Hlavní obsah

Není mýdlo jako mýdlo: Co používat na intimní partie?

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Pokud máte doma jedno mýdlo na všechno, vaše peněženka vám možná poděkuje. Pro vaše tělo to ale úplně nejlepší není. Speciální přípravky vyžaduje nejen citlivá kůže nebo dětská pokožka, ale také dámské intimní partie.

Článek

Mýdlo je jeden z nejstarších známých přípravků na mytí. První důkazy o jeho používání pocházejí ze staré Babylonie z období kolem roku 2 800 před naším letopočtem. Avšak teprve když římský lékař Galenos popsal ve druhém století před Kristem jeho očistné vlastnosti, začalo se běžně používat k osobní hygieně.

Technologie výroby se v průběhu let měnila a s různými recepturami se pochopitelně experimentuje i nadále. Dnes máme k dispozici třeba velmi šetrná tělová mýdla pro citlivou pokožku, produkty s výraznou vůní i úplně bez parfemace, ale i specifické přípravky na intimní partie.

Tuhé mýdlo, nebo gel?

Nezáleží na tom, zda budete používat mýdlo nebo gel, důležité je jejich složení. Sprchové gely v minulých dvou dekádách úplně vystřídaly klasická mýdla, neboť jejich použití i skladování je praktičtější. Poslední dobou ale staré dobré mýdlo zažívá comeback, respektive jeho kvalitní přírodní provedení bez konzervantů, umělých barviv a další chemie.

Přírodní tuhá mýdla jsou vhodná pro zdravou dospělou, ale i pro citlivou, atopickou nebo dětskou pokožku, jejíž přirozený ochranný film se obnovuje mnohem pomaleji. Naopak některé druhy levných tuhých mýdel, jejichž pH se pohybuje kolem 8 až 9, mohou ochranný plášť kůže narušovat.

A jak je to u sprchových gelů? Víceméně podobně. Pokud netrpíte kožními problémy, můžete si s klidnou myslí vybrat výrobek, který se vám líbí a voní. Ačkoli varianta bez chemie bude vždy trochu lepší jak pro tělo, tak z hlediska ekologie.

Pokud ale trpíte vyrážkami, ekzémy a dalšími problémy, vybírejte mýdla a gely s nízkým pH, tedy mezi 5 až 6. Variantou je zvolit dětské mýdlo, které má automaticky sníženou zásaditost a méně tak narušuje ochranný film kůže.

Speciální kategorií jsou ale přípravky na intimní hygienu. Ty rozhodně nevybírejte podle líbivosti. Důležitou roli hraje něco úplně jiného.

Foto: EasterBunny, Shutterstock.com

Je jedno, jestli používáte mýdlo nebo gel, důležité je složeníFoto: EasterBunny, Shutterstock.com

Přípravky na intimní partie

U přípravků používaných na intimní hygienu je třeba mít pH ještě o něco nižší. Vaginální prostředí je přirozeně kyselejší, než je tomu u pokožky. Dosahuje hodnot mezi 3,8 až 4,5 pH, což znamená, že běžná mýdla, která mají pH 5,5 a více, jsou stále příliš zásaditá. Ačkoli u žen po přechodu se pH zvyšuje až na pH 6,8. To ale neznamená, že byste pak měly rezignovat na správnou intimní hygienu a začít používat klasické mýdla. Volte přípravky, které jsou pro vás speciálně určené.

Pokud je rovnováha kyselého prostředí v intimních partiích narušená, může to vést ke vzniku infekcí, množení kvasinek a dalším nepříjemnostem. A to bez ohledu na věk. Proto se vyplatí podívat se po speciálních produktech, které pomáhají udržovat optimální pH. Zároveň jsou vhodné přípravky obsahující kyselinu mléčnou, která také posiluje přirozenou mikroflóru.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Pokud trpíte na infekce, na intimním mýdle nešetřete, vyplatí se vámFoto: New Africa, Shutterstock.com

Přehnaná hygiena škodí

Krom výběru správného přípravku záleží i na frekvenci mytí. Příliš časté mytí má neblahý vliv na přirozený ochranný plášť kůže neboli kožní mikrobiom, který pomáhá udržovat pokožku zdravou, hydratovanou a chrání ji před různými patogeny. Sprchování jednou denně by mělo být dostačující. Pokud je to na vás málo, držte se pravidla dva a dost. V takovém případě si dejte spíš kratší sprchy a střídejte teplou a studenou vodu. Teplá sice lépe smývá nečistoty, ale studená ochranný film kůže narušuje méně.

Reklama

Související témata:

Načítám