Hlavní obsah

Jak ochránit dětskou duši? O pomoc psychoterapeuta umí požádat i šestileté dítě, říká odbornice

Foto: spixel, Shutterstock.com

Foto: spixel, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duševní zdraví mladých se prudce zhoršuje. Je to tím, že odborná pomoc je těžko dostupná? Anebo jsou psychologové a psychoterapeuti přetíženi právě proto, že děti potřebují jejich pomoc stále víc?

Článek

Úzkosti, stavy hraničící s depresí, sebepoškozování. Tak bývá vykreslován duševní stav české mládeže. Vidí to odborníci stejně černě? „Co se bavím s kolegy, úzkostnost u dětí v poslední době stoupá. Těžko říci, co se na tom podílí. Některé teorie mluví o vlivu covidu,“ říká v podcastu MUDr.ování Zuzana Kocábová, primářka Oddělení klinické psychologie Fakultní nemocnice v Motole:

Psycholožka Zuzana Kocábová spolupracuje s pediatry a její specializací je péče o vážně nemocné děti. Je například členkou transplantačního týmu a spolupracuje také s organizací Zdravotní klaun. U svých malých klientů nevidí za posledních patnáct let výrazné osobnostní změny. Co se ale prý změnilo, je fakt, že děti dokážou samy požádat o psychologickou pomoc. „Mluvím hlavně o dospívajících, byť jsem zažila i šestiletou holčičku, co si dokázala říct o rozhovor s psychoterapeutem,“ vzpomíná v podcastu odbornice.

Těžce nemocná duše

Co když si ale o pomoc řekne někdo, kdo sice neleží v nemocnici s vážnou chorobou, ale cítí se těžce nemocný na duši? Rodiče takových dětí by mohli vyprávět, jaké zoufalství pociťují, když se snaží sehnat pro potomka odbornou pomoc a první termín dostanou až za několik měsíců.

Foto: Proženy.cz

Psycholožka Zuzana Kocábová působí v pražské motolské nemocnici, je primářkou Oddělení klinické psychologieFoto: Proženy.cz

Psychologové nejsou. Kde hledat pomoc?

„Bezmoc prožíváme i my, profesionálové. Ale systém bohužel není nafukovací,“ říká Zuzana Kocábová s tím, že podle ní problém s těžko dostupnou péčí způsobil souběh dvou věcí: psychologická pomoc se stala běžnou součástí našich životů, takže se ji lidé nezdráhají využít, plus zmíněný nárůst počtu úzkostných dětí.

Takové vysvětlení je jistě logické, ale pokud rodič zpozoruje u dítěte například známky sebepoškozování, zajímá ho jediné: Kde najde pomoc hned? V podcastu MUDr.ování psycholožka poradí, co dělat, když vám odborné pracoviště nabídne termín až za několik měsíců. V rozhovoru se dále dozvíte, jak ochránit dětskou duši a proč je smích důležitý předmět zkoumání psychologů.

S kým jsme si povídali

Zuzana Kocábová vystudovala psychologii na Masarykově univerzitě v Brně, v roce 2008 získala atestaci z klinické psychologie. Jako klinická psycholožka působí mimo jiné na 2. lékařské fakultě UK a FN v Motole, kde je také primářkou Oddělení klinické psychologie.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám