Hlavní obsah

Poradí si s afty či opary, s rýmou umí zázraky: Jak fungují homeopatika a pro koho se hodí

Foto: Manish Namdeo, Shutterstock.com

Foto: Manish Namdeo, Shutterstock.com

Už je to více než třicet let, co byla homeopatie prohlášena ministerstvem zdravotnictví za lékařskou metodu. Pořád o ní ale panuje spousta mýtů a nepřesných informací. Co je vlastně principem homeopatické léčby a na které neduhy zabírá lépe než prostředky západní medicíny?

Článek

Tíhu na prsou a škrábání v nose většinou zažene horký čaj, léky na zmírnění příznaků zánětů horních cest dýchacích a několik dní v posteli. Pokud to ale přeženeme s dávkováním paracetamolu, můžeme tělu nechtěně ublížit. S homeopatiky podle praktické lékařky pro děti a dorost Jany Sudkové takové riziko nehrozí, protože nemají vedlejší účinky.

Je tady však jedno ale: „Homeopatické léky na běžná akutní infekční onemocnění zabírají velmi dobře. Problém je v tom, že obraz léku odpovídá chvíli, ve které se pacient nachází. Někdy se ale může stát, že než si stihne v lékárně léky vyzvednout, je situace jiná. S tím musí počítat,“ vysvětluje v nové epizodě podcastu MUDr.ování lékařka, která se rozhodla vedle západní medicíny nabízet rodičům malých pacientů též alternativní metody.

Ona sama prý zpočátku v homeopatika příliš důvěru neměla, takže chápe všechny, kdo trošku váhají. „Neudělají chybu, když si lék na sobě ověří. Na homeopatii je totiž výborné, že i kdyby člověk bral léky špatně, to znamená, že by to nebyl ten správný lék na jeho potíže, tak mu neublíží.“

Foto: Marie Irová

Lékařka Jana Sudková ve své praxi kombinuje klasickou západní medicínu s homeopatikyFoto: Marie Irová

Skvělá na akutní potíže

U léků, které je většina z nás zvyklá užívat, je před jejich schválením vyžadován důkaz účinnosti. Ty homeopatické ho poskytnout nemohou, protože jsou založeny na empirii, tedy zkušenosti. „Ta je při léčení hodně důležitá. Říká se, že teprve po deseti letech praxe je lékař schopen znalosti nabyté při studiu uplatnit v plné míře právě proto, že již získal dostatek zkušeností,“ vysvětluje Jana Sudková a dodává, že kromě zkušeností je také důležitá vzájemná důvěra, ať už pacientovi nabízíte lék klasický nebo homeopatický.

O rozdílech prý není zase tak důležité hovořit, protože „důležitá substance v léčbě je očekávání. Když má člověk nepřiměřená očekávání, tak nemůže pomoci žádný lék. Jsme zvyklí na rychlé technologie a postupy, a to samé chceme od medicíny. Lékaři ale zázraky dělat neumějí.“

Na co podle zkušeností doktorky Jany Sudkové homeopatika zabírají nejlépe? „Nejvíc se osvědčila na věci, kde nemá klasická medicína až tak velkou škálu možností, co nabídnout. Což jsou třeba opary nebo afty. Protože jsou pravděpodobně způsobeny virovou infekcí, neexistují na ně léky a my pouze zmírňujeme příznaky. Homeopatika mohou snížit četnost výskytů nebo zrychlit uzdravení,“ říká lékařka.

Jinak velmi záleží na tom, jak dlouho nemoc trvá. U akutních potíží, jako je třeba rýma, když se správně zvolí lék a pacient ho začne užívat ve správnou chvíli, může homeopatikum působit až zázračně. U věcí, které mají chroničtější charakter, trvá léčba tak dlouho, jak problém vznikal.

Podobné podobným

Veškerá léčba homeopatiky je velmi úzce spjata s tím, aby pacient dokázal přesně popsat, co mu je, jak mu je, jak se cítí, kdy potíže vznikly a tak podobně. To samozřejmě platí i u běžných léků, i když tam máme víc tendenci vlítnout do ordinace se slovy „doktore, něco mi dejte na bolest v krku a já zase běžím“. Homeopatika vyžadují trpělivost, ale odvděčí se šetrnějším účinkem na organismus. „Léčíme na základě podobnosti. Homeopatikum je vlastně hodně naředěná nemoc, kdy tělu dáváme určitou informaci,“ vysvětluje princip lékařka Jana Sudková.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Dokážou homeopatika nahradit antibiotika? Pro jaký věk se nejlépe hodí a proč? V čem jsou si podobná s očkováním a patří do domácí lékárničky? Celý rozhovor s lékařkou, která má dlouholeté zkušenosti s homeopatickou léčbu, si poslechněte v podcastu MUDr.ování.

S kým jsme si povídali? Praktická lékařka pro děti a dorost Jana Sudková pochází z Prahy, ale usídlila se i se svou praxí na severu Čech v Chlumci. Kromě lékařské fakulty vystudovala mezinárodní školu klinické homeopatie CEDH.Je členkou České lékařské homeopatické společnosti.

Reklama