůže. Žena by měla tedy ještě před operací posoudit, zda je toto riziko pro ni přijatelné, nebo s plastikou počkat na vhodnější čas. V takovém případě je dobré jít na zákrok nejméně půl roku po porodu, a to i když nekojíte.

Co promyslet před zvětšením prsou

Díky plastickým operacím lze značně zlepšit vzhled poprsí po kojení, výrazném zhubnutí i prodělané nemoci. Zajímá vás, zda to bolí, jak dlouho trvá hojení a kdy je možné mít sex po operaci? Na tyto a další dotazy se dozvíte odpovědi v tomto článku:

Pokud jste si na základní otázky odpověděly a jste rozhodnuté pro zákrok, je nutné promyslet další konkrétní věci. Na co se přitom soustředit a na co si dát pozor?

1. Výběr kliniky a lékaře

Výběr pracoviště a plastického chirurga je pro výsledek operace klíčový, proto se v okolí poptejte na osobní zkušenosti. Ty jsou pro vás nejcennější – žádná klinika si na své stránky negativní reference samozřejmě neumístí. Pokud nemáte nikoho, kdo by vám poradil, pak si dejte práci s pátráním po nezávislých recenzích na internetu.

Webové stránky kliniky, o které uvažujete, mají být přehledné a měly byste se z nich dozvědět co nejvíc praktických informací, například kteří lékaři zde pracují a jaké mají zkušenosti, a také si prohlédnout ukázky jejich práce.

Vybrané pracoviště pak navštivte osobně. Co by vás mělo zajímat? Mimo jiné četnost operací prsou, které vámi vybraný lékař provedl. Při konzultaci se nestyďte, nechte si vysvětlit vše, co vás zajímá. Přitom je praktické si o zákroku, na který se chystáte, něco předem načíst: ať víte, na co se ptát, a ať také lépe rozumíte tomu, co vám bude lékař říkat. Čím víc informací budete mít, tím menší budou vaše případné obavy.

Mimořádně důležitá je důvěra klientky v operatéra. „Skvělou indicií je první konzultace s lékařem, kdy si ověříte, zda si vzájemně sedíte, zda přesně chápe vaše potřeby a požadavky a dokáže pro vás najít nejlepší řešení. A pokud se řešení liší od vašich původních představ, měl by vám být schopný vysvětlit, proč si myslí, že je to lepší cesta,“ vysvětluje lékař Pavel Jehlička z kliniky Mediestetik.

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Důležitá je osobní konzultace s plastickým chirurgem: musíte si spolu ujasnit, jaký chcete výsledek a co vše vás čeká. Pokud si nesednete, najděte si jiného. Lékař je profesionál a pochopí to, i pro něj je soulad s klientkou důležitý.Foto: George Rudy, Shutterstock.com

2. Tvar poprsí

Většina žen má velmi obecnou představu o tom, jak by měla jejich nová prsa vypadat. „Nejčastěji přicházejí klientky s tím, že chtějí, aby jejich prsa po operaci vypadala přirozeně. Ale co je přirozený vzhled pro jednoho, může být pro jiného nepřijatelné. Rozdílné představy jsou také v detailech: některé ženy důsledně řeší třeba vzhled mezery mezi prsy nebo umístění a velikost dvorců,“ popisuje požadavky žen plastický chirurg Roman Kufa z kliniky Perfect Clinic.

Aby se určil správný typ zákroku, musí lékař poprsí nejprve změřit, určit případný stupeň poklesu prsou a teprve pak se můžete bavit o výsledném tvaru. Měly byste také zohlednit, jestli děláte nějaký sport a jak moc při něm zatěžujete horní polovinu těla.

3. Nereálná očekávání

Je zcela přirozené, že se očekávání žen, jež touží po nových prsou, mohou občas trochu lišit od reálných možností. Ty bývají limitované tělesnou konstitucí: například pro velice útlou ženu mohou příliš velká ňadra představovat nadměrnou zátěž. Zásadní je také přirozeně daná velikost mléčné žlázy, množství tukové tkáně, která prs utváří, ale i různé životní události, jako je těhotenství a kojení. To vše zkušený lékař posoudí a klientce nastíní reálné možnosti – v žádném případě nebude slibovat nemožné!

„Mnoho žen nyní volí přirozený vzhled prsou, což znamená, že silueta připomíná tvar kapky. Podmínkou však je dostatečné množství a dobrá kvalita prsní tkáně či optimální výška podprsní rýhy a samozřejmě vhodně zvolená operační technika,“ vysvětluje Roman Kufa.

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Tvar implantátů může být kulatý, nebo anatomický, tedy jako kapka.Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

4. Typ implantátů

Zvětšení prsou pomocí implantátů jasně vede. Při výběru tvaru a velikosti implantátu je důležité vzít v potaz proporce prsou, hrudníku a celkovou siluetu těla. Navíc i trendy v plastice se mění. „Zatímco dekolty hollywoodských krásek v minulosti často zdobily kulaté implantáty s viditelnými hranami, v současnosti je tento detail považovaný za neestetický. Dnes lze docílit sexy plného dekoltu i u velmi štíhlých žen sofistikovaněji – bez ostrých hran či viditelného vlnění,“ upřesňuje Roman Kufa.

A jeho slova potvrzuje i plastická chiruržka Andrea Musilová z Kliniky Yes Visage: „Jasně vede dokonalý tvar, plnost a přirozenost. Mnohem častěji si dnes ženy přejí takové zvětšení, které okolí hned na první pohled neodhalí.“

  • Implantáty jsou buď kulaté, nebo anatomické, což znamená, že mají tvar kapky. Vkládají se buď pod mléčnou žlázu, nebo pod prsní sval, aby implantát nebyl vidět a prsní tkáň ho dostatečně zakrývala. Kulaté implantáty jsou vhodné spíš pro ženy s hezkým tvarem poprsí, které potřebují přidat objem. Vzhledem k tomu, že implantát může být pod kůží trochu znatelnější, nedoporučují se příliš štíhlým ženám – ňadra by působila méně přirozeně. Anatomické implantáty ve tvaru kapky vytvoří přirozenější přechod v dekoltu a využívají se často při poprsí, které je například pokleslé či asymetrické.

5. Důvody k plastice

A rada na závěr: je důležité, abyste si ujasnily, zda operaci podstupujete kvůli sobě a ne pro někoho jiného. Jde o vaše tělo a váš vzhled! A změna, která vás čeká, bude nejen fyzická, ale významně ovlivní i vaši psychiku.

Reklama

Načítám