Hlavní obsah

Legální dětská droga: nikotinové sáčky. Hrozí závislosti a předávkování! Jak poznáte, že je zle?

Foto: Siarhei Kuranets, Profimedia.cz

Foto: Siarhei Kuranets, Profimedia.cz

Reklama

Obsahují nikotin, ale ne tabák. I proto jsou nikotinové sáčky tak snadno dostupné, a to i pro děti. Odborníci varují, že je užívá stále více nezletilých, kterým hrozí, že se rychle stanou na nikotinu závislí. Jak se používají a jak poznáte, že má váš potomek problém?

Článek

Nikotinové sáčky se Českem šíří od roku 2018. Přes šest procent dětí je už vyzkoušelo a další přibývají. Oblibě se těší už na základních školách. Sáčky mohou mít mnohonásobně víc nikotinu než jedna klasická cigareta, ale také ho obsahovat vůbec nemusí. Nově sice budou muset mít od července roku 2023 na obalu povinné zdravotní varování, ale jejich prodej stále není omezen věkem.

Co jsou nikotinové sáčky?

Nikotinové sáčky jsou bílé sáčky většinou v plastové nebo plechové krabičce, kulaté nebo hranaté. Sáčky neobsahují tabák, ale nikotin a další látky, jako je celulóza, aroma, zahušťovadla, sladidla, škrob, různé příchutě a další konzervační látky (jsou i verze bez nikotinu, jen s příchutěmi).

Jde o nový způsob užívání nikotinu. Krabičky, které slouží jako pouzdra na sáčky, jsou graficky zajímavé, relativně levné a lákají na celou škálu příchutí: lesní ovoce, tutti frutti, pralinka, gin a další.

Jak nikotinové sáčky fungují?

Sáčky se vkládají do úst za tvář, mezi dáseň a pod horní či dolní ret, kde se z nich nikotin přes ústní sliznici pomalu vstřebává. Do krve a k mozku se tak dostává velmi rychle, a proto je rychlý i jeho účinek, v řádu minut. Právě v této rychlosti je riziko: nestačí se projevit první příznaky předávkování, které by varovaly před dalším užíváním, zejména nevolnost zvracení.

Kdo a kde si je může koupit

České zákony sice zakazují prodávat dětem do 18 let tabákové výrobky, ale protože nikotinové sáčky neobsahují tabák, tento zákaz se na ně nevztahuje. Lze je bez omezení koupit v trafice nebo na internetu. Na krabičkách je sice doporučení, že výrobek není vhodný pro děti, ale prodej sáčků není nijak regulovaný, ministerstvo zdravotnictví však připravuje omezení. Chystá novelu zákona o ochraně před škodlivými účinky návykových látek. Upravit by se měl, stejně jako u cigaret, vzhled s varováním, věk prodeje se zákazem pod 18 let, dále pak kontrola při přímém prodeji na ulici a ochrana při nákupu online (vstup přes identitu občana).

Foto: Siarhei Kuranets, Shutterstock.com

Nikotinové sáčky se vkládají do ústFoto: Siarhei Kuranets, Shutterstock.com

Proč si je kupují nekuřáci a děti?

Původně byly nikotinové sáčky vyvinuty k potlačení abstinenčních příznaků u lidí, kteří chtějí přestat kouřit, což může fungovat. Nejsou ale rozhodně vhodné pro nekuřáky včetně dětí.

Proč si je tedy kupují? Jedním z důvodů je lepší soustředění, lepší výkon. I když to krátkodobě může být pravda, po čase působí nikotin právě opačně. Také pomoc ve stresu je iluzí: pomůže sice rituál i krátkodobé vyplavení hormonů štěstí, ale po pár minutách se stres naopak zhoršuje a vyplaví se stresové hormony.

V čem je nebezpečí užívání nikotinových sáčků?

Nikotinové sáčky vytvářejí falešnou představu o bezpečnosti. Nespaluje se v nich tabák, ani tabák neobsahují, proto jsou, co se týče karcinogenních a dalších toxických látek, bezpečnější než cigareta. Ale, co se týče nikotinu, je to přesně naopak.

Největším rizikem, zejména pro děti, je, že na nikotinových sáčcích může rychle vzniknout závislost. Kromě toho je ale snadné se nikotinem předávkovat. Zejména pokud si dítě vloží do úst sáčky s vysokou dávkou nikotinu, která se rychle vstřebá: nevolnost či zvracení se ani nemusí dostavit, po rychlém zvýšení krevního tlaku a tepové frekvence dojde naopak k jejich snížení, malátnosti, povrchnímu dýchání a v případě těžké intoxikace k selhání dechu. Časné příznaky se projeví většinou během několika minut, pozdní do půl hodiny.

Pro srovnání: jedna cigareta obsahuje kolem 10-15 mg, vstřebat se z jejího kouře může typicky 1 mg, při intenzivním kouření i 2–3 mg nikotinu. Z nikotinových sáčků se vstřebá zhruba polovina obsaženého nikotinu a na našem trhu jsou typicky v sílách 4–24 mg. Od července 2023, kdy vstoupí v účinnost vyhláška, by to nemělo být více jak 12 mg.

Jak poznáte, že vaše dítě užívá nikotinové sáčky a co s tím?

Kromě vysokého rizika vzniku závislosti a předávkování, je nebezpečné i to, že na dětech nepoznáte, že nikotinové sáčky užívají. Dítě si sáček může vzít kdekoliv, při sportu, v práci, ve škole - může u toho psát domácí úkoly či písemku. Tím, že má sáček příchuť, tak ani z dechu nejde poznat, že ho dítě užilo.

Prohmatávat ústa asi nebude ani učitel, ani vy, ale expozici nikotinu můžete okamžitě prokázat indikačním papírkem na přítomnost nikotinu ve slinách. Jinak je obtížné si této závislosti všimnout – může vám pomoci sledování financí či abstinenční příznaky v situacích, kdy dítě nemá k sáčkům přístup.

Rada je obtížná. Obecně platí, že bychom neměli dát průchod vlastním negativním emocím nebo jen zakazovat. Rozhovor s dítětem by se měl soustředit na vysvětlení negativ závislosti.

V případě velkých akutních potíží je možné poradit se s Toxikologickým informačním střediskem, které funguje nepřetržitě na tel. 224 91 92 93 nebo 224 91 54 02.

Článek vznikl v odborné spolupráci s prof. MUDr. Evou Králíkovou, CSc. (Společnost pro léčbu závislosti na tabáku: a Centrum pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN Praha)

Reklama

Načítám