Hlavní obsah

Pudy a instinkty: Ovlivňují nás při výběru oblečení i zkoumání vesmíru, ale mohou nám také škodit, říká odborník

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slouží k obživě, chrání nás před nebezpečím, pomáhají nám poznávat okolí. O čem je řeč? O instinktech, které máme vrozené. Potřebujeme je ale i dnes, když mnoho věcí rozhodujeme racionálně? A v jakých situacích jde rozum stranou a kdy instinkty škodí?

Článek

Příroda nás vybavila instinkty, abychom ve světě přežili. Našim předkům pak v jeskyních našeptávaly, že když vidí šavlozubého tygra, mají utéct. A když se přesunou na nové místo, měli by ho pořádně prozkoumat, aby věděli, co je tam čeká a na co se připravit. A že je pro zachování rodu důležité se rozmnožovat.

Jenže nejsou v dnešní době instinkty tak trochu přežitek, protože se řídíme rozumem? Jak instinktů využívají politické strany? A jak je to s tím základním instinktem? I o tom jsme si povídali v novém díle podcastu MUDr.ování s psychoterapeutem Tomášem Féllingerem:

Instinkty potřebujeme. „V podstatě vše vyplývá z instinktu. I to, že zkoumáme vesmír. Stejně jako naši předci prozkoumávali okolí, kde žijí, zda jim tam nehrozí nějaké nebezpečí, tak my, díky rozumu, jsme to rozšířili nejen na bezprostřední okolí, ale na celý svět. Rozum nám pak slouží, abychom dohlédli až za ty instinkty,“ vysvětluje psychoterapeut Tomáš Féllinger z online terapie Hedepy.

Foto: Proženy.cz

Psychoterapeut a kouč Tomáš Féllinger má svoji praxi a spolupracuje s online terapií HedepyFoto: Proženy.cz

Když instinkty škodí

Ovlivňují však mnohem víc věcí, třeba i to, že se chceme hezky oblékat. „Můžeme si to racionalizovat, že chceme, abychom se hlavě sami cítili dobře, ale v podvědomí to děláme proto, abychom zapadli do určité skupiny, aby nás přijala, protože to v minulosti bylo užitečné,“ říká psychoterapeut.

Instinkty nám ale mohou být i na škodu, protože je často využíváme na něco úplně jiného, než k čemu byly stvořeny. V minulosti byli naši předci zvyklí, že když se ocitli v nebezpečné situaci, tak buď utekli, anebo, pokud to okolnosti vyžadovaly, bojovali. My dnes ale nebojujeme, protože těžko zaútočíme například na personalistu při žádosti o práci, aby nám dal více peněz, které nám pak právě zajistí obživu. To vše se v nás může z dlouhodobého hlediska kumulovat a vést k úzkostem či jiným chronickým obtížím.

Nejsme totiž nastaveni na to, abychom čelili dlouhodobým stresovým situacím, většinu doby jsme byli vystavováni tříminutovému stresu, teď to tak není. „Stres vypíná některé nedůležité věci, které při akutním nebezpečí nejsou potřeba. Třeba imunita – jsme náchylnější k nemocem. A to je jedno z vážnějších nebezpečí,“ vysvětluje Tomáš Féllinger.

S kým jsme si povídali

Tomáš Féllinger je psychoterapeut, který má svoji praxi a spolupracuje s Hedepy, což je online terapie a můžete si zde vybrat z mnoha terapeutů toho, který vám sedne nejvíc.

Podcast MUDr.ování

O zdraví se zdravým rozumem. V podcastu MUDr.ování zpovídají lékaře a další odborníky, kteří mají co říci o zdraví, Lucie ŠilhováMarie Irová. Společně se tak snaží narovnávat zažité mýty, jež kolují nejen po internetu.

Nový díl vychází vždy ve středu v 5:00 na webu Proženy.cz. Od 11:00 si jej můžete poslechnout také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Načítám