Hlavní obsah

Žlutá zimnice: Nebezpečná nemoc, na kterou umře polovina nakažených

Foto: Ihlasul Fatoni - GettyImages.com

Foto: Ihlasul Fatoni - GettyImages.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žlutá zimnice je velice nebezpečná nemoc. Do některých zemí zejména Afriky a Jižní Ameriky je proto očkování pro cestovatele povinné. Další ho doporučují. Na toto virové onemocnění totiž umírá až polovina nakažených.

Článek

Žlutou zimnici přenáší komáři, proto se proti této nemoci nejde účinně chránit jinak než očkováním. Kromě vakcinace je důležitá ochrana před bodnutím hmyzem, tedy vhodný oděv a různé odpuzovače hmyzu.

Kdy a jak se očkuje

Očkování proti žluté zimnici by mělo být provedeno nejpozději 10 dní před plánovaným cestováním do oblasti, kde se vyskytuje žlutá zimnice.

Očkovací schéma a věk

Očkování proti žluté zimnici se provádí jednou dávkou, která zajistí celoživotní imunitu.

Očkování se doporučuje u dětí starších devíti měsíců, u mladších jen v případě, že je to nezbytné kvůli pobytu v nebezpečné oblasti. Očkování osob starších 60 let je spojeno s rizikem výskytu velmi závažných reakcí po očkování, proto by aplikace vakcíny měla být důkladně zvážena.

Místo vpichu

Vakcína proti žluté zimnici se obvykle podává injekčně do svalu na paži. U dětí mladších 2 let se vakcína podává do stehna.

Kdo by se měl nechat očkovat

Všichni, kdo cestují do zemí, kde je riziko nemoci. To jsou země Střední a Jižní Ameriky a v subtropické a tropické Africe.

Zápis o očkování musíte mít ve svém mezinárodním očkovacím průkazu. Ty se vydávají v certifikovaných pracovištích, ať již soukromých, či zřizovaných státem, například ve Státních zdravotních ústavech či centrech cestovní medicíny.

Tam byste se měli poradit o případném očkování proti žluté zimnici i do jiných zemí. V případě Afriky s výjimkou Tunisu a Egypta a také Jižní a Střední Ameriky je riziko také relativně velké a odborníci vám vakcínu pravděpodobně doporučí.

Druhy vakcín a jejich ceny

Na českém trhu je jen jedna vakcína, Stemaril.

Foto: valentinrussanov - GettyImages.com

Většina lidí snáší očkování proti žluté zimnici dobřeFoto: valentinrussanov - GettyImages.com

Reakce na očkování

Většina lidí snáší očkování proti žluté zimnici dobře. Mohou se vyskytnout mírné vedlejší účinky, jako je bolest nebo otok v místě vpichu, mírná horečka nebo bolesti hlavy. Vzácněji mohou nastat vážnější alergické reakce.

Je očkování povinné?

V některých zemích je očkování proti žluté zimnici povinné při vstupu do země. Tyto země mohou vyžadovat předložení očkovacího průkazu při překročení hranic. Je důležité se před cestou informovat o konkrétních očkovacích požadavcích pro danou destinaci.

Do následujících zemí musíte mít očkování: Argentina, Bolívie, Brazílie, Čad, Ekvádor, Etiopie, Gambie, Ghana, Guinea, Guyana, Keňa, Kolumbie, Mauritánie, Nigérie, Panama, Paraguay, Peru, Senegal, Súdán, Surinam, Trinidad a Tobago, Uganda a Venezuela.

Je vakcína hrazená?

Vakcína vyjde zhruba na 1600 korun a není hrazená ze zdravotního pojištění.

Před jakou nemocí chrání

Jde o virové onemocnění, které může probíhat jako takzvané hemoragické, v podstatě jde o krvácivou horečku (žlutá horečka). Existuje několik forem nemoci, přenáší je samičky komárů, zejména rodu Aedes a Haemagogus. V první fázi se projevuje horečkou, celkovou slabostí, únavou, bolestmi zad, zimnicí a třesavkou. Může se objevit začervenání na jazyku či na spojivkách očí, přidávají se zažívací potíže.

U časti nemocných pak dojde o uzdravení: U jiných ale horečka kolem pátého dne klesne, uleví se jim, ale pak se během několika dnů nemoc výrazně zhorší a objeví se příznaky krvácivé horečky. Nejdříve se krvácí do kůže, později do vnitřních orgánů. V takové fázi jde o vážné ohrožení života a více jak polovina lidí nemoci podlehne.

Žlutá zimnice

Proti čemu chrání: žlutá zimnice

Kdy se očkuje: Vakcína se obvykle podává až od devíti měsíců života

Místo vpichu: Injekční jehlou se vakcína očkuje do horní části paže

Kdo by se měl nechat očkovat: Cestující zejména do rizikových částí Afriky a Jižní Ameriky

Je očkování povinné: Pro návštěvníky těchto zemí: Argentina, Bolívie, Brazílie, Čad, Ekvádor, Etiopie, Gambie, Ghana, Guinea, Guyana, Keňa, Kolumbie, Mauritánie, Nigérie, Panama, Paraguay, Peru, Senegal, Súdán, Surinam, Trinidad a Tobago, Uganda.

Kolik očkování stojí: Není hrazené ze zdravotního pojištění, stojí zhruba 1600 korun

Odborná garance: prof. MUDr. Roman Chlíbek, Ph.D., Univerzita obrany, epidemiolog a předseda České vakcinologické společnosti

Načítám