Hlavní obsah

Zánět spojivek: V jakých případech je nakažlivý a kdy hrozí?

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když je zánět spojivek – neboli jak lékaři říkají konjunktivitida – velmi často infekční, potíže i riziko propuknutí významně zhoršuje syndrom suchého oka. Netvoří se při něm dostatek slz a ty pak nemůžou bránit podráždění a vyplavovat škodliviny. Jak vzniká zánět spojivek?

Článek

Neustálé hledění do počítače vede k tomu, že jsou oči jedním z nejpřetíženějších orgánů. Počet lidí, kteří trpí syndromem suchého oka, se stále zvyšuje – trápí zhruba třetinu populace. A tam, kde není oko v pořádku, častěji vznikne zánět. Není to ale jediný důvod: zánět spojivek tady byl samozřejmě dávno před počítači. Co ho způsobuje a jak se léčí?

Jak léčit zánět spojivek a je nakažlivý?

Spojivka je blána, která kryje oko a vnitřní stranu víček. Její záněty bývají jak infekční, tedy způsobené viry, bakteriemi, chlamydiemi či plísněmi, tak neinfekční, vyvolané podrážděním například v důsledku alergie či UV záření.

Je-li zánět spojivek infekční, pak je samozřejmě nakažlivý. Od nákazy či podráždění do vzniku prvních potíží může uběhnout jen několik hodin. Léčba patří do rukou očního lékaře, který provede vyšetření štěrbinovou lampou, posoudí změny na spojivce a případně provede stěr ze spojivky a zjistí původ problémů. U bakteriálních a chlamydiových zánětů se do očí kapou antibiotické kapky nebo se používají masti. V případě virových nákaz se doporučují studené obklady a kapky na stažení cév. Alergické projevy se léčí antihistaminiky.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Červené oko, pálení a někdy i výtok a otok víčka jsou příznaky zánětu spojivekFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Jak poznat zánět spojivek: příznaky

Potíže mohou být akutní (netrvají obvykle déle než dva týdny), ale také chronické, kdy nemoc trvá i měsíce a někdy je obtížné se jí zbavit.

Nejběžnější je virový zánět, který někdy doprovází celkové nachlazení a rýmu. Postižený má obvykle zarudlé oči a hlavně pocit, jako by měl v očích písek. V případě chlamydií jsou potíže zpočátku malé v podobě pálení a obvykle se rozvinou po týdnu, kdy zasáhnou i druhé oko. Při bakteriální nákaze, která tvoří zhruba pět procent případů, oko hnisá, objevuje se žlutý výtok a člověk se ráno probouzí se slepenými víčky. Alergická reakce se nejčastěji projevuje svěděním, pálením, slzením a otokem víček. Výtok je spíše vodnatý a vyskytuje se v závislosti na alergenu.

Komplikace zánětu spojivek

Je-li zánět bakteriální a původcem je streptokok, hemofilus či stafylokok, hrozí, zejména u dětí, že se infekce rozšíří do celého těla a vyvolá teplotu. U dospělých způsobuje komplikace zlatý stafylokok, který může vést k chronickému zánětu. Objevují se také chronické záněty spojivek, u nichž se jen těžko odhaluje příčina, a léčba je zdlouhavá a pro pacienta i lékaře náročná.

Foto: alexeisido, Shutterstock.com

Malé děti mívají zánět spojivek často – mnou si oči a ještě si neumějí umýt ruceFoto: alexeisido, Shutterstock.com

Prevence: čisté ruce i štětce

Zásadní je nezanést si infekci do spojivek rukama. Proto si do očí nesahejte, a když je to z nějakých důvodů nutné, vždy si předtím pečlivě umyjte ruce mýdlem. Náchylnější k očním zánětům jsou lidé pracující venku, v klimatizovaných místnostech, nositelé kontaktních čoček a alergici. Důležitou prevencí jsou v létě kvalitní sluneční brýle a používání umělých slz, které zlepšují komfort oka, nahrazují slzy a dokážou odplavovat škodliviny. A také si dávejte pozor na prošlou kosmetiku a špinavé kosmetické štětce.

Zánět spojivek

  • Jiný název - Konjunktivitida
  • Popis - Běžné zánětlivé onemocnění oka způsobené bakteriemi, chlamydiemi, viry nebo alergií či UV zářením
  • Příznaky - Rudé oči, pocit „písku v očích“, výtok, slzení, podráždění, otok
  • Inkubační doba - Několik hodin až dní
  • Léčba - Záleží na příčině (antibiotika, antihistaminika)
  • Prevence - Nesahat si do očí, umělé slzy

Načítám