Hlavní obsah

Na žlutou zimnici umírá až polovina nakažených

Foto: khlungcenter, Shutterstock.com

Foto: khlungcenter, Shutterstock.com

Reklama

Žlutá zimnice je nebezpečná nemoc, která se vyskytuje v zemích Střední a Jižní Ameriky a v subtropické a tropické Africe. Jestli se chystáte do těchto zemí vycestovat, rozhodně nepodceňujte očkování. Na žlutou zimnici umírá až polovina nakažených.

Článek

Jde o virové onemocnění, které může probíhat jako tzv. hemoragické, v podstatě jde o krvácivou horečku (žlutá horečka). Dobrou zprávou je, že existuje vakcína, která před onemocněním spolehlivě chrání. Chystáte-li se na dovolenou do exotických končin Afriky nebo Střední a Jižní Ameriky, bez očkování tam radši nejezděte.

Příznaky žluté zimnice

Existuje několik forem nemoci, ale podstatné vždy je, že je přenáší samičky komárů, zejména rodu Aedes a Haemagogus. Nemoc má dvě stádia, v prvním se projevuje horečkou, celkovou slabostí, únavou, bolestmi zad, zimnicí a třesavkou. Už v této době se může na obličeji, ale také na okrajích jazyku objevit zarudnutí. Červené jsou i oči, respektive spojivky. Může se objevit zvracení, bolesti břicha, průjem nebo poruchy srdečního rytmu.

Po této fázi dojde u části nemocných ke zlepšení a uzdravení. U jiných sice horečka kolem pátého dne klesne a nakažený se zdánlivě uzdravuje, ale během několika dalších dní se potíže opět zhorší. Teplota stoupne, kůže zežloutne, objeví se příznaky krvácivé horečky s krvácením do kůže, kdy vznikají modřiny, a postupně i do vnitřních orgánů. Inkubační doba je tři až šest dnů.

Vyšetření a léčba

Jestliže člověk pobýval v rizikové oblasti bez očkování, je třeba při prvních příznacích zpozornět. Nemoc lze potvrdit ze vzorku krve. Z cizinců umírá až polovina neočkovaných nakažených, z domorodců je to asi 5 %. Typickým příznakem jsou tzv. černé zvratky zabarvené krví.

Na nemoc neexistují žádné léky, které by zlikvidovaly vir. Proto se můžou léčit jen příznaky, podávají se tedy léky na snížení teploty, udržují se životní funkce a hydratuje se.

Foto: PanyaStudio, Shutterstock.com

Až polovina nakažených na nemoc zemře. Očkování vám může zachránit životFoto: PanyaStudio, Shutterstock.com

Komplikace: vnitřní krvácení

Při těžší formě nemoci probíhá krvácení také ve vnitřních orgánech. Pacient má krev ve stolici, zvrací ji, selhávají játra a ledviny a nemocný je ohrožen na životě. Současně může dojít k postižení ledvin a krvácení do kůže a sliznic (hemoragická horečka).

Prevence je očkování

Spolehlivou ochranou je pouze vakcína. Očkování jednou dávkou (za zhruba 1 500 korun) zajišťuje imunitu na celý život. Očkování je třeba mít zaznamenané v mezinárodním očkovacím průkazu a některé země s výskytem žluté zimnice jím podmiňují vstup. Kromě očkování je důležitá ochrana před bodnutím hmyzem, tedy dostatečný oděv a různé odpuzovače hmyzu.

Žlutá zimnice

  • Popis - Virové onemocnění, které se může projevit krvácivou horečkou
  • Příznaky - Teplota, zimnice, slabost, třesavka, později zarudnutí v obličeji, na spojivkách a na okrajích jazyka, zvracení krve, krev ve stolici
  • Inkubační doba - 3–6 dnů
  • Léčba - Léky na snížení teploty
  • Prevence - Očkování při cestách do Střední a Jižní Ameriky a do tropických a subtropických oblastí Afriky.
  • Smrtnost - Umírá zhruba polovina nemocných

Reklama

Načítám