Hlavní obsah

Ještě neškodné pití, anebo už závislost? Napovědět vám můžou signály během Suchého února

Foto: Tikhonova Yana, Shutterstock.com

Foto: Tikhonova Yana, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Představa, že někdo dítěti zabodne do ruky jehlu a vpraví mu do těla heroin, je šílená. A přece se najdou rodiče, kteří drogu svému potomkovi bez skrupulí nabídnou. Neboť co jiného než droga je například pivo. A droga velmi nebezpečná, nutno dodat. Pokud totiž srovnáte dopad alkoholu a heroinu na lidský organismus, není zde velký rozdíl.

Článek

Jsme právě v polovině měsíce, kdy mnoho z nás testuje svůj vztah k alkoholu. Vydržím? Nevydržím? A když se napiji, jsem na cestě k závislosti? A co to vlastně závislost je? Snad ne ta moje sklenička červeného vína, kterou si dávám pravidelně po večeři! „Někdy to možná není jedna sklenička, ale víc,“ zamýšlí se v další epizodě podcastu MUDr.ování psychoterapeut Břetislav Kantor. Pokud se dny, kdy vypijete vína víc, nápadně množí, může to být začátek problému. „A právě Suchej únor vám může napovědět, jak na tom s alkoholem jste. Někdo na to nepotřebuje ani celý měsíc,“ říká odborník. Pokud je vám období bez alkoholu nepříjemné a hledáte důvody, jak si obhájit, že jste se nakonec napili, není to v pořádku. A to i přes fakt, že většina lidí má tendenci nadužívání alkoholu zlehčovat.

Foto: Marie Irová

Břetislav Kantor působí jako psychoterapeut v denním stacionáři a v ambulanci centra pro léčbu závislostí AlkosFoto: Marie Irová

Ty nepiješ? A nejsi divný?

Tohle mi nehrozí, alkohol mám pod kontrolou, říkáte si možná právě teď. Třeba máte i pravdu. Ale pozor na tu hranici, kdy už věci pod kontrolou nemáte. Zeptejte se čas od času sebe sama, zda jste ten, kdo tady vládne, anebo už vás řídí alkohol. „Musíte si sami upřímně přiznat, nakolik jste otroci, kteří vše podřizují alkoholu. Troufnu si říci, že tohle dokáže rozpoznat mnohem více lidí, než si myslíme. A dokonce dokážou přestat pít bez pomoci,“ dává naději Břetislav Kantor.

Co je v případě, že se rozhodneme přestat pít alkohol, důležitější? Pevná vůle, anebo správná motivace? „Vůle vám bude k ničemu, když nemáte motivaci. Když nejste motivovaní, tak proč byste na svém životě něco měnili? Já bych dokonce slovo vůle nepoužíval, lepší je sebedisciplína,“ míní psychoterapeut a dodává, že osobně nemá rád ani výraz abstinence. „V naší společnosti je to negativně vnímaná nálepka. Lidé se skoro bojí říkat, že abstinují. Hned jim začne někdo říkat, hele, ty jsi nějaký divný. Anebo nemocný.“

Nealkoholické pivo je pořád pivo

Alkohol je společensky tolerovaná droga, a to i přesto, že její dopady na lidské zdraví i společnost jsou drtivé. „Ne nadarmo se mu říká metla lidstva,“ říká psychoterapeut a dodává, že míra tolerance je tak obrovská, že první dávku drogy člověku v naprosté většině podají jeho rodiče. „Někdy se tím dokonce chlubíme, hele, jemu je šest a už si cucnul piva. Tohle plus tlak společnosti může být začátkem závislosti.“ Dobrá volba není ani pivo bez alkoholu. „Pořád je to pivo,“ míní odborník s tím, že se nedoporučuje ani lidem, kteří abstinují. Žádné nápoje, které chutí či na pohled připomínají ty alkoholické, by lidem, kteří se rozhodli s alkoholem přestat, neměly sloužit jako berlička.

Jaká je doporučovaná denní dávka alkoholu, kterou bychom neměli překročit? Proč ženy upadají do závislosti snáz než muži? Z jakých důvodů nejčastěji pijeme nad míru? Čemu říká odborník na závislosti „Černobyl“? A v čem bychom si měli vzít příklad z krys? Celý rozhovor na téma závislost na alkoholu si můžete poslechnout v podcastu MUDr.ování.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

S kým jsme si povídali? Mgr. Břetislav Kantor působí jako psychoterapeut v denním stacionáři a v ambulanci centra pro léčbu závislostí Alkos. Byl předsedou odborné sekce A.N.O. (Asociace nestátních organizací poskytujících adiktologické a sociální služby pro osoby ohrožené závislostním chováním, nyní APAS) pro ambulantní služby v adiktologii. Dále je členem SNN (Společnost pro návykové nemoci), ČAP (Česká asociace pro psychoterapii) a SOFT (Společnost rodinných a systemických terapeutů).

Reklama

Načítám